Header toplijst Engelstalige klassiekers
Header toplijst Engelstalige klassiekers
Toplijsten

Top 10 Engelstalige klassiekers

Heb jij je altijd al meer willen verdiepen in klassiekers binnen de literatuur, maar weet je gewoonweg niet waar te beginnen? Daar kunnen wij je bij helpen! Hier vind je 10 Engelstalige klassiekers die jou op weg helpen. Deze boeken zijn een mooi begin om kennis te maken met auteurs als F. Scott Fitzgerald, George Orwell en Jane Austen.

1984 - George Orwell

1984 - George Orwell

Nieuwspraak, Big Brother: het vocabulaire uit 1984 is sinds de eerste publicatie in 1949 in onze taal opgenomen en een eigen leven gaan leiden. Een ambtenaar op het ministerie van Waarheid, Winston Smith, raakt verstrikt in een strijd tegen de alles doordringende Partij en wordt gekweld door zijn gedoemde liefde voor Julia. In Orwells steeds weer herdrukte anti-utopie verkeert de wereld in de wurggreep van een systeem dat is gegrondvest op de verbreiding van angst, haat en wreedheid en dat iedere vorm van persoonlijke vrijheid en individualiteit uitsluit.


To Kill a Mockingbird - Harper Lee

To Kill a Mockingbird - Harper Lee

Dit is een ontroerende en hartverscheurende roman over onrecht in het diepe zuiden van de Verenigde Staten. Het jonge meisje Scout Finch en haar oudere broer Jem worden zich bewust van de grove ongelijkheden die er heersen tussen blank en zwart. Ze krijgen er direct mee te maken wanneer hun vader – de advocaat Atticus – alles riskeert om een zwarte man te verdedigen die ten onrechte wordt beschuldigd van de verkrachting van een blank meisje. To Kill a Mockingbird verscheen voor het eerst in 1960 en geldt als een van de grootste klassiekers uit de Amerikaanse literatuur van de twintigste eeuw. Het werd bekroond met de Pulitzer Prize en is uiterst succesvol verfilmd. Het verhaal is in meer dan veertig talen vertaald en er zijn wereldwijd meer dan dertig miljoen exemplaren van het boek verkocht.


The Great Gatsby - F. Scott Fitzgerald

The Great Gatsby - F. Scott Fitzgerald

The Great Gatsby is het hoogtepunt uit het oeuvre van F. Scott Fitzgerald (1896-1940), en een schitterend geschreven portret van Amerika in de jaren twintig van de vorige eeuw - een tijdperk, aldus The New York Times, waarin 'gin het nationale drankje was, en seks de nationale obsessie'.

Jay Gatsby is de man die alles heeft. Iedereen die iets voorstelt wordt gezien op zijn feestjes. Zijn landgoed op Long Island zindert van de jonge mensen die drinken, dansen en over de mysterieuze Gatsby praten. Want Gatsby - jong, knap en verschrikkelijk rijk - lijkt altijd een eenling tussen de menigte, kijkend en in afwachting, hoewel niemand weet waarvan. Onder de broeierige oppervlakte van zijn leven schuilt een geheim: een stil, onmogelijk verlangen naar Daisy Buchanan. En deze destructieve obsessie dreigt alles te vernietigen.


Wuthering Heights - Emily Brontë

Wuthering Heights - Emily Brontë

Wuthering Heights vertelt de klassieke en tragische liefdesgeschiedenis tussen de weesjongen Heathcliff en Catherine Earnshaw. De jonge Heathcliff komt als vondeling terecht bij de rijke familie Earnshaw en wordt hopeloos verliefd op Catherine, de mooie dochter des huizes. Catherine ziet zich gedwongen te kiezen tussen een zorgzame, veilige relatie met meneer Linton en de vurige passie met Heathcliff. Ze kiest uiteindelijk voor Linton en Heathcliff ontvlucht het landgoed. Als volwassen man keert hij terug en zweert wraak op de hele familie.


The Catcher in the Rye - J.D. Salinger

The Catcher in the Rye - J.D. Salinger

The Catcher in the Rye is het ultieme boek voor jongeren die zich afgesloten voelen van de maatschappij, maar het is relevant voor alle leeftijden. Het verhaal wordt verteld door Holden Caulfield, een zeventienjarige schoolverlater die net van zijn vierde school is getrapt. In het boek ontleedt Holden de 'neppe' aspecten van de samenleven, en de 'neppers' zelf: het schoolhoofd wiens welwillendheid afhangt van de rijkdom van de ouders, zijn kamergenoot die meisjes weet te scoren met zijn vies zoete praatjes. De roman is lui in stijl en gevuld met slang en scheldwoorden. De aantrekkingskracht komt meer van de observaties dan van het plot (vergeleken met conventionele boeken is er amper een plot). De stijl van Sallinger is converserend: het is alsof Holden tegen jou persoonlijk praat, alsof jij ook door de nepheid van de American Dream heen kunt kijken en alsof jij ook opgroeit zonder dat je het nut inziet van leven in of bijdragen aan de samenleving om je heen.


