Tim 2
Advertorial

Tim Vreugdenhil: "Vervolgens zoek ik bij dat thema naar de diepere dimensie."

Wie ben je en wat doe je?

Mijn naam is Tim Vreugdenhil. Dominee. Een echte bedoel ik: theologie gestudeerd. En vijftien jaar predikant geweest van kerkelijke gemeentes, in Amstelveen en Amsterdam. Daarna besloot ik mezelf opnieuw uit te vinden. Ik ben als dominee het ondernemerspad op gegaan en werk aan een pioniersproject in de binnenstad van Amsterdam.

Wat is een pioniersproject?

Dat is een plek waar ik probeer om ‘kerk’ opnieuw uit te vinden, in vorm en inhoud. Ik doe geen kerkdiensten maar verzin nieuwe formats. Ik maak bijvoorbeeld een keer of zes per jaar een theaterprogramma in een leegstaande kerk waarin ik een actueel thema aan de orde stel. Denk aan stress, leven in je bubbel, fear of missing out en liefde in tijden van Tinder. Vervolgens zoek ik bij dat thema naar de diepere dimensie, de spirituele laag. Op dezelfde manier verzorg ik inspiratiesessies in een business-context.

Is dat wat je ‘stand-up theology’ noemt? En kun je die term uitleggen?

Ja. Toen ik in ‘mijn’ theater-kerk mijn draai gevonden had, vond ik daar ook het passende woord bij: stand-up theology. Iedereen kent stand-up comedy en er zijn ook interessante voorbeelden van stand-up philosophy. Dan denk ik aan mensen als René Gude, Tim Franzen en Laura van Dolron. De filosofen verbinden ‘de actualiteit’ met hun filosofische bronnen. René Gude kreeg dat zelfs bij Matthijs van Nieuwkerk aan tafel heel mooi voor elkaar. Ik dacht: zoiets kan je zeker ook met theologische bronnen doen. Ik weet daar toevallig heel veel van. De kunst is om niet de expert uit te hangen maar je publiek met overtuiging en plezier deelgenoot te maken van inzichten uit bijbelse en eigentijdse verhalen.

"De dilemma’s, uitdagingen en twijfels van mensen zijn vaak sterk cultureel gekleurd. Onze samenleving is stress. Dan kan het geen verbazing wekken dat er ook veel mensen stress ondervinden."

En nu is er dus een boek.

Klopt. Toen ik een aantal stand-up avonden had gedaan, dacht ik: als je de trefwoorden die ik kies op een rijtje zet, heb je zoiets als een quickscan van de tijdgeest. Dat idee werd versterkt door één van mijn inspiratiebronnen, de boeken en theatersessies van de Vlaamse psychiater Dirk De Wachter. Die zegt dat hij niet alleen patiënten maar vooral tijdgeest op zijn divan aantreft. Op dezelfde manier hoor ik als dominee niet alleen persoonlijke verhalen maar ook veel van wat er ‘in de lucht’ zit. De dilemma’s, uitdagingen en twijfels van mensen zijn vaak sterk cultureel gekleurd. Onze samenleving is stress. Dan kan het geen verbazing wekken dat er ook veel mensen stress ondervinden.

Welk lezerspubliek heb je op het oog?

Iedereen die het leuk vindt om na te denken over ‘in wat voor tijd leven we nou eigenlijk’? Waarbij ik hoop dat niet-christelijke lezers ontdekken dat die bijbelse bronnen relevanter zijn dan je zou denken en mijn christelijke lezers idem dito. Waar geloof relevant gemaakt wordt, valt de scheiding tussen gelovig en ongelovig weg. Daar gaat het over wat je aanspreekt, wat je raakt, waar je bang voor bent en waar je moed aan ontleent.

Al plannen voor iets nieuws?

Ja. Ik wil na de zomer iets gaan schrijven over de vraag waarom zingeving terug is op de werkvloer. Over het waarom en vooral het praktische hoe en wat. Maar eerst ga ik een paar weken door Nederland toeren, langs boekhandels en kerken. Tot aan Groningen en Spijkenisse, dus heel ver buiten Amsterdam. Eén van de hoofdstukken gaat over ‘uit je bubbel komen’, dus deze Amsterdamse dominee gaat practisen wat hij preacht, haha.

Maak 3x kans op een exemplaar van Stand- up Theology

Winactie
Win en doe mee

Maak 3x kans op een exemplaar van Stand- up Theology

Wil jij kans maken op een exemplaar van dit boek? Stuur dan een mail naar schrijf@bol.com onder vermelding van 'Stand-up Theology' en vertel waarom jij dit boek moet winnen!

Na 15 juli kiezen we uit alle deelnemers 3 winnaars. Deze krijgen een persoonlijke e-mail van ons en de prijs zo spoedig mogelijk toegestuurd.


Esra Auteur Foto V2
Esra