Smokey Goodness 2
Recensies

Smokey Goodness 2: "Het next level barbecueboek."

Jord Althuizen f(l)ikt het weer, met zijn tweede kookboek: Smokey Goodness 2. Dit keer gaat hij ‘next level’. Stond in Smokey Goodness 1 de Amerikaanse BBQ-stijl centraal, voor dit boek reisde hij naar Latijns-Amerika en barbecuet hij Asado style in Argentinië - waar de ingrediënten, mojo’s (sauzen) en salsa’s kleurrijk zijn en ze werken met vleesdelen die wij hier in Nederland allang vergeten zijn.

Vernieuwende gerechten

Bij thuiskomst voegde Jord alle inspiratie die hij tijdens zijn reis opdeed samen tot vernieuwende gerechten die zo goed zijn vastgelegd door fotograaf Remko Kraaijeveld, dat je de foto’s in het boek bijna wilt aflikken. Na een korte introductie, waarin Jord ingaat op want to haves & need to knows, flavour boosters, mojo’s, salsa’s, sides, beers, wijn en cocktails, gaan we aan het echte BBQ-werk.

BBQ streetfood, snacks & sandwiches

In dit hoofdstuk neemt Jord je mee langs een culinaire verkenning van werelds streetfood met een smokey twist. Variërend van Peruaanse runderhartspiesjes, Venezolaanse arepa’s (maisbroodjes) met steak, een too good to be true burger, tot aan Florida Keys geïnspireerde visdip van de smoker. Stuk voor stuk kleurrijke gerechten die je laten zien dat er nog volop BBQ-leven is naast de fameuze Pulled Pork.

Asado Argentina

Omdat asado zo belangrijk onderdeel is in Argentinië, heeft de Nederlandse BBQ-koning er een apart hoofdstuk aan gewijd: Asado Argentina. Een onophoudelijk en lekker vleesfestijn dat begint met borrelhappen, empanada’s, orgaanvlees (las achuras), worst (chorizo en morcilla) en provoletta (zachte, smeuïge kaas met een krokant korstje) en zijn weg vervolgt met las carnes grandes (500 gram vlees per persoon), op zijn Argentijns bereid…

Beef, varken, gevogelte en vis

In de erop volgende hoofdstukken, geeft Jord receptuur voor verschillende productgroepen. Omdat ze in de Argentijnse en Uruguayaanse keuken alleen maar vlees, vuur en zout gebruiken, trekt Jord rundvlees in Beefalicious, varkensvlees in Pork perfection, gevogelte in Feathers & fire en vis in het hoofdstuk Something Fishy wat breder en geeft hij internationale smaken en technieken met een latino twist.

Next level BBQ

In dit hoofdstuk legt Jord de lat nog wat hoger, verlaat hij de gebaande BBQ-paden en gaat hij oerkoken à la Fred Flintstone. Denk - onder de grond, forel op stokken gespiesd, gevuld speenvarken en hele zalm in zoutkorst op een infiernillo, een soort drielaagse openluchtoven die op twee vuren wordt gestookt. En natuurlijk Al Asador - de meest iconische Argentijnse bereiding van vlees, waarbij je het vlees aan asadores, robuuste ijzeren kruizen gaart bij een groot kampvuur.

Sweet stuff

Het boek eindigt zoet en ‘brings back memories.’ Vroeger - toen ik nog een klein meisje was - maakte mijn vader in de tuin soms een kampvuur door bakstenen een C-vorm te stapelen. Mijn moeder maakte dan brooddeeg, die ze voor me op een tak vlocht. Soms wel urenlang zat ik daar dan, met die broodstengels boven het vuur - wachtend tot ik erin kon bijten. Eenzelfde nostalgie komt naar boven als ik het recept van Jord voor campfire cannoli met blauwe bessen en limoncello lees. Time to light up the fire and BBQ!

Wil je altijd op de hoogte zijn van de boeken binnen jouw favoriete genre? Stel je voorkeur in en ontvang updates.

Meer boeken van Smokey Goodness

Laura
Laura