Kerst header
Kerst header
Toplijsten

Top 10 onvergetelijke kerstverhalen

Wat is nou kerstmis zonder een zoetsappig kerstverhaal voor kinderen? Precies, helemaal niks. Omdat er inmiddels bizar veel varianten van online te vinden zijn, hebben we er een aantal voor je uitgevist. Volgens ons, de redactie van Lees Magazine, zijn dit toch wel echt de pareltjes die niet mogen ontbreken in de top tien onder de kinderen. Hoe denk jij daarover? Lezen of laten liggen?

De notenkraker - An Leysen

De notenkraker - An Leysen

Prentenboek met een bewerking van het klassieke kerstsprookje De notenkraker en de muizenkoning.. Elk jaar op kerstavond krijgen Clara en Fritz een kerstcadeau van oom Drosselmeier. Dit jaar is het een prachtig speelgoedkasteel. Fritz krijgt ook een leger tinnen soldaatjes, en Clara een houten soldaat, die met zijn rare tanden noten kan kraken. Clara vindt hem prachtig. ’s Nachts ziet ze hoe de houten pop in beweging komt en met andere speelgoedfiguren de gemene muizenkoning verslaat. Daarmee wordt een betovering opgeheven en verandert de houten pop in een echte knappe soldaat, die Clara meeneemt naar een feest op het kasteel. Een meeslepend boek met betoverende tekeningen die over de pagina's dansen. Voor iedereen vanaf 5 jaar.


Scrooge - Charles Dickens

Scrooge - Charles Dickens

A Christmas Carol behoort tot de grote klassieken en is talloze keren bewerkt voor theater, film en televisie. Een Victoriaanse allegorie over een oude en verbitterde vrek, Ebenezer Scrooge, die in de nacht voor Kerstmis een aantal dromen heeft en daardoor tot inkeer komt. Scrooge is een financier en geldwisselaar die zich zijn leven lang heeft gericht op het verkrijgen van meer geld en verder niets. Hij veracht andere zaken dan geld, inclusief vriendschap, liefde en de gedachte van het kerstfeest. Dick Matena schetst in dit beeldverhaal het winterse Londen in kleurrijke details en brengt het Victoriaanse tijdperk op bijzondere wijze tot leven. Zijn stripversie is een ode aan Charles Dickens. En een must voor een ieder die op de hoogte is van onze vaderlandse literatuur.


Hoe de Gniep de kerst stal - Dr. Seuss

Hoe de Gniep de kerst stal - Dr. Seuss

Ergens in een sneeuwvlok ligt het magische land van de Hunnen, een piepklein volkje dat houdt van Kerstmis en van feestvieren. Maar boven op de berg leeft de Gniep, een oude knorrepot die de kerst haat. Niemand weet waarom. Waarschijnlijk is zijn hart gewoon twee maten te klein. Op kerstavond besluit hij, vermomd als de Kerstman, naar het Hunnendorp af te zakken om de cadeautjes en kerstversieringen van de Hunnen te stelen. Dan kunnen ze geen Kerstmis vieren, daar is de Gniep zeker van. Maar dan heeft hij de Hunnen toch onderschat.


How Winston Delivered Christmas - Alex t. Smith

How Winston Delivered Christmas - Alex t. Smith

Het onweerstaanbare verhaal van een kleine dappere muis die op avontuur gaat op kerstavond. Op kerstavond vindt Winston de muis een brief aan de Kerstman die de brievenbus niet gehaald heeft en besluit deze zelf te bezorgen tijdens Kerst. Tijdens deze bezorgtrip maakt hij allemaal nieuwe vrienden. Een prachtig boek voor tijdens de feestdagen. In ieder hoofdstuk staat een feestelijk activiteit beschreven om uit te voeren met de familie. Van het maken van gehakttaarten tot het schrijven van een brief aan de kerstman.


Kerstmis met Boer Boris - Ted van Lieshout

Kerstmis met Boer Boris - Ted van Lieshout

Kerstmis met Boer Boris is het elfde deel in de reeks van het succesvolle duo Ted van Lieshout en Philip Hopman. Een mooi en ontroerend boekje over leven en dood. Samen met Berend en Sam heeft Boer Boris een joekel van een kerstboom uitgegraven in het bos. De boom staat mooi versierd buiten op het erf en alle dieren komen kijken. Behalve het oude varken. Dat blijkt van ouderdom stilletjes te zijn gestorven. Boris organiseert een mooie begrafenis in het bos. En als ze terugkomen in de stal krijgt kerst toch nog een mooi staartje.


Kleine IJsbeer redt de rendieren - Hans-Horst Skupy

Kleine IJsbeer redt de rendieren - Hans-Horst Skupy

Het wordt winter op de noordpool. Vele dieren trekken naar het zuiden, waaronder ook de rendieren. Dan woedt er een hevige sneeuwstorm en raakt Olivier, het rendier, zijn kudde kwijt. Lars ontmoet hem en samen met Otto, de muskusos, brengt hij hem naar zijn moeder terug. Dan lijkt er nog een groter gevaar voor de kudde te dreigen. Gelukkig heeft Lars een oplossing. Dit prentenboek over het kleine ijsbeertje is voorzien van mooie, sfeervolle illustraties. Tekst en tekeningen passen goed bij elkaar en vullen elkaar aan. Om en om een stukje tekst met tekening en een paginagrote aquarel.


De Kerstmisaurus en de Winterheks - Tom Fletcher

De Kerstmisaurus en