Header Beste Non Fictie Boekenweek
Toplijsten

Top 10 beste natuurboeken voor de Boekenweek

Leo Vroman schreef in de gedichtencyclus Wieltjes en wieltjes: ‘en toch is alles wat we doen natuur’, deze dichtregel is het motto bij het thema Natuur van de 83ste Boekenweek, die van zaterdag 10 t/m zondag 18 maart 2018 plaatsvindt. Griet Op de Beeck schrijft het Boekenweekgeschenk, Jan Terlouw schrijft het Boekenweekessay 2018. Daarom, de mooiste non-fictie boeken over de natuur.

Top 10 beste natuurboeken voor de Boekenweek

1.

Stilte, ruimte, duisternis

Stilte, ruimte, duisternis

Waar is het nog stil in ons land? En waar is er nog open ruimte? 's Nachts is het nooit donker genoeg om veel sterren te kunnen zien. In de steden en ook op het platteland vinden we nauwelijks stilte, missen we vergezichten en straat er zelfs rond middernacht overal licht.

Bekijk op bol.com

2.

Alle vogels

Alle vogels

Zoals Koos van Zomeren in de verantwoording bij dit boek schrijft komen overal in zijn oeuvre 'vogels voorbij, zoals vogels maar al te vaak voorbijkomen: terloops, maar niet onopgemerkt'. Alles wat Van Zomeren ooit over vogels heeft geschreven, van zijn eerste stuk over de huismus voor Nieuwe Revu uit 1977 tot aan Het verlangen naar klapekster uit 2014, is nu gebundeld en voorzien van speciaal voor deze uitgave gemaakte penseeltekeningen van Erik van Ommen.

Bekijk op bol.com

3.

De vis in ons

De vis in ons

Van de wetenschapper die de baanbrekende ontdekking van de ‘vis met handen’ deed, is hier een levendige en hoogst fascinerende kroniek van de evolutionaire geschiedenis, waarin de vaak verbazingwekkende geheimen worden onthuld achter de wording van de mens.

Bekijk op bol.com

4.

De avonturen van een jonge bioloog

De avonturen van een jonge bioloog

Vijftig jaar geleden veranderde Sir David Attenborough de manier waarop we naar de natuur kijken voorgoed. In een tijd waarin de natuurdocumentaire nog niet bestond moest de man, die later Planet Earth zou maken, alles in de praktijk bedenken. In dit boek kijkt de legendarische Brit terug op die baanbrekende eerste stappen voor de BBC.

Bekijk op bol.com

5.

De wilde stad

De wilde stad

Dit prachtige fotoboek over de natuur in Amsterdam bij de gelijknamige film toont hoezeer de dieren in onze nabijheid leven. De reiger die dagelijks bij dezelfde marktkoopman zijn middaghapje bij elkaar scharrelt, de meeuwen die snel iets van hun gading uit de zak pikken voordat de vuilnisman hem ophaalt en de woonbootbewoner die genoegen moet nemen met brutale nieuwe buren zodra naast hem de meerkoet zijn nest bouwt.

Bekijk op bol.com

6.

Het innerlijke leven van dieren

Het innerlijke leven van dieren

Elkaar verzorgende eekhoorns, trouwe en liefdevolle raven, meelevende bosmuizen, rouwende herten – zijn dat geen eigenschappen die uitsluitend aan mensen zijn voorbehouden?

Bekijk op bol.com

7.

Zijn we slim genoeg om te weten hoe slim dieren zijn

Zijn we slim genoeg om te weten hoe slim dieren zijn

Zijn we slim genoeg om te weten hoe slim dieren zijn?' van bioloog Frans de Waal gaat over het verschil tussen menselijke en dierlijke intelligentie, en vooral over de vraag hoe we daarachter kunnen komen. De laatste jaren heeft het onderzoek naar dierlijke intelligentie een grote vlucht genomen. Frans de Waal maakt in dit fascinerende en toegankelijke boek de balans op. Hij laat je op een werkelijk andere manier kijken naar wat dier en mens kunnen.

Bekijk op bol.com

8.

We aaien ze, we haten ze, we eten ze

We aaien ze, we haten ze, we eten ze

Psycholoog Hal Herzog ontrafelt onze tegenstrijdige en vaak onnavolgbare relaties met dieren. Hiervoor baseert hij zich op eigen baanbrekend onderzoek: hij bestudeerde het gedrag van dierenactivisten, wetenschappers die dierproeven doen, studenten diergeneeskunde en liefhebbers van hanengevechten. Maar hij licht zijn inzichten ook toe aan de hand van anekdotes over zijn kat Tilly en zijn hond Tsali, en zijn eigen morele ambivalentie in dierenkwesties. Een boek met de juiste balans tussen wetenschappelijke inzichten en aanstekelijke verhalen. Aansprekend voor zowel vegetariërs en dierenactivisten als vleeseters en vertegenwoordigers van de bio-industrie.

Bekijk op bol.com

9.

De thigmofiel

De thigmofiel

In De thigmofiel behandelt Midas Dekkers de plezierige tegenhanger van claustrofobie: thigmofilie, de liefde voor de kleine ruimte, het verlangen naar geborgenheid, grond onder je voeten, het gevoel dat wegkruipen de beste oplossing is.

Bekijk op bol.com

10.

Het Amsterdamse beestenboek

Het Amsterdamse beestenboek

In deze gids met veel foto's en kaartjes wijzen de stadsecologen je de weg naar ruim 60 Amsterdamse dieren. Want als je eenmaal weet op welke plekken je moet zoeken en waar je op moet letten, ontdek je een ongekend dierenuniversum, gewoon midden in stad. De beesten zitten werkelijk overal, ook al zie je ze niet direct. Je hoeft niet ver te reizen om op safari te gaan.

Bekijk op bol.com

Wil je altijd op de hoogte zijn van de boeken binnen jouw favoriete genre? Stel je voorkeur in en ontvang updates.