Header toplijst wielrennen
Header toplijst wielrennen
Toplijsten

Top 10 boeken over wielrennen

Wielrennen is de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Volgens de laatste cijfers van wielersportbond NTFU (2016) zijn er in Nederland zo'n 849.000 fanatieke fietsliefhebbers. Voor al deze sportievelingen én suppporters hebben wij een speciaal lijstje samengesteld. Volg het succes van Tom Dumoulin en blik terug op de carrière van Het Beest. Hier vind je tien boeken over koersen, talent, winst en verlies. Opstappen maar en gaan!

Tom Dumoulin - Patrick Bernhart

Tom Dumoulin - Patrick Bernhart

Nadat hij in 2017 de Giro d'Italia won, konden we eigenlijk niet meer om hem heen. Tom Dumoulin: één van de grootste sporthelden van deze tijd. Bezit hij de kwaliteiten om Nederlands beste wielrenner aller tijden te worden? Patrick Bernhart heeft zich helemaal ondergedompeld in het leven van Tom Dumoulin. Hij zoekt tot op de bodem uit waar zijn talent vandaan komt en beschrijft wat hem maakt tot de topsporter die hij nu is. En dan rest natuurlijk de vraag: gaat hij de Tour de France winnen?


Mijn wereld - Peter Sagan

Mijn wereld - Peter Sagan

Tussen 2015 en 2017 werd Peter Sagan drie keer achter elkaar wereldkampioen wielrennen. Iets wat nog nooit iemand was gelukt. Sindsdien is hij publiekslieveling bij elke ronde waar hij aan meedoet. In deze autobiografie deelt hij een kijkje achter de schermen van zijn succes: zijn trianingen, de druk die op zijn schouders rust en gevoelens als trots en ook verslagenheid.


De Ronde van Vlaanderen - Edward Pickering

De Ronde van Vlaanderen - Edward Pickering

Hét evenement van het jaar in België: de Ronde van Vlaanderen. Elke eerst zondag van april juichen een miljoen wielrenfanaten hun helden toe. Ook Edward Pickering kijkt elk jaar weer uit naar deze dag. Met zijn boek neemt hij de lezer mee in de geschiedenis van de wedstrijd, de eeuwige roem van de legendarische winnaars, het loodzware parcours en de unieke sfeer. Een boek over de mooiste wielerwedstrijd ter wereld.


Het maakbare uur - Jurgen van Teeffelen

Het maakbare uur - Jurgen van Teeffelen

Een droom van elke topsporter: het wereldrecord verbreken. Het wereldduurrecord staat op naam van voormalig Tour de France-winnaar Bradley Wiggins met een afstand van 54,526 kilometer. Grote namen als Fausto Coppi, Eddy Merckx en Miguel Indurain gingen hem voor. In 2018 besloot de Nederlandse amateur Dion Beukeboom een poging te doen het wereldrecord te verbreken. Zijn coach was op het idee gekomen, nadat hij had berekend dat hij de ideale atleet was om het magische uur te verbeteren. Jurgen van Teeffelen vroeg zich af in hoeverre wielerprestaties geregisseerd kunnen worden en of de wetenschap hierin een grote rol kan spelen. Een jaar lang volgde hij Team Beukeboom in een zoektocht naar antwoorden.


Het Beest - Thomas Sijtsma

Het Beest - Thomas Sijtsma

Begin 2017 liet Lieuwe Westra op Facebook weten per direct te stoppen met wielrennen. Slepende rechtszaken, een stukgelopen relatie, valpartijen van collega's en een voortdurende strijd met zijn lichaamsgewicht veroorzaakten een zware depressie. Hij kreeg geen vat meer op zijn leven en zag stoppen als de enige oplossing. Zijn bijnaam, Het Beest, kreeg hij door urenlang 'lekker te rammen' op zijn fiets. Als jeugdrennen was hij alde beste van zijn generatie. Hij was zestien jaar toen hij in aanraking kwam met drugs en alcohol, wat hem toen ook al deed stoppen met fietsen. Zijn tweede wielerleven verliep wat dat betreft een stuk succesvoller, met prachtige overwinningen als bewijs. Tot die depressie om de hoek kwam kijken.


