Header eenvoudiger leven mark verhees recensie
Header eenvoudiger leven mark verhees recensie
Recensies

Switch naar een eenvoudiger leven met Mark Verhees

Het leven kan soms gedoe zijn. Dat het maar niet echt wil lukken en dat je pogingen voornamelijk stuiten op tegenstand, tegenslag en negatieve emoties bij jezelf. Daar tegenover kent iedereen ook de ervaring dat alles juist eenvoudig lijkt te gaan. Dat het stroomt en dat voortgang alleen maar leidt tot meer inspiratie en zin. Mark Verhees wijst per hoofdstuk je een ingang naar die eenvoud terug bij jezelf. Eenvoudiger leven is een aanrader voor wie verandering in z’n leven wil. Verhees heeft bekendheid als auteur, spreker en vooral ook via zijn ‘Voor positiviteit’ op sociale media.

Inspiratie

Verhees raakt op vakantie helemaal geïnspireerd om een nieuw boek te schrijven. Een jaar later en een stapel research verder, heeft hij nog geen letter op papier. Hij zit vast, muurvast. Omdat de crisis erger wordt, dringt ook het onderliggende gevoel bij hem door. Hij is doodsbang. Bang om een boek te schrijven dat niet goed genoeg is. Zijn angst om zelf niet goed genoeg te zijn had het van hem overgenomen. Dat hij al succesvol auteur is met een heuse bestseller op z’n naam had daar niet tegenop geholpen. Al dat gelees en onderzoek was een reactiepatroon geweest op de existentiële angst er niet te mogen zijn. Het was een vlucht om dàt niet te voelen. Zonder dat hij zich ervan bewust was...

Het boek opent met dit relaas. Verhees maakt er meteen mee duidelijk dat ook hij als positiviteitsgoeroe nog steeds maar een mens is. En inderdaad, wie herkent dit niet? Dat je in een activiteit verslingerd raakt die je wegvoert bij je aanvankelijke inspiratie en levensenergie, terwijl je denkt juist het goede te doen.

“Het accepteren van teleurstelling zorgt voor verlichting. En het mogen uiten van emoties maakt een wereld van verschil. Het is het belangrijke begin van verwerking en verandering.”

Autobiografisch

Verhees legt in een met autobiografische anekdotes doorspekt boek uit hoe we steeds wegraken van onze essentie en hoe we ook weer de keuze kunnen maken om bij de eenvoud van ons zelfzijn terug te komen. Volgens Verhees doe je dat door je gedachten te veranderen. “Zodra we woorden hebben gegeven aan onze emoties, kunnen we zelf de keuze maken hoe we daarmee verder willen gaan. De keuzes die je dan maakt, bepalen waar je uitkomt.”

Hij illustreert dit steeds met schuifjes die je van link naar rechts kunt zetten, bijvoorbeeld weg van wat andere denken naar je eigen pad volgen of van negatieve omgeving naar eigen positieve invloed. Verhees helpt je terug baas in eigen hoofd te worden. Alles wat aandacht krijgt groeit. Daarin zit de keuze. Maar gewoon even de knop omzetten zit er niet in. Je moet eerst je rotgevoel aangaan.

Zelfhulpboek

Verhees biecht herhaaldelijk op hoe ook hij het lastig vindt de pijn van bijvoorbeeld een teleurstelling te accepteren. “Dit terwijl het helend werkt als de pijn er mag zijn, als ik er oprecht over praat of over schrijf.”

Dit boek schrijven was therapeutisch voor Verhees. Eenvoudiger leven leest daardoor als een zelfhulpboek voor de auteur zelf. Doordat Verhees steeds wat hij zeggen wil op zichzelf betrekt, komt zijn boodschap authentiek over. Maar als lezer leef je daardoor wellicht ook iets teveel met de hoofdpersoon in het boek mee in plaats van dat het tot introspectie bij jezelf komt.

Niels Willems
Niels