Header young adult boeken
Header young adult boeken
Toplijsten

Top 10 boeken voor 15+

In de wereld van boeken is het lastig om alles bij te houden. Al helemaal als je een boek zoekt voor iemand die 15+ is. Met deze toplijst proberen we je wat te helpen. We hebben verschillende boeken die (hopelijk) zoveel mogelijk interesses bespreken. Dus ben jij op zoek naar het perfecte Young Adult boek? Dan ben je hier op de juiste plek!

Schim & Schaduw - Leigh Bardugo

Schim & Schaduw - Leigh Bardugo

Dit is de nieuwste boekverfilming op Netflix. Kun je nou niet genoeg krijgen van de serie? Dan kun je alvast vooruit lezen! De Grisha is een elitegroep die geboren wordt met een gave. Dat kan de gave zijn om de elementen te besturen, wapens maken of de macht over leven en dood. Alina Starkov is niks speciaals. Ze is een hopeloze kaarttekenaar en nog hopelozer verliefd op haar jeugdvriend Mal. Als haar regiment de Schaduwvlakte oversteekt worden ze aangevallen. Als Mal zwaargewond raakt, ontwaakt er een kracht in Alina. Zij is de enige die de Schaduwvlakte kan laten verdwijnen, vertelt de Duisterling haar, de machtigste Grisha van de wereld. Zal Alina dat echt kunnen? Ze kan geen Grisha zijn, toch?


De wrede prins - Holly Black

De wrede prins - Holly Black

Holly Black is een grote naam in de YA-wereld. Haar romans zijn spannend, origineel en bovenal makkelijk weg te lezen. Haar nieuwste serie is de Elfhame serie, die helemaal past binnen de Elven-trend van de afgelopen jaren. Nee, dat zijn niet de vrolijke elfjes die we kennen uit bijvoorbeeld Peter Pan. Toen Jude zeven was, werden zij en haar zussen meegenomen door een vreemde man. Hij vermoordde hun moeder en ze vertrokken naar het elfenland Elfhame. Tien jaar later is Jude opgegroeid tot een opstandige jonge vrouw maar het leven in Elfhame is niet makkelijk voor haar. Ze wordt uitgekotst omdat ze zelf geen elf is. De arrogante prins Cardan is het ergste van allemaal, dus waarom krijgt ze het dan altijd zo warm als hij in de buurt is? Alles verandert als kroonprins Dain haar inhuurt als spion. Eindelijk lijkt ze haar plek te hebben gevonden maar in Elfhame is niets wat het lijkt...


Schildpadden tot in het oneindige - John Green

Schildpadden tot in het oneindige - John Green

John Green is misschien wel de auteur die als eerste naar voren komt als je denkt aan YA. Terecht want zijn boeken hebben allemaal enorm bijgedragen aan het op de kaart zetten van YA. Na het overweldigende succes van De weeffout in onze sterren (The fault in our stars) schreef hij na enkele jaren dit boek. Het verhaal begint met een nieuwsberichtje. Een miljardair is op de vlucht geslagen en de gouden tip levert je een grote beloning op. Aza Holmes worstelt al haar hele leven met een dwangstoornis en komt vaak klem te zitten in een verstikkende spiraal van haar gedachtes. Samen met een groot Star Wars-fan en een tuatara starten ze het onderzoek zodat ze die grote beloning kunnen opstrijken.


Caraval - Stephanie Garber

Caraval - Stephanie Garber

Dit is een betoverend boek. De zussen Scarlett en Donatella wonen al hun hele leven op het kleine eilandje. Ieder jaar droomt Scarlett ervan om het eiland te verlaten en naar Caraval te gaan. Dat is een eenmalig 'circus' die van de een op de andere dag verschijnt. Het publiek dat wordt uitgenodigd neemt deel in de show en er gebeuren altijd magische dingen. Op een dag verschijnt er een uitnodiging voor beide zussen. Caraval komt naar hun eiland en zij mogen deelnemen. De rest van de serie wordt op dit moment vertaald dus je kunt zeker nog even vooruit met dit magische verhaal.


Niks minder - Anna Todd

Niks minder - Anna Todd

After is misschien wel dé fanfiction-serie van de afgelopen decennia. Ooit begonnen op een website voor fanfictions en nu uitgegroeid tot wereldwijd bekende boekenreeks, waarvan de eerste twee boeken nu zijn verfilmd. Niets minder is het tweede deel in de spin-off serie van After. Landon Gibson is altijd al de persoon geweest die alles over heeft voor anderen. Als hij naar New York gaat realiseert hij zich dat hij meer voor zichzelf moet opkomen. Die gedachte wordt nog verder versterkt door Dakota, die het ene moment toenadering zoekt en het andere moment weer afstandelijk doet. Alsof dat nog niet voldoende is loopt hij ook iedere keer de mysterieuze Nora tegen het lijf...


