Header Schemerzone
Recensies

Schemerzone: "Goede combi van onderwerpen en subliem verteld."

Er waren eerst tientallen kinder- en jeugdboeken die ieder op hun eigen leesniveau door kinderen, ouders en onderwijsinstanties hoog zijn gewaardeerd en nog steeds veelvuldig worden gelezen. Daarna koos de vriendelijke, in het Vlaamse Torhout woonachtige Hilde Vandermeeren voor het thrillergenre. En evenals ze eerder voor haar kinder- en jeugdboeken meermaals nationale en internationale onderscheidingen en nominaties ontving, is dat voor haar thrillers niet anders. Daaruit valt te concluderen dat deze auteur een breed spectrum van de Nederlandse taal beheerst dat natuurlijk ook is gebruikt en verder ontwikkeld tijdens haar jaren die ze les gaf in het secundaire onderwijs. Maar dat is inmiddels allemaal geschiedenis en ‘levert’ ze vanaf 2013 jaarlijks een thriller af. Dit betekent dat, nu in 2017, onlangs haar vijfde thriller is verschenen, Schemerzone.

Onschuld

De 30-jarige Kate is als verpleegkundige werkzaam in de Londense psychiatrische verpleegkliniek, Frazier Health Clinic. Om daar te kunnen komen werken heeft ze verzwegen dat ze lijdt aan narcolepsie en onder bepaalde omstandigheden ook last heeft van het daaraan verwante kataplexie. De financiële situatie in de kliniek is al langere tijd een zorg voor directeur-eigenaar Frazier en om die te verbeteren besluit hij de leegstaande bovenste etage te gaan exploiteren en verhuren aan rijke cliënten. Absolute privacy en discretie zijn de allerbelangrijkste voorwaarden en die eis stelt hij ook aan het kleine selecte groepje medewerkers dat toegang gaat krijgen tot het penthouseachtige etablissement. Als Kate haar directeur bij toeval in een uiterst compromitterende situatie aantreft, krijgt ze in ruil voor discretie over het voorval, een functie op de privé-etage. Wanneer de privacy van de eerste cliënt toch wordt geschonden en de identiteit uit naam van Kate wordt gepubliceerd, volgt direct ontslag. Alleen Kate weet dat ze onschuldig is en ze is vast van plan haar onschuld te bewijzen en haar naam van de laster te zuiveren.

"Het speelveld in Engeland leggen, dat thrillerlezers van Vandermeeren inmiddels gewend zijn, geeft het totaal weer dat extra internationaal tintje."

Inhoudelijke uitwerking

De verhaallijnen in Schemerzone zijn met zorg gekozen en met grote nauwkeurigheid uitgewerkt. Naast het spannende deel zijn de beide thema’s narcolepsie en kataplexie inhoudelijk goed uitgewerkt en uitstekend in de primaire verhaallijn geïntegreerd. Met name de symptomen en onder welke omstandigheden die zich kunnen uiten, impliceren een degelijke research over beide onderwerpen. Het speelveld in Engeland leggen, dat thrillerlezers van Vandermeeren inmiddels gewend zijn, geeft het totaal weer dat extra internationaal tintje. Veel van haar Vlaamse collega’s geven de voorkeur aan een lokaal decor en daarin onderscheidt de auteur zich ook positief.

Opbouw van spanning en dreiging gaan in een strakke, licht stijgende lijn naar een climax die toch ook nu weer een verrassing in petto heeft. Niet alles direct prijsgeven maar goed verstopt blijven houden door afleidende manoeuvres in de verhaallijnen is een techniek die ze al eerder heeft bewezen, volledig te beheersen. Voeg daarbij een prettig leesbaar en foutloos toegepast gebruik van de Nederlandse taal, zonder lokaal of nationaal dialect maar wel met een gevarieerd en warme woordkeus dan is aan alle voorwaarden voldaan voor enkele uren absoluut puur leesgenot.

Wil je altijd op de hoogte zijn van de boeken binnen jouw favoriete genre? Stel je voorkeur in en ontvang updates.