Smokey Goodness
Recensies

Smokey Goodness: "Het ultieme BBQ boek."

We hebben de langste dag van het jaar weer aangetikt, wat betekent dat de zomer is begonnen, en we weer in de tuin kunnen koken met grover geschut. Voor wat inspiratie is het boek Smokey Goodness van wereldkampioen BBQ Jord Althuizen een echte must have. Het boek werd in 2016 winnaar van de Kookboek van het jaar verkiezing en is ondertussen een onmisbare klassieker in de BBQ-kast van iedere pitmaster.

Direct en indirect grillen

Voordat je de fik steekt in een wegwerp BBQ - is het belangrijk om te weten dat BBQ-en kan op twee manieren: direct en indirect. Direct grillen houdt in dat je direct boven een vuurbron gaart. Dit kun je doen op een BBQ zonder deksel (zoals een weber of wegwerp BBQ) of op een keramische BBQ (zoals een Big Green Egg). Indirect grillen houdt in dat je naast de warmtebron en op lagere temperatuur gaart. Dit kun je alleen doen op een keramische BBQ of smoker.

Ultiem BBQ-en

Sommige recepten uit Smokey Goodness kun je op een open BBQ maken, enkelen zelfs – als het moet - op een wegwerp BBQ. Maar het boek heeft niet voor niets de ondertitel: Het ultieme BBQ boek. Jord brengt in dit de Amerikaanse vorm van BBQ-en naar Nederland, waarbij hij veel indirect gaart. In het beste geval heb (of koop) je dus een dichte BBQ, waarin je traag gegaarde spareribs, pulled pork en brisket urenlang boven houtgestookt vuur kunt bereiden.

De basis

Barbecueën is meer dan een kooktechniek: het is een ‘way of life’. Na ons Nederlanders daarom een korte les te hebben gegeven in het Amerikaanse BBQ-jargon (ja, dat bestaat), gaat Jord kort in op ‘must have gear,’ technieken en brandstof. Daarnaast geeft hij recepten voor ‘flavor makers’ zoals rubs en sauzen, maar ook barbecue bier-, wijn-, en whiskey-adviezen.

BBQ road trip

Inspiratie voor de recepten in het boek haalde Jord uit een BBQ road trip naar de Southern States of America, waar hij erachter kwam dat er vier hoofdstijlen te definiëren zijn: Texas Style, Kansas City Style, Midwestern Style (verdeeld in de staten Memphis en Kentucky) en Eastern Style BBQ (verdeeld in North en South Carolina). Al deze BBQ-stijlen - met specialisaties in verschillende typen vlees, rubs en sauzen - vind je terug in de recepten.

Competition Q

Zelf won Jord bij een BBQ-wedstrijd van KCBS (Kansas City Barbecue Society) ooit de wereldkampioenstitel, waardoor hij alle ins en outs weet van het wedstrijdroosteren. In het hoofdstuk Competition Q geeft hij recepten - voor de vier wedstrijdonderdelen chicken, ribs, pork en brisket - die een goede leidraad zijn om mee te beginnen. Jord: ‘Probeer ze eens uit en laat ze als basis dienen voor de ontwikkeling van jouw eigen wedstrijdrecepten. Game on!’

Klassiekers en gerechten met een twist

Daarnaast gaat Jord alle verschillende productgroepen langs die je kunt BBQ-en. Zo vindt je bijvoorbeeld Côte de boeuf in To beef or not to beef. Best of pork bevat hét Smokey Goodness recept voor pulled pork. In het hoofdstuk Birds & bones vertelt hij hoe je kip op een bierblik boven een knisperend vuurtje grillt, en voorziet van een krokant velletje zonder dat het vlees uitdroogt. De warmgerookte citroen-peperzalm uit Something Fishy geeft BBQ-en een vissige twist.

Major League BBQ

Met het hoofdstuk Major League BBQ gaat Jord groots aan de slag. Denk grote vuren, hele beesten en lange bereidingen die je geduld op de proef stellen. Als je altijd al eens een heel varken aan het spit hebt willen garen, lam Asado style aan een stalen frame of hele zalmzijdes op cederhout hebt willen roken, dan kun je die straks van je bucket list afstrepen. Dé recepten staat namelijk in dit boek.

Handig boek

Nagerechten van de BBQ zijn geen tuttige toetjes, maar masculiene gerechten waar een rokerig zoutje of gulle scheut bourbon aan is toegevoegd. Waar je alle benodigde barbecue-accessoires kunt halen, licht Jord tot slot toe in ‘Get your gear.’ Echt een handig boek - en een zeer welkome variatie op de typische Hollandse BBQ met diepvries hamburgers en saté, huzarensalade en slap wit stokbrood.

Wil je altijd op de hoogte zijn van de boeken binnen jouw favoriete genre? Stel je voorkeur in en ontvang updates.

Meer boeken van Smokey Goodness

Laura
Laura