Header toplijst boek zoals pastorale
Header toplijst boek zoals pastorale
Toplijsten

Top 10 boeken zoals Pastorale

Uit een grote stapel romans, non-fictie, poëzie, biografieën en essaybundels wordt bij De Wereld Draait Door elke maand een boek van de maand gekozen. In de maand november wordt het boek Pastorale van Stephan Enter in de spotlight gezet. Volgens het boekenpanel heeft de auteur ''de zinnen gebeeldhouwd en zijn de metaforen om van te smullen''. Lijkt je dit een mooi boek en ben je op zoek naar inspiratie om je leeslijst uit te breiden? Hier vind je tien boeken zoals Pastorale.

Pastorale - Stephan Enter

Pastorale - Stephan Enter

Oscar en Louise, broer en zus, zijn opgegroeid op een landgoed nabij een klein dorp. Dit dorp bestaat uit twee delen: een gereformeerd en een Moluks deel, waarvan de leden elkaar met achterdocht aankijken. Oscar kijkt in zijn voorlaatste schooljaar uit naar het moment waarop hij net als zijn zus kan gaan studeren en deze saaie streek achter zich kan laten. Lousie komt terug uit haar studiestad en vraagt zich af of afstand ten aanzien van haar geboorteplek en opvieding haar de juiste inzichten heeft verschaft. Een boek over een eerste onhandige verliefdheid en over een poging het geluk van je vroegste kindertijd terug te vinden. Over de vraag waar je je woede laat als je als militair je land hebt gediend en wordt weggestopt in een voormalig concentratiekamp.


De schooldagen van Jezus - J.M. Coetzee

De schooldagen van Jezus - J.M. Coetzee

Simon is pleegvader van David. Al zijn liefde en aandacht schenkt hij aan hem, maar toch is er méér nodig om het kind te begrijpen. Op de vlucht voor de autoriteiten vinden Simon en Inés een woning in Estrelle. Daar leert hun zesjarige pleegzoon geen wiskunde of grammatica, maar over het verband tussen sterren en dansen. Simon is een pragmatische man en snapt niets van Davids interesses. De jongen benadrukt dat Simon niet zijn echte vader is en Simons levenslessen dringen niet door bij David. Ondanks de onorthodoxe lessen ziet Simon zijn pleegzoon wel opleven. De schooldagen van Jezus is een boek over een vader die zijn blik op de wereld baseert op feiten en logica. En een zoon die in alles tegenovergesteld lijkt. Simon zet alles op alles om zijn zoon te kunnen liefhebben en eindelijk te begrijpen.


De laatste winter - F. Roobol

De laatste winter - F. Roobol

De laatste winter beschrijft de zoektocht van een jogne vrouw naar haar verdwenen broer in 1944. De Amsterdamse Anna Verbeek vecht met haar zusje en moeder tegen de zeurende honger. Voedsel en brandstof zijn schaars geworden en ze maakt zich grote zorgen over haar jongere broer die bij de razzia in Putten is opgepakt en weggevoerd. Voor een lange periode ontvangen ze geen bericht, zelfs niet na de bevrijding. Maar dan komt Anna op het spoor van een jongen die het concentratiekamp in Neuengamma heeft overleefd en haar erg bekend voorkomt. Wat is er met Maarten gebeurd?


Verweesd Weerzien - H. den Tonkelaar

Verweesd Weerzien - H. den Tonkelaar

Dit is het verhaal van de in Bussum opgegroeide Hans Leickert. Begin jaren zeventig verhuist hij naar Leiden om rechten te studeren. Hij geniet van de stad en zijn nieuwe vrienden, onder wie Ernst Vertin; een chique jongeman wiens leefwereld veel indruk maakt op Hans. Dertig jaar later duiken alle vrienden weer op. Iedereen lijkt het wel te redden en een prima leven te leiden. Behalve Ernst, zijn leven glijdt af in iedereens ogen. Hij komt terecht in een wereld die lijnrecht tegenover die van zijn ouderlijk huis en Leidense vrienden lijkt te staan. Toch houdt hij contact met Hans en houden ze de vriendschap in stand. In het laatste hoofdstuk vertelt een vriendin van beide mannen hoe het Ernst is vergaan. Op dat moment begint het tot Ernst door te dringen wat het leven hem heeft geleerd.


