Oldtimer
Literatuur

Silvie reviewt Oldtimer van David Westling

Het boek bevat vier korte verhalen en een langer titelverhaal. De rode draad, het thema dat alle verhalen verbindt, is de menselijke psyche. Het verhaal Oldtimer gaat over een ex-gedetineerde die een oldtimer steelt en ontdekt dat er iets vreemds mee aan de hand is. Iets waar alleen hij en de eigenaar van de oldtimer van afweten. Hij kan het niet aan om dit geheim voor zichzelf te houden en neemt contact op met de eigenaar. Dit is een verhaal dat je onder het genre magisch realisme zou kunnen scharen; een verhaal dat zich echt zou kunnen afspelen, met een vleugje magie.

Een verhaal dat je onder het genre magisch realisme zou kunnen scharen; een verhaal dat zich echt zou kunnen afspelen, met een vleugje magie.

Silvie van der Zee

Tussen twee banen en twee vriendinnen in

Het tweede verhaal speelt zich af in een restaurant, waar de hoofdpersoon van middelbare leeftijd gespannen wacht op het optreden van de muzikant die twintig jaar geleden zijn laatste hit had. Vergane glorie of niet? Een ander verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van een jongetje, dat samen met zijn broer zijn vreemde buurman in de gaten houdt. Wat spookt de buurman allemaal uit? Het verhaal daarna gaat over een man die 'tussen twee banen en twee vriendinnen in zit.' Hij doet er alles aan om weer wat van zijn leven te maken en dat lukt hem op een aparte manier. Tenslotte eindigt het boek met een kort verhaal over een vrouw van middelbare leeftijd die een moeilijke jeugd heeft gehad en nu de as van haar moeder gaat uitstrooien.

5653117156 C624908388 O

Een weerspiegeling van onze maatschappij

Kortom, Oldtimer bevat verhalen over allerlei aspecten in het menselijk leven, met allerlei verschillende hoofdpersonen: man, vrouw, jong, oud, uit de lagere klasse of iets welgestelder. Eigenlijk net zoals in onze maatschappij. Afhankelijk van wie jij als lezer bent, zal het ene verhaal je meer aanspreken dan het andere.

Header Odw

Een ex-gedetineerde, een mooie auto en een oude man

Het titelverhaal is het grootste en belangrijkste in Oldtimer. Het mooie van dit verhaal is dat het best waargebeurd zou kunnen zijn. Het is niet onwaarschijnlijk dat een ex-gedetineerde een mooie auto steelt van een oude man. Pas als hij er de garage van de eigenaar mee uitrijdt, merkt hij dat er iets met de auto aan de hand is. De omgeving ziet er heel anders uit dan hij is gewend en zo lang heeft hij ook weer niet in de gevangenis gezeten. Bij het uitstappen is alles weer normaal, dus het moet wel aan de auto liggen. Wat er zo speciaal is aan deze auto ga ik niet verklappen, maar als je nieuwsgierig bent geworden, dan raad ik je zeker aan dit boekt te lezen.

Silvie
Silvie