001 Header Dros
Nieuws

Schrijfster Imme Dros: feestelijke heruitgave van kinderboek Annetje Lie in het holst van de nacht

26 september gaat de boeken in als één van de mooiste dagen van Imme Dros. Ze is 80 jaar geworden en viert groot feest. De traktatie aan haar lezers is de feestelijke heruitgave van Annetje Lie in het holst van de nacht.

Kinderdromen

Op veertienjarige leeftijd heeft ze al een publicatie in het omroepblad van de VPRO op haar naam staan. Dit is niet gek, want al vanaf jongs af aan is ze bezig met verhalen vertellen aan de vijf broertjes en zusjes. Het enthousiasme stijgt en ze merkt dat ze haar verhalen op papier wil zetten. Ze gaat hier mee aan de slag tijdens haar studie Nederlands. Maar ontdekt dat haar interesses breder worden en waagt een poging bij een toneelschool. Het idee achter deze keuze was niet zo zeer om te acteren, maar het schrijfproces er achter. Uiteindelijk koos ze toch voor haar studie Nederlands en rondde deze af, terwijl ze in haar privétijd kinderverhalen schreef.

'Schrijven is mijn meest geliefde bezigheid. Schrijven is een avontuur. Het is net als op reis gaan en niet weten waar je uitkomt. Je moet overleven. Het is voor mij een ontdekkingsreis.'

‘Ik zeg voortdurend tegen mezelf: doorschrijven, niet zeuren.’

Huisje, boompje en boeken

Kort na haar studie trouwde ze met de liefde van haar leven, Harrie Geelen, en kreeg drie kinderen. Tussen de luiers, de flessen en het opvoeden van haar kinderen besteedt ze nog steeds aandacht aan het schrijven van kinderverhalen en toneelstukken. In 1971 was er goed nieuws voor Imme, want ze had eindelijk de kans gekregen om haar eerste kinderboek Het paard Rudolf uit te geven. Na kinderboeken ging ze over naar het schrijven voor pubers, waarbij onzekerheid van de hoofdpersoon een grote rol in de boeken speelt. Haar interesses werden breder, want ze voegde aan haar collectie ook een aantal boeken over Griekse mythologieën toe. Haar lijst van publicaties werd langer en langer, zo ook haar prijzen die ze met haar boeken won. Op haar naam staat veertien keer een Zilveren Griffel.

Annetje Lie in het holst van de nacht

In 1987 wordt het boek Annetje Lie in het holst van de nacht voor het eerst uitgegeven. Het is een kinderboek dat zich richt op kinderen van negen tot twaalf jaar. Het wordt een groot succes en het boek staat bij vele kinderen in de boekenkast. Imme wint vele prijzen met dit boek, zoals de Zilveren Griffel en onlangs ontving ze nog de Woutertje Pieterseprijs voor een van de vijf belangrijkste boeken van de afgelopen 25 jaar.

De zoektocht van Annetje Lie

Het meisje Annetje Lie logeert bij haar oma, omdat de vader haar niet heeft opgehaald. De meeste kinderen vinden de nacht niet leuk, maar Annetje wel. Ze beleeft ’s nachts de gevaarlijkste avonturen als ze diep verscholen onder haar donsdeken ligt. De zoektocht naar eigen huis zet ze voort, waarbij ze wordt geholpen door Maan en de Muizenkoning.

‘Ontroerend, puntgaaf geschreven boek’ - Trouw

‘Een perfect samengaan van woorden en beelden’ - NRC Handelsblad

'Zeer geslaagd van compositie en taal. Een meesterwerkje dus.' - Algemeen DagbladAnniek Thumb
Anniek