04 Floor Rieder
Sneak Preview

Sneak preview met illustratrice Floor Rieder: “Volwassenen zijn gewoon oude kinderen”

Illustratrice Floor Rieder is vooral bekend van haar debuut, Het raadsel van alles wat leeft, waar ze een Gouden Penseel voor heeft gekregen, en de getekende interviews voor Het Parool. Dit jaar mag Floor het prentenboek voor de Kinderboekenweek 2016 maken.

Bij deze de preview van het mooie interview, met een mooie vrouw. Op 4 oktober, vlak voor de Kinderboekenweek van start gaat, zal het hele interview hier op Lees te zien (en te lezen) zijn.

Gefocust op tekeningen

Wat vind je zo leuk aan kinderboeken?

Ten eerste dat er veel meer dat er veel meer tekeningen in zitten. Kinderboeken zijn veel meer gefocust op tekeningen, kinderen zijn veel meer van beeld.

Anderzijds zijn het vaak de moeders die het kopen.

Ja, dus ik maak niet veel onderscheid in of ik iets maak voor kinderen of voor oudere mensen, want de klant is volwassen. Dat is misschien een commerciële gedachten, maar kinderen zijn ook maar jonge volwassenen en volwassenen zijn ook maar oude kinderen. Eigenlijk is er niet zoveel onderscheid. Ik heb zelf ook heel veel kinderboeken.

Wat is een van de leukste reacties die je op je boeken hebt gehad?

Voor het aankomende boek, Waar is Ludwig?, heb ik een regeltje erin: “Ik zie hem hier nooit, maar ze hebben ook een kater”, bij het studentenhuis. Je ziet dan ook een meisje dat boven de wc hangt. Dat is natuurlijk de kater. Dat is echt een grapje voor volwassenen. Maar kinderen vinden het ook leuk om iemand in de wc te zien hangen. Dus het gaat voor allebei op, maar op een andere manier.

Objectief blijven kijken

Moet je een beetje kind zijn om kinderboeken te maken?

Ik denk wel dat je je moet kunnen inleven. Het is wel belangrijk dat je je nog heel levendig kunt herinneren hoe jij vroeger naar de bibliotheek ging en een boek ging pakken en hoe je daar naar keek en hoe je ervan genoot. Zo begin je met een boek maken. Nu ook, ik wil dat huis van binnen bekijken, dat maakt mij nieuwsgierig. Ik wil zien wat er hangt en hoe verschillend die mensen allemaal zijn. En ik hoop dat die kinderen dat ook nog steeds hebben, net zoals ik dat vroeger had. Je moet wel objectief kunnen blijven kijken naar dingen, alsof je het voor het eerst ziet.

Zou je ook een grotenmensenboek willen illustreren?

Zeker. Ik weet niet welke. Een klassieker of zo, dat lijkt me fantastisch. Alice in Wonderland heb ik ook wel gemaakt met het oog op volwassenen. Dit is echt voor het eerst een boek dat echt voor kinderen is gemaakt. Het raadsel en Het wonder is ook wel voor een heel groot deel voor volwassenen.

Wie mag wat jou betreft volgend jaar het prentenboek maken?

Ik ben niet zo op de hoogte van wie het al heeft gedaan, maar Sylvia Weve. Heeft die het al gedaan? Nee? Dan wordt het hoog tijd. Zij maakt echt prachtige tekeningen. Daar kijk ik heel erg naar uit. Want wat zij doet, is heel verrassend, dus ik ben heel benieuwd hoe ze het zou aanpakken. Maar ik gun het iedereen.