Crime And Punishment - Fyodor Dostoyevsky

Crime And Punishment - Fyodor Dostoyevsky

Deze grote roman over verdoemenis en verlossing roept een wereld op waarin de scheidslijnen tussen onschuld en corruptie, goed en kwaad, vervagen. Het vertelt het verhaal van Raskolnikov, een behoeftige en wanhopige oud-student, die door de sloppenwijken van Sint-Petersburg dwaalt en een willekeurige moord pleegt zonder spijt of spijt. Hij stelt zich voor dat hij boven de conventionele morele wetten staat. Maar terwijl hij een gevaarlijk kat-en-muisspel begint met een politie-rechercheur, wordt Raskolnikov achtervolgd door de groeiende stem van zijn geweten en merkt hij dat de strop van zijn eigen schuld zich om zijn nek trekt.


Pride and Prejudice - Jane Austen

Pride and Prejudice - Jane Austen

Voor de vijf dochters van de familie Bennet bestaat er maar één carrière: het huwelijk. De komst van twee rijke, knappe en huwbare jongemannen veroorzaakt dan ook de nodige opwinding in de familie en de sociale omgeving. Als Elizabeth voor het eerst kennismaakt met de begeerlijke vrijgezel Mr. Darcy, vindt ze hem arrogant en verwaand; hij lijkt onverschillig te staan tegenover haar mooie verschijning en levendige geest. Wanneer ze ontdekt dat Darcy betrokken is bij de moeizame relatie tussen zijn vriend Mr. Bingley en haar geliefde zus Jane, is ze vastbesloten een nog grotere afkeer voor hem te ontwikkelen. Met snedige humor ontleedt Jane Austen feilloos de mores van de Britse upperclass aan het eind van de achttiende eeuw. De botsing tussen trots en vooroordeel en tussen sociale mobiliteit en starre hiërarchie is nooit ontroerender en komischer beschreven.


Breakfast at Tiffany's - T. Capote

Breakfast at Tiffany's - T. Capote

Maak kennis met Holly Golightly - een vrijgevochten, romantisch meisje uit de stad. Met haar warrige blonde haar en opstaande neus, donkere bril en chique zwarte jurken is Holly een stijlensatie, waar ze ook gaat. Haar appartement rockt naar door Martini doordrenkte feestjes en ze speelt gastvrouw voor zowel miljonairs als gangsters.


Animal Farm - George Orwell

Animal Farm - George Orwell

De dieren op een boerderij komen in opstand tegen hun meester – de mens – en nemen zelf de macht in handen. De varkens, die lang tevoren in het geheim hebben leren lezen en schrijven, werpen zich op als de natuurlijke leiders van de revolutie. Zij staan immers op een hoger intellectueel peil dan de andere dieren. Ze breiden hun voorrechten steeds verder uit en vormen een nieuwe elite, even oppermachtig als de oude heersers. De catastrofale ineenstorting van deze gemeenschap kan ten slotte niet uitblijven.

Animal Farm, geschreven in 1943, is een klassiek geworden satire op een totalitaire staat en samenleving, die vandaag de dag nog niets aan zeggingskracht heeft verloren.


Lord of the Flies - William Golding

Lord of the Flies - William Golding

Nog altijd even opwindend en tot nadenken stemmend als toen het in 1954 verscheen, schept 'Heer van de vliegen' een gewelddadig, treff end beeld van de menselijke natuur, en wat er met deze gebeurt als de beschaving ten onder gaat. Een groep schooljongens stort neer op een onbewoond eiland. Zonder ouders of ander volwassen toezicht moeten ze met elkaar samenwerken om te overleven, waar ze jammerlijk in falen. Hun strijd om het bestaan krijgt geleidelijk steeds meer barbaarse trekken. Heer van de vliegen werd bij verschijning met lof overladen, maar commercieel succes bleef in eerste instantie uit. Geleidelijk aan werd het echter een cult-favoriet onder studenten en critici, en werd het vaak vergeleken met Salingers De vanger in het graan wat betreft invloed op de moderne literatuur.


Pics Art 09 05 02 58 44
Esmee Hendriks