Racisme en ongelijkheid spelen vandaag de dag nog steeds een grote rol en het is belangrijk dat daar aandacht aan wordt geschonken. Over de hele wereld staan mensen op om te demonstreren tegen racisme en alles wat daarbij komt kijken. Om meer inzicht te krijgen in de antiracisme demonstraties hebben wij een lijst samengesteld met 10 boeken die je bewust maken van het alledaagse racisme dat nog steeds aanwezig is in de samenleving.


Top 10 boeken tegen racisme
Superieur - Angela Saini
Superieur - Angela Saini
In het boek Superieur doet Angela Saini onderzoek naar de verraderlijke geschiedenis en consequenties van de rassentheorie. De theorie beleeft een zorgwekkende comeback, niet alleen in de wetenschap, maar ook in de politiek. Saini onderzoekt in haar boek pseudowetenschappelijke beweringen en theorieën over ras. Daarnaast toont ze aan waarom de rassentheorie niet meer van deze tijd is. Superieur bevat onweerlegbare argumenten om de rassentheorie en het racisme te bestrijden.
Alledaags racisme - Philomena Essed
Alledaags racisme - Philomena Essed
Philomena Essed sprak in de jaren tachtig van de vorige eeuw met verschillende Surinamers en Afro-Amerikaanse vrouwen over hun werksituatie, het zoeken van een woonruimte, het contact met buren en collega's en over winkelen. Ze onderzocht met welke vooroordelen en racisme deze vrouwen dagelijks te maken kregen, hier kwam het boek Alledaags racisme uit. Je leest over de discriminatie en de vooroordelen die deze vrouwen dagelijks moesten meemaken. Het boek verscheen voor het eerst in 1984, maar is vandaag de dag nog steeds belangrijk. In deze nieuwe editie voegt Essed een nieuw hoofdstuk toe waar ze praat over het entitlement racism, het racisme dat wordt gerechtvaardigd met een beroep op de vrijheid van meningsuiting.
Hallo witte mensen - Anousha Nzume
Hallo witte mensen - Anousha Nzume
De wereld om eens heen verandert, maar hoe kan je daarmee omgaan? Hallo witte mensen is de handleiding voor het leven in deze veranderende wereld. Anousha Nzume geeft in haar boek antwoord op vragen zoals 'Waarom weer dat gezeur over Zwarte Piet?', 'Dan is blanke vla zeker ook racistisch?' en 'Waarom ga je niet terug naar je eigen land?' In het boek lees je persoonlijke anekdotes, in jip-en-janneketaal geschreven wetenschappelijke publicaties en gesprekken met ervaringsdeskundigen. Nzume leert witte mensen hoe zij om moeten gaan met hun witte fragiliteit tussen de steeds mondiger wordende niet-witte mensen. En laat zien hoe je kan omgaan met een defensie houding van andere mensen als hun privilege ter discussie staat.
Waarom ras ertoe doet - Afua Hirsch
Waarom ras ertoe doet - Afua Hirsch
Schrijfster Afua Hirsch is geboren en getogen in Engeland, ondanks dit blijven mensen aan haar vragen waar ze vandaan komt. Hirsch vertelt dat de reden is dat het gaat over haar huidskleur en dat ze is opgegroeid met het besef dat ze "anders" is. Het boek Waarom ras ertoe doet bespreekt - zoals de titel al zegt - de redenen waarom het ertoe doet. De schrijfster verweeft haar persoonlijke verhaal op een subtiele manier in haar eigen onderzoek. Kom erachter hoe de kloof is ontstaan en hoe deze vandaag de dag nog vaak ontkend wordt, daarnaast pleit Hirsch voor verandering. Het boek is voor iedereen die de waarheid wil horen over de maatschappelijke betekenis van ras en identiteit, de verborgen strijd over de nationale identiteit en over de identiteitscrisis waarin de samenleving zich bevindt. Afua Hirsch geeft je ook antwoord op de vraag "Waarom we het zo ingewikkeld vinden om over ras te praten."
Waarom ik niet meer met witte mensen over racisme praat - Reni Eddo-Lodge
Waarom ik niet meer met witte mensen over racisme praat - Reni Eddo-Lodge
In 2014 ging de blogpost waarin journaliste Reni Eddo-Lodge haar frustraties uit over racisme in de Britse samenleving viraal. Maar wat betekent het om niet wit te zijn in een wereld waarin wit zijn als vanzelfsprekend wordt ervaren? In haar boek Waarom ik niet meer met witte mensen over racisme praat, gaat Eddo-Lodge op zoek naar de historische oorzaken van de racistische vooroordelen en laat ze de ongelijkheid zien in de samenleving. Racisme vind je overal, in de mediawereld, in de politiek, op straat en op nog meer plekken. Zelfs de welmenende en tolerante burgers discrimineren. Reni Eddo-Lodge zegt dat als we het structurele racisme willen tegengaan we er ons allemaal bewust van moeten worden.