Majesteit - Katharine McGee

Majesteit - Katharine McGee

Dit is het tweede deel in de razendpopulaire American Royals serie. In deze boeken werd George Washington niet president, maar koning. Zijn achterklein-klein-kinderen zitten nu op de troon en die komt steeds verder onder druk te staan. Beatrice is plotseling koningin geworden en moet nu trouwen met een belangrijke graaf. Haar grote liefde kijkt vanuit de schaduw hoe haar leven op de kop gezet wordt. Princes Samantha is over haar oren verliefd op de verloofde van haar zus en prins Jefferson staat voor een belangrijke keuze. Deze serie leest weg als een soap en je kunt niet wachten tot je bij de laatste pagina bent aanbeland.


Volg me - Sophie Jansen

Volg me - Sophie Jansen

Social media is niet meer weg te denken uit ons leven. Al helemaal niet bij de jeugd. Dit boek laat dat pijnlijk duidelijk zien. Ik heb afkickverschijnselen. Ik krijg geen likes meer en er wordt niet meer over me gesproken. Ik heb nooit gedacht dat ik me in de vakantie zou vervelen en dat ik niet kan wachten totdat ik de schoolbel weer hoor gaan. Eindelijk weer in mijn veilige wereld, een wereld die ik beheers. Ze hebben geen idee wie ik ben...


Tokio voor altijd - Emiko Jean

Tokio voor altijd - Emiko Jean

Een lekkere romance kan niet ontbreken op deze lijst. Heb je Crazy Rich Asians en The Princess Diaries gezien? Dit is het boek waarin ze samenkomen. Izzy heeft nog nooit het gevoel gehad dat ze ergens bij hoorde. Ze groeide op tussen twee culturen, Japans en Amerikaans. Haar vader heeft ze nooit gekend en ze woonde haar hele leven bij haar single moeder in Californië. Totdat ze erachter komt dat haar vader de kroonprins van Japan is. Halsoverkop reist ze naar Tokio om haar vader te ontmoeten. Daar blijkt dat het leven van een prinses niet zo makkelijk is als ze dacht want de achterbakse neven en nichten, de pers en die knappe bodyguard laten haar geen moment met rust. Al snel komt Izzy vast te zitten in twee werelden en twee versies van zichzelf.


Sterrenvlucht - Brandon Sanderson

Sterrenvlucht - Brandon Sanderson

Brandon Sanderson staat bekend om zijn fantastische fantasy en sci-fi verhalen. Sterrenvlucht is zijn eerste YA-boek dat ook is vertaald. Dit belooft een waar avontuur te worden! Tachtig jaar geleden stortte er een sterrenschip vol mensen neer op de planeet Detritus. De nakomelingen noemen zichzelf de Rebellen en worden onophoudelijk aangevallen door de Krell. De enige verdediging is een slimme, jonge piloot die onbevreesd het luchtruim in gaat. Spensa heeft maar één droom: piloot worden net als haar vader. Hij is neergeschoten toen zijn team hem in de steek liet en daardoor zijn de kansen om op de vliegschool te komen nihil geworden. Bij toeval doet ze een ontdekking die haar de kans biedt om alsnog naar de sterren te gaan.


Het onzichtbare leven van Addie LaRue - V. E. Schwab

Het onzichtbare leven van Addie LaRue - V. E. Schwab

In 1714 wordt Adeline LaRue uitgehuwelijkt. Ze smeekt om meer tijd en een leven in vrijheid, die wens wordt vervuld maar niet op de manier die ze had gehoopt. Addie zal eeuwig blijven leven maar zal worden vergeten door iedereen die ze ontmoet. Zelfs haar ouders vergeten haar en jagen haar het huis uit. Zonder keus trekt Addie eropuit naar verschillende continenten door de eeuwen heen. Terwijl haar tijdsgenoten de geschiedenisboeken in gaan, blijft zij in de vergetelheid. Tot ze op een dag in een boekhandel stapt en iemand haar voor het eerst in driehonderd jaar herkent...

Meer weten over dit boek? Lees de recensie!


Bliksemdief - Rick Riordan

Bliksemdief - Rick Riordan

Als je kind eenmaal fan is van deze serie is hij/zij nog lang niet uitgelezen. Alleen al in de Percy Jackson en de Olympiërs-serie zijn al vijf delen verschenen. Daarnaast zijn er ook nog vele spin-off-series verschenen. In de wereld van deze boeken bestaan de Griekse Goden nog in de eenentwintigste eeuw. Percy Jackson is altijd al net iets anders geweest en staat op het punt om van school afgetrapt te worden. Dat is niet eens zijn grootste zorg want hij ontdekt dat hij een nakomeling is van een Griekse God. Als de bliksemschicht van oppergod Zeus wordt gestolen, lijkt alles naar Percy te wijzen. Hij heeft tien dagen om zijn onschuld te bewijzen en de schicht terug te brengen.


Een boek kiezen voor de leeslijst kan soms best moeilijk zijn. In deze toplijst vind je allemaal YA boeken die je wél mag lezen voor de lijst. Super handig! Neem een kijkje voor jezelf, je kind of kleinkind!