De heilige Rita - Tommy Wieringa

De heilige Rita - Tommy Wieringa

Paul Krüzen woont al zijn hele leven met zijn vader in een Saksische spookboerderij in een vergeten dorp aan de grens. Zijn vader wordt een dagje ouder en Paul zorgt nu voor hem. Lang geleden stortte een Russische piloot neer in het maisveld achter hun huis. Na de aankomst van de Rus kwamen de Chinezen, die het café en de snackbar in het dorp overnamen. Snel daarna volgde de rest van de wereld. Voor betaalde liefde steekt Paul uiteindelijk de grens over. In het bordeel raakt hij verzeild in een conflict dat hem dwingt zijn leven om te gooien. Van dit dorp en deze mensen is Rita de beschermheilige.


De verboden tuin - Wessel te Gussinklo

De verboden tuin - Wessel te Gussinklo

Wessel te Gussinklo beschrijft in zijn boek De verboden tuin het leven van een kind met een blik op de wereld zoals alleen kinderen die kunnen hebben. En de manier waarop zowel volwassenen als kinderen zich de wereld proberen toe te eigenen. Een kind beschikt over ongeschondenheid en een eigen werkelijkheid. Iets waar volwassenen juist naar kunnen hunkeren. De beleveniswereld va neen jongetje wordt in volledige kinderlijkheid weergegeven, inclusief gevoelens van angst en verlangen, maar ook dromen en fantasieën. Een boek vol heimwee naar de tijd van ultiem kind zijn.


Het Hollandse Huis - Ann Patchett

Het Hollandse Huis - Ann Patchett

Ciryl Conroy weet aan het einde van de Tweede Wereldoorlog een groot vastgoedimperium op te bouwen. Hij besluit het Hollandse Huis te kopen, een prachtig landgoed aan de rand van Philadelphia. In eerste instantie koopt hij het als verrassing voor zijn vrouw, maar het huis zal uiteindelijk iedereen waar hij van houdt te gronde richten. Cyril heeft een zoon, Danny en een dochter, Maeve. Na de dood van hun vader worden ze uit het huis verbannen door hun stiefmoeder. Opgegroeid in rijkdom keren ze terug naar grote armoede. Het enige waar ze op kunnen rekenen is hun liefde voor elkaar. Een boek over de band tussen broer en zus, over hun jeugd en een verleden dat hen maar niet los kan laten.


De menselijke maat - Roberto Camurri

De menselijke maat - Roberto Camurri

Tussen Parma en Bologna ligt een klein dorpje, Fabbrico, waar iedereen elkaar kent. Het plaatsje kent vier straten te midden van uitgestrekte velden. Het lijkt alsof de inwoners nooit zullen ontsnappen aan een saai en rustig leven in de provincie. Tijdens een lange en warme zomer ontstaat er een driehoeksverhouding tussen Anela, Davide en Valerio. Valerio maakt uiteindelijk de beslissing Fabbrico te verlaten. In de jaren die volgen realiseren de vrienden zich dat de keuzes uit hun jeugd ze nog steeds achtervolgen. Een roman over vriendschap, liefde, vertrouwen en verraad.


Portret van een man - Jens Christian Grøndahl

Portret van een man - Jens Christian Grøndahl

De hoofdpersoon blikt in dit boek terug op zijn leven, aan de hand van de vrouwen die daarin een belangrijke rol hebben gespeeld. Hij wordt zo aangegrepen door de dood van zijn moeder dat hij op zoek gaat naar meer betekenis in het leven. Een lerares inspireert hem en laat hem kennis maken met kunst en literatuur. Een wereld gaat voor hem open. Hij wil de wereld iets te bieden hebben en besluit leraar te worden. Jaren later kijkt hij terug op een serie mislukte relaties en heeft hij het gevoel dat hij is weggedreven van zichzelf. Hij is de passie verloren die hem altijd voortdreef. Juist dan ontmoet hij een speciale vrouw.


Het einde van de eenzaamheid - Benedict Wells

Het einde van de eenzaamheid - Benedict Wells

Jules Morea belandt na een ernstig ongeluk in het ziekenhuis. Hierdoor wordt hij geconfronteerd met herinneringen uit zijn jeugd. Al vroeg verloor hij zijn ouders door een tragisch ongeval. Dit heeft zijn sporen nagelaten op hem en zijn broer en zus. In de jaren die volgden zijn zij steeds meer uit elkaar gegroeid. Jules trekt zich steeds meer terug in zijn eigen wereld. Alleen met de mysterieuze Alva kan hij vriendschap sluiten. Jaren later zal hij echter pas begrijpen wat ze voor hem betekent en heeft verzwegen. Als beiden volwassen zijn komen ze elkaar weer tegen. Even lijkt alles goed te gaan, tot ze door het verleden worden ingehaald.


Pics Art 09 05 02 58 44
Esmee Hendriks