Tussen de wereld en mij - Ta-Nehisi Coates
Tussen de wereld en mij - Ta-Nehisi Coates
Ta-Nehisi Coates schrijft in Tussen de wereld en mij een brief aan zijn vijftienjarige zoon, waarin hij schrijft hoe het is om als zwarte jongen op te groeien in de Verenigde Staten. Het land dat zichzelf voorhoudt open te zijn voor elke cultuur, maar waar tot op de dag van vandaag nog steeds geweld wordt gebruikt tegen de zwarte bevolkingsgroep. De schrijver laat zien hoe racisme in de cultuur is verankerd en dat de gewelddadige incidenten geen toeval zijn, maar juist voortkomen uit de scheve machtsverhoudingen en diepgewortelde maatschappelijke noties. Coates neemt je mee in de geschiedenis en beschrijft hoe raciale gedachten door de eeuwen heen zijn veranderd en geëvolueerd. Hij neemt de lezer aan de hand mee door zijn leven. Door het boek heen probeert hij antwoord te vinden en te geven op de vraag: "Is het in Amerika mogelijk om geweldloos in een zwart lichaam te leven?"
De jongens van Nickel - Colson Whitehead
De jongens van Nickel - Colson Whitehead
Colson Whitehead ontleed in De jongens van Nickel een recent duister hoofdstuk uit de Amerikaanse geschiedenis. Aan de hand van het verhaal van twee tieners op een helse tuchtschool in de Verenigde Staten vertelt Whitehead over het Jim Crow-rassenwetten tijdperk dat plaatsvond in het zuiden van de Verenigde Staten. Stap in het leven van Elwood Curtis de jongen gaat zijn toekomst vol vertrouwen tegemoet, door de nieuwe burgerrechtenbeweging. Totdat hij vanwege een vergissing op de Nickel Academy belandt. Zwarte jongens hebben het op deze school vooral flink te verduren. Ze worden misbruikt, mishandelt en gemarteld en dit alles omdat er veel corruptie plaatsvindt op de school. Voor het minste en geringste vergrijp worden de jongens naar achter gebracht, waarna ze nooit meer terugkeren. Elwood heeft een houvast in de gruwelkamer, zijn vriend Turner zit er ook. Samen zijn de jongens vastbesloten om te ontsnappen uit de Nickel Academy.
Spaar de spotvogel - Harper Lee
Spaar de spotvogel - Harper Lee
Spaar de spotvogel van Harper Lee verscheen voor het eerst in 1960 en is vandaag de dag nog een van de grootste klassiekers in de Amerikaanse literatuur. Het verhaal ontvouwt zich rond een jong meisje en haar oudere broer Jem die zich steeds bewuster worden van de ongelijkheden tussen de witte- en de zwarte bevolking. De twee kinderen maken het van dichtbij mee wanneer hun vader, die werkt als advocaat, alles riskeert om een zwarte man te verdedigen. De man wordt beschuldigd van de verkrachting van een wit meisje. De roman laat goed zien hoe het er recent nog aan toe ging in het zuiden van de Verenigde Staten.
The Hate U Give - Angie Thomas
The Hate U Give - Angie Thomas
Angie Thomas laat in haar boek The Hate U Give kennismaken met Starr Carters. Het meisje verliest haar beste vriend Khalil nadat hij wordt doodgeschoten door een politieagent. De jongen had geen wapen op zak, maar hij was "vermoedelijk" een drugsdealer. Starr probeert ondanks al haar emotie langzaam haar leven weer op te pakken in een samenleving waar er veel ongelijkheid plaatsvindt. De armoedige buurt waar ze woont, staat in groot contrast met de school waar Starr naartoe gaat. Elke dag wordt het lastiger om te leven in deze twee werelden en de waarheid spreken gaat gepaard met veel tegenslag.
Echte Amerikaanse jongens - Jason Reynolds en Brendan Kiely
Echte Amerikaanse jongens - Jason Reynolds en Brendan Kiely
Brendan Kiely en Jason Reynolds schreven samen het ontroerende boek Echte Amerikaanse jongens. De twee auteurs nemen je mee in het leven van Rashad en Quinn. Wanneer Rashad nog even snel naar de supermarkt gaat, eindigt hij buiten op de stoep terwijl een politieagent hem mishandelt. De jongen belandt in het ziekenhuis en wil zo snel mogelijk weer terug naar zijn oude leven, alleen kan dat niet. Rashad wordt als nationaal voorbeeld gebruikt in de strijd tegen de raciale ongelijkheid. Quinn ziet alles gebeuren, maar doet niets. Hij vertelt niks, want het is immers de broer van zijn beste vriend en hij weet niet eens of hij het wel goed gezien heeft. Maar al snel split de school en het land in tweeën en barst de discussie los over het politiegeweld en over het racisme in het land. Quinn wil begrijpen wat er is gebeurd, hij is immers zelf een onderdeel van de geschiedenis. De twee jongens worden allebei geconfronteerd met racisme en vooroordelen. Als ze de wereld willen veranderen, moeten ze hun toekomst op het spel zetten. Maar hoe ver ga je voor gerechtigheid?