Header Recensie Super Olcay
Recensies

Super Olcay, hoe je met lef van niets naar de top komt.

Ze komt uit Waalwijk, groeide op in een Koerdisch achterstandsgezin en is dochter van een schizofrene, verslaafde vader. Olcay Gulsen had alles mee om niets te worden, maar met passie, lef en overtuiging heeft ze haar plek in de modewereld opgeëist. In 2004 begon ze met 'SuperTrash', een bedrijf waar in 2016 het modemerk 'ST.Studio' aan werd toegevoegd.

Modeondernemer Olcay Gulsen is onlangs teruggetreden als CEO van haar bedrijf SuperTrash. Hoe het modebedrijf is gegroeid en wat haar successen en fouten waren schreef ze samen met journalist Karin Kuijpers op in haar boek Super Olcay. Hoe je met lef van niets naar de top komt. Hiermee wil de powervrouw vrouwelijke ondernemers inspireren en tips geven.

Droom groot en kom in actie

Als klein meisje droomde ze al van de modewereld. MTV was een ontsnapping voor Olcay. Een wereld vol magie en glamour. Haar gedachten waren in moeilijke tijden haar ultieme escape. Ze liet geen moment onbenut om oude jurken van haar moeder te verknippen tot sexy jurken en korsetten. Haar fantasie werd werkelijkheid, haar modemerk werd wereldwijd verkrijgbaar.

Openhartig

Haar huis was geen fijn thuis. In het boek is Olcay ontzettend openhartig. Ze is eerlijk over wie ze is en wat ze heeft meegemaakt met haar vader en haar thuissituatie. Haar jeugd heeft Olcay geleerd snel te denken, snel te schakelen, iets waar ze in haar latere carrière als onderneemster profijt van heeft gehad. Olcay is geen dromer, ze weet wat ze doet.

Olcay 1

"Ondernemen gaat met pieken en dalen, met vallen en opstaan."

Olcay Nr 2

De ultieme Girlboss

Het is een heel stimulerend en positief boek. Doe het, niet zeuren, gewoon aan de slag. Olcay wil je in haar boek meegeven dat je geen beren op de weg moet zien. Ze heeft al een hele carrière achter de rug; haar onbezonnenheid en het feit dat haar fantasie groter is dan gemiddeld heeft haar heel ver gebracht. Fouten maken bestaat niet, stelt Olcay. Het zijn allemaal ervaringen, er komen ontzettend veel leuke dingen op je af als je wilt ondernemen. Doe het gewoon.

Bijzonder dankwoord

Bijzonder vind ik dat Olcay in haar boek haar vader bedankt voor de kleurrijke geest die hij haar heeft meegegeven. Aan de ene kant noemt ze haar vader ‘knettergek’ en aan de andere kant spreekt hij vijf talen en was hij altijd in het park te vinden met veel verschillende typen nationaliteiten. Hij heeft een hele open mind, Olcay heeft dit van hem meegekregen.

Conclusie

Niets dan lof voor Olcay. In Super Olcay (gelijknamig aan haar Instagramaccount) vertelt ze vol zelfspot eerlijk over haar weg naar de top. Hoe ze van Waalwijks meisje uit een problematisch gastarbeidersgezin met humor, charme, maar vooral met een ijzersterke drive en doorzettingsvermogen haar dromen heeft waargemaakt. Hooggehakt, soms stuntelend, maar altijd vastberaden. Wat er ook gebeurt; Super Olcay veert op en overwint.

Het leuke aan dit boek vind ik de indeling. Het zijn korte hoofdtukken die fijn weglezen waarin Olcay maar ook de mensen om haar heen aan het woord komen, zoals haar zus Dolshe Gulsen. Het leven van Olcay ontwikkelt zich zo snel dat ze haar boek eigenlijk alweer heeft ingehaald. Het boek komt uit in een periode waarin ze heeft besloten om te stoppen als CEO.

Ondernemen gaat met pieken en dalen, met vallen en opstaan. Olcay is dankbaar dat ze het heeft mogen meemaken, haar prachtige boek is hier een mooie ode aan en zeker het lezen waard.

Wil je altijd op de hoogte zijn van de boeken binnen jouw favoriete genre? Stel je voorkeur in en ontvang updates.

Esra Auteur Foto V2
Esra