Header boekenweek rebel lijst 2020
Header boekenweek rebel lijst 2020
Toplijsten

Top 10 voor rebellen en dwarsdenkers

Het thema van de Boekenweek is dit jaar 'rebellen en dwarsdenkers'. Naar aanleiding van dit thema hebben wij speciaal voor de rebellen en dwarsliggers onder ons of de mensen die geïnspireerd willen raken door een rebel een toplijst samengesteld. Laat je inspireren door de 10 uitdagende, uitgesproken en mooie boeken.

Nouveau Fuck - Stella Bergsma

Nouveau Fuck - Stella Bergsma

Stella Bergsma heeft geen blad voor haar mond in haar nieuwe boek Nouveau Fuck. Ze was al bekend van het veel besproken boek Pussy Album. Nu heeft ze een manifest geschreven voor feministen en iedereen die wat meer zelfvertrouwen kan gebruiken in de huidige maatschappij. Nouveau Fuck is het antwoord op alles: het is schijt hebben met stijl. Het is een nieuwe manier om alles te benaderen. Nouveau Fuck is moeiteloos gevaarlijk. Iets saais doen met Nouveau Fuck is zoveel beter dan gevaarlijk zijn zonder. En door iets gevaarlijks te doen met Nouveau Fuck ontstaat er kunst.


Confettiregen - Splinter Chabot

Confettiregen - Splinter Chabot

Programmamaker Splinter Chabot heeft zojuist zijn eerste boek uitgebracht, genaamd Confettiregen. Het is een zeer actueel boek waarin jezelf zijn centraal staat. Durf jezelf te zijn en ontdek zelf wie je bent. Iets wat Splinter Chabot ook wil aankaarten met Confettiregen: iedereen zou de ruimte moeten hebben om zichzelf te kunnen zijn in deze maatschappij. Doormiddel van een ontroerend en prachtig verhaal over een jongen genaamd Wobie probeert hij deze boodschap over te brengen. Wobie wordt uit zijn veilige omgeving getrokken en hij ondervindt dat hij anders is dan anderen. Langzaam sluipt er een grijze mist in zijn leven, en begint hij iets te ontdekken dat eerst genegeerd, vervolgens gevreesd, maar uiteindelijk gevierd wordt. Dit boek is een dagboek van die worsteling en die zoektocht.


De Waterdanser - Ta-Nehisi Coates

De Waterdanser - Ta-Nehisi Coates

De Waterdanser van Ta-Nehisi Coates is een krachtig en meeslepend verhaal over Hiram Walker die voor zichzelf opkomt door het slavenbestaan te ontworstelen. Hiram werd als slaaf geboren en verloor zijn moeder en alle herinneringen aan haar op jonge leeftijd. Wanneer Hiram bijna verdrinkt tijdens een ongeluk in de rivier, wordt hij gered door een mysterieuze kracht, die hem optilt en weer aan land zet. Deze vreemde ervaring wakkert Hirams rebellie aan. Aangespoord door zijn zelfgekozen familie op de plantage is hij vastbesloten te ontsnappen. Een onverwachte reis vangt aan, die Hiram van de tabaksplantages in Virginia naar wanhopige guerrillacellen in de jungle voert, van het diepe Zuiden tot de gevaarlijke utopische bewegingen in het Noorden. Terwijl hij verwikkeld raakt in de oorlog tussen slaven en slavenhouders, wil hij enkel terugkeren naar de plantage om zijn familie te bevrijden


De Laatste Trein Naar Vrijheid - Meg Waite Clayton

De Laatste Trein Naar Vrijheid - Meg Waite Clayton

Meg Waite Clayton weet in De Laatste Trein Naar Vrijheid een krachtig verhaal neer te zetten dat door iedereen wel een keer gelezen zou moeten worden. Clayton vertelt het verhaal van Truus Wijsmuller, de oorlogsheldin die duizende joodse kinderen redde tijdens de Tweede Wereldoorlog. De Nederlandse verzetsstrijder Truus Wijsmuller-Meijer zet haar leven op het spel om Joodse kinderen naar veiliger gebied te smokkelen, terwijl landen hun grenzen sluiten. Als Groot-Brittannië aangeeft kinderen uit het Duitse Rijk toe te laten, is 'tante' Truus vastberaden en dwingt ze toestemming af van de gevreesde SS'er Adolf Eichmann om de kinderen te redden. In een race tegen de klok begeleidt ze uiteindelijk duizenden kinderen op een levensgevaarlijke tocht naar een onzekere toekomst.


Tropenbruid - Susan Smit

Tropenbruid - Susan Smit

Susan Smit schrijft in Tropenbruid over een weesmeisje dat anders wil zijn dan haar omgeving. Anna wil niet een standaard leventje leiden. Ze droomt van een ander, grootser leven. Ze besluit haar eigen lot in handen te nemen wanneer ze op een dag reageert op een advertentie waarin een ambtenaar in Nederlands-Indië een echtgenote zoekt. Eenmaal in Batavia ontdekt Anna al snel dat haar huwelijk met de starre Willem niets anders is dan een dekmantel voor carrièregekonkel, geheime liefdes en verzwegen familieverbanden. Tropenbruid is een zinderend liefdesverhaal tegen de achtergrond van een onderbelicht deel van onze koloniale geschiedenis.


