Wie ben je en wat doe je?
Mijn naam is Tim Vreugdenhil. Dominee. Een echte bedoel ik: theologie gestudeerd. En vijftien jaar predikant geweest van kerkelijke gemeentes, in Amstelveen en Amsterdam. Daarna besloot ik mezelf opnieuw uit te vinden. Ik ben als dominee het ondernemerspad op gegaan en werk aan een pioniersproject in de binnenstad van Amsterdam.
Wat is een pioniersproject?
Dat is een plek waar ik probeer om ‘kerk’ opnieuw uit te vinden, in vorm en inhoud. Ik doe geen kerkdiensten maar verzin nieuwe formats. Ik maak bijvoorbeeld een keer of zes per jaar een theaterprogramma in een leegstaande kerk waarin ik een actueel thema aan de orde stel. Denk aan stress, leven in je bubbel, fear of missing out en liefde in tijden van Tinder. Vervolgens zoek ik bij dat thema naar de diepere dimensie, de spirituele laag. Op dezelfde manier verzorg ik inspiratiesessies in een business-context.
Is dat wat je ‘stand-up theology’ noemt? En kun je die term uitleggen?
Ja. Toen ik in ‘mijn’ theater-kerk mijn draai gevonden had, vond ik daar ook het passende woord bij: stand-up theology. Iedereen kent stand-up comedy en er zijn ook interessante voorbeelden van stand-up philosophy. Dan denk ik aan mensen als René Gude, Tim Franzen en Laura van Dolron. De filosofen verbinden ‘de actualiteit’ met hun filosofische bronnen. René Gude kreeg dat zelfs bij Matthijs van Nieuwkerk aan tafel heel mooi voor elkaar. Ik dacht: zoiets kan je zeker ook met theologische bronnen doen. Ik weet daar toevallig heel veel van. De kunst is om niet de expert uit te hangen maar je publiek met overtuiging en plezier deelgenoot te maken van inzichten uit bijbelse en eigentijdse verhalen.