02 Franz
Nieuws

Schwobfest: nog niet ontdekte juweeltjes

Op 15 januari vindt het Schwobfest plaats. Tien uitgeverijen, honderd boekhandels en Schwob presenteren gezamenlijk de tien mooiste en meest bijzondere boeken uit de twintigste eeuw.

Juweeltjes

Schwob (het Nederlands letterfonds), zorgt ervoor dat jij in aanraking komt met nog niet vertaalde juweeltjes of gewoonweg vergeten boeken, die wel weer onder de aandacht kunnen worden gebracht. Waarom? Verruim je boekenkennis met boeken die klassiekers worden genoemd, maar waarmee je waarschijnlijk nog niet mee in aanraking bent gekomen. Zo brengt de Schwobleeslijst je elf herontdekte klassiekers die van over de hele wereld waaronder Het bleekblauwe handschrift van een vrouw van Franz Werfel. Andere boeken zijn: Kamp van Angela Rohr, De jaren van Virginia Woolf, De ontscheping van Jean Raspail, Trein naar Pakistan van Khushwant Singh, Het purperen land van Edna Ferber, Het verlaten land van Mouloud Mammeri, De rode anjer van Elio Vittorini, De fikser van Bernard Malamud en McSorley's wonderbaarlijke saloon van Joseph Mitchell.

Max Temmerman

Ben jij benieuwd naar Het bleekblauwe handschrift van een vrouw. Max Temmerman, bekend van zijn dichtbundels Vaderland (Nominatie C. Buddingh-prijs), Bijna een Amerika (bekroning Herman de Coninck Publieksprijs en nominatie Jo Peeters Poëzieprijs en J.C. Bloem Prijs) en zijn meest recente Zondag acht dagen, prijst in onderstaande video het boek van Franz Werfel aan.

Franz Werfel

Franz Werfel was op zijn twintigste een gevierd expressionistisch schrijver. Pas in de laatste twee decennia van zijn leven kwam hij tot bloei. Dankzij zijn gezellin, de kunstenaarsweduwe Alma Mahler, schreef hij boeken zoals Die vierzig Tage des Musa Dagh, Das Lied von Bernadette en ook Het bleekblauwe handschrift van een vrouw. Deze laatste titel vertelt het verhaal van de woelige jaren dertig. Leonidas een hoog Oostenrijks staatsambtenaar, getrouwd, gewaardeerd burger en goede katholiek, wordt plotseling geconfronteerd met een oude liefdesgeschiedenis met een Joodse vrouw, waaruit mogelijk een kind geboren is. In een brief in bleekblauw handschrift vraagt de vrouw wanhopig om zijn hulp. Dit brengt Leonidas in een panieksituatie en brengt zijn veilige bestaan aan het wankelen. Hij worstelt met zijn geweten, en met zijn gemakzucht.

01 Franz Werfel

Win

De redactie van Lees Magazine mag twee kaartjes voor het Schwobfest op 15 januari weggeven. Speciaal voor de Werfel-leesclub in Boekhandel Plantage Overtoom te Amsterdam met aansluitend het Schwob-fest in het Volkshotel in Amsterdam. Bij ieder kaartje is een boek van Het bleekblauwe handschrift van een vrouw en het laatste boek van Max Temmerman – Zondag acht dagen inbegrepen. Wil jij op 15 januari aanwezig zijn en de boeken winnen? Mail dan je adresgegevens en waarom jij aanwezig wilt zijn naar redactie@bol.com. De winnaars krijgen uiterlijk 6 januari bericht.

Penny Thumb
Penny