Header The Day After Tomorrow
Recensies

The day after tomorrow: "Over hoe je als bedrijf op tijd anticipeert op veranderingen."

Serieondernemer en adviseur Peter Hinssen is gefascineerd door bedrijven die op tijd een nieuwe startup-mentaliteit in zichzelf hebben los weten te maken om een geheel nieuwe ’S-curve’ voor groei te starten. Omdat eigenlijk elke organisatie in welke branche dan ook te maken zal hebben met exponentiële veranderingen ten gevolge van technologische ontwikkelingen, schreef hij The day after tomorrow. Over hoe je als bedrijf op tijd anticipeert op veranderingen die je anders weleens zouden kunnen wegvagen.

Breukvlak in de tijd

We leven op een breukvlak in de tijd. Technologie zal snel en radicaal economieën, samenlevingen en onze levens veranderen, en nauwelijks iemand heeft het door. Internet, kunstmatige intelligentie en platformen zullen macht centraliseren bij enkele bedrijven. Overheden zullen buitenspel komen te staan. Werk zal er nog maar voor weinigen zijn. Wie denkt dat alleen laagwaardig werk gerobotiseerd wordt heeft het mis, want ook het werk van hoogopgeleiden wordt straks door computerintelligentie sneller, beter en goedkoper. Intussen zijn bedrijven alleen maar bezig met de problemen van vandaag (productie efficiency) en morgen (productontwikkeling en R&D). Wie ook overmorgen in business wil zijn moet weten wat technologische ontwikkelingen op z’n kop gaan zetten en hoe je als bedrijf terugredenerend daar vandaan nu mee aan de slag kunt om niet verrast te worden maar om de beweging mee te maken. Dat gaat niet vanuit de huidige organisatie en ook niet vanuit hoe bedrijven nu georganiseerd zijn. Disruptieve innovaties moeten buiten de organisatie ontwikkeld worden. Hinssen reikt hier tien varianten voor aan; niet heel vernieuwend maar wel nog maar weinig en traag in praktijk gebracht als je beseft hoe snel ontwikkelingen hele branches binnenstebuiten zullen draaien.

Aanstekelijke enthousiast

Hinssen kan als techneut en ondernemer aanstekelijk enthousiast vertellen over wat technologie allemaal kan en straks zal kunnen. Hij gaat uitgebreid in op de ontwikkeling van achtereenvolgens kunstmatige intelligentie en machine learning, internet of things, genetwerkte intelligentie, extended reality en quantum computing. Hoe Hinssen vervolgens de missionaire, creatieve ondernemerscultuur in Silicon Valley beschrijft, doet je bijna je koffers pakken om zuurpruimerig Europa voorgoed te verlaten.

Maar toch sluit hij The day after tomorrow af met een welhaast apocalyptische profetie. “De totale instorting van de wereld zoals we die kennen, is nog nooit zo dichtbij geweest.” Wat Hinssen vooral zorgen baart is het totale gebrek aan aandacht, laat staan visie en beleid, van overheden wereldwijd voor wat evident op ons afkomt.

"Opvallend genoeg kijkt Hinssen niet naar hoe nieuwe technologieën burgers kan helpen zichzelf te organiseren en bevrijden."

Karl Marx

Hinssen zoekt voor een uitweg vrij verassend heil onder andere bij Karl Marx die een voorspelling heeft gedaan hoe het kapitalisme uiteindelijk van de kaart geveegd zal worden die opmerkelijk actueel in de oren klinkt . Marx schreef dat “in een economie waar machines het meeste werk doen, de aard van de kennis die in de machines is verwerkt ‘sociaal’ moet zijn”. Marx bedacht zelfs de ‘ideale machine’ waarbij “informatie opgeslagen en gedeeld zou worden in iets wat hij een ‘algemeen intellect’ noemt, de hersenen van iedereen op aarde die door sociale kennis met elkaar verbonden is”. Hinssen zou “het heerlijk vinden” als Karl Marx terug kon komen, want zelf zou hij niet echt kunnen bedenken hoe zo’n ‘ideale machine’ uit de handen van juist een paar bedrijven kan blijven die er een ideaal mechanisme in zullen zien om er een totalitaire staat mee te creëren.

Waar bedrijven de macht hebben en overheden vleugellam zijn, moet de burger terug de macht grijpen. Maar hoe?

Gedecentraliseerde macht

Opvallend genoeg kijkt Hinssen niet naar hoe nieuwe technologieën burgers kan helpen zichzelf te organiseren en bevrijden. Terwijl er toch actuele voorbeelden zijn dat het gebeurt. Bijvoorbeeld hoe blockchain-technologie zoiets essentieels als geld in een klap niet-controleerbaar en niet-gecentraliseerd aan het maken is. En torrent waarmee door decentraal, gewoon bij jou en mij thuis, opslaan en streamen van informatie de afhankelijkheid van centrale servers van de webgiganten omzeilt kan worden. En wat als kenniswerkers wereldwijd zich niet meer gaan melden bij een werkgever voor een baan, maar gaan werken op platforms voor crowdwerken waar (many-to-many) werkelijk perfecte matches tussen vraag en aanbod gemaakt worden?

Peter Hinssen zal als veelgevraagd spreker en board room consultant het zeker niet onbesproken laten.

Wil je altijd op de hoogte zijn van de boeken binnen jouw favoriete genre? Stel je voorkeur in en ontvang updates.

Niels Willems
Niels