Mijn Naam Is Selma - Selma van de Perre

Mijn Naam Is Selma - Selma van de Perre

In Mijn Naam Is Selma vertelt Selma van de Perre hoe zij de Tweede Wereldoorlog is doorgekomen. Ze was zeventien toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Tot dan toe had het feit dat Selma joods was geen grote rol in haar leven gespeeld, maar nu werd het ineens een kwestie van leven en dood. Hoewel ze in 1942 werd opgeroepen om zich te melden voor een werkkamp, wist ze daar onderuit te komen. Ze sloot zich aan bij het verzet: onder de naam Margareta van der Kuit, ofwel Marga, vervalste ze documenten en koerierde ze door het hele land. Verscheidene keren ontsnapte ze aan de nazi's, maar in juli 1944 werd ze verraden en via kamp Vught naar Ravensbrück getransporteerd. Anders dan haar zusje Clara en haar ouders overleefde ze de gruwelen van het kamp. Al die tijd wist niemand dat ze joods was, en niemand kende haar echte naam. Pas na de oorlog durfde ze die weer uit te spreken: Selma.


Bloemblad Van Zee - Isabel Allende

Bloemblad Van Zee - Isabel Allende

'Bloemblad van zee' van Isabel Allende is een reis door de twintigste eeuw aan de hand van onvergetelijke personages. Ze ontdekken dat een mens steeds weer aan een nieuw leven kan beginnen. Een prachtige historische, literaire roman over ballingschap en liefde. Aan het eind van de gruwelijke Spaanse Burgeroorlog wordt de jonge arts Víctor Dalmau samen met zijn vriendin, de pianiste Roser Bruguera, gedwongen om Barcelona te verlaten en te vluchten naar Frankrijk. Met nog tweeduizend andere Spaanse vluchtelingen gaan ze aan boord van de Winnipeg, een schip dat is gecharterd door de Chileense dichter en consul Pablo Neruda, op weg naar Chili. Tot hun grote verrassing worden ze ontvangen als helden in hun nieuwe thuisland - dat 'langgerekte bloemblad van zee', in de woorden van Neruda. Ze bouwen er een nieuw leven op en worden volwaardige Chilenen. Maar in 1973 gebeurt het onvoorstelbare: er breekt een dictatuur uit en weer moeten Víctor en Roser huis en haard verlaten.


Finse Dagen - Herman Koch

Finse Dagen - Herman Koch

Finse dagen is de nieuwe roman van Herman Koch, auteur van onder andere Het diner en De greppel. In Finse dagen keert koch terug naar Finland en zijn jeugd in Amsterdam-Zuid. Het is een indringende roman over rouw, volwassen worden en over wat je woorden moet geven en wat beter verzwegen kan blijven. Op feestjes en tijdens etentjes wordt Herman Koch vaak op meewarige toon gevraagd naar zijn "Finse periode'. Hij doet er zelf ook lacherig over, en dat heeft alles te maken met de ongeloofwaardigheid van zijn verblijf in Finland. Een lange, onhandige jongen van negentien die ervoor kiest om op een zeer afgelegen plek op het land en in de bossen te gaan werken. Het klinkt wellicht romantisch, maar dat was het niet. Veertig jaar later is hij weer terug in Finland en hij neemt zijn eigen geschiedenis onder de loep.


Beschavingen - Laurent Binet

Beschavingen - Laurent Binet

Laurent Binet geeft in Beschavingen een andere kijk op de wereldgeschiedenis. Hij stelt zich voor hoe het zou zijn geweest als de laatste Inca Atawalpa sterft niet door toedoen van de Spanjaarden maar voet aan land zet in het Europa van keizer Karel V. Daar krijgt hij te maken met de Spaanse inquisitie, het ontluikende kapitalisme, het wonder van de drukkunst, een met piraten bezaaide zee, een continent verscheurd door godsdiensttwisten en dynastieke oorlogen. Maar bovenal mensen die honger lijden en in opstand willen komen. Binet herschrijft, en speelt met de wereldgeschiedenis en laat zien welke rol intrige en toeval spelen in wat wij doorgaans als vaststaand en beschaafd, beschouwen.


Het Is Oorlog Maar Niemand Die Het Ziet - Huib Modderkolk

Het Is Oorlog Maar Niemand Die Het Ziet - Huib Modderkolk

Met zijn boek Het Is Oorlog Maar Niemand Die Het Ziet brengt Huib Modderkolk nieuwe inzichten en geheimen van de geheime diensten aan het oppervlak. De moderne tijd biedt talloze voordelen: we werken sneller en zijn altijd en overal bereikbaar. Maar er zijn ook nieuwe gevaren. Zes jaar doet Huib Modderkolk nu onderzoek naar de schaduwkant van internet. Hij begon als buitenstaander, zonder enige voorkennis. Stukje bij beetje won hij het vertrouwen van bronnen. Iedere ontdekking roept nieuwe vragen op. Wie leest mee met onze appjes? Hoe ver reiken de tentakels van Nederlandse veiligheidsdiensten? Wat betekent het als staten internet gebruiken om te controleren en te saboteren? In dit boek laat Modderkolk zien hoe kwetsbaar een samenleving is die steeds meer vertrouwt op techniek.


Foto profiel CMS
Tessa Beijnon