Alleen maar een fiets - Kees de Jong

Alleen maar een fiets - Kees de Jong

Wielrennen is populiarder dan ooit. Dit is enerzijds te danken aan de goede prestaties van de Nederlandse profwielrenners en anderzijds aan de sociale cultuur die er bij met name mannelijke amateurs omheen is gebouwd. De Jong heeft met medewerking van Laurens ten Dam, Thijs Zonneveld, Karsten Kroon, Thomas Dekker en Mathieu van der Poel een boek geschreven voor de man van wie zijn fiets een uiting is van een beter bestaan. Wielrennen is een lifestyle, waarbij goede smaak even belangrijk lijkt te zijn als hartslag, gemiddelde snelheid en het aantal kilometers dat hij aflegt. Een boek over de liefde voor de fiets.


La Vuelta - Edwin Winkels

La Vuelta - Edwin Winkels

La Vuelta staat ook wel bekend als het 'kleine zusje' van de Tour de France en de Giro d'Italia. De laatse jaren is deze koers steeds populairder geworden, zowel bij de renners als het publiek. Bijna alle grote namen zijn in de Vuelta gestart. Ook zij hadden het niet makkelijk, want de wegen in Spanje waren slecht en de koers onvoorspelbaar. Ook Nederlandse renners als Martinus Valentijn en Gerrit van de Ruit hebben dit ooit mogen ondervinden. Sindsdien wordt de band tussen de Spaanse ronde en het Nederlandse wielrennen steeds warmer. In elk hoofdstuk beschrijft hij een bijzonder moment uit de gezamenlijke geschiedenis.


Nederland heeft weer de gele trui - Benjo Maso

Nederland heeft weer de gele trui - Benjo Maso

Benjo Maso beschrijft met Nederland heeft weer de gele trui het tweede deel van de geschiedenis van het wielrennen. Vanaf de vroege jaren zestig volgt Maso in dit boek de ontwikkelingen die ervoor zorgden dat Nederlands wielrennen op de kaart stond. Waar in het begin niet eens een wielerploeg bestond, werd Jan Janssen in 1964 wereldkampioen en won hij vier jaar daarna de Tour de France. Echte verandering kwam pas met de oprichting van de Raleigh-ploeg in 1974. Het boek eindigt in 1985, het jaar dat Jan Raas, Gerrie Knetemann, Hennie Kuiper en Joop Zoetemelk hun laatste grote zege behaalden.


Stef Clement Anders - Stef Clement en Thomas Olsthoorn

Stef Clement Anders - Stef Clement en Thomas Olsthoorn

Stef Clement was misschien niet de beste van het peloton, maar wel de meest bijzondere wielrenner volgens Thomas Olsthoorn. Eigenzinnig, authentiek en soms lastig voor zichzelf en zijn omgeving: dat is Stef Clement. Op het moment dat zijn carrière noodgedwongen ten einde komt, is Clement openhartig over zijn obsessie voor sport en ook zijn verdriet. Aan Thomas Olsthoorn vertelt hij over zijn ervaringen met de wielrennerij, hervonden geluk en zijn zoektocht naar een normaal leven.


De soigneur - Geert van Diepen en Kees de Jong

De soigneur - Geert van Diepen en Kees de Jong

Geert van Diepen begeleidde gedurende zijn dertigjarige loopbij onder andere Leontien van Moorsel, Alberto Contador, Tyler Hamilton en Dylan Groenewegen. Een soigneur heeft een belangrijke rol binnen het wielrennen en is eigenlijk de onzichtbare spin in het web van elke wielerploeg. Ze regelen de voedselbevoorrading, hebben tijdens de koers proviand bij zich, masseren de sporters na de finish en zorgen voor voldoende slaapplekken in de hotels. Om een echt goede soigneur te zijn, moet je beschikken over stalen zenuwen, een luisterend oor en verzegelde lippen.


Pics Art 09 05 02 58 44
Esmee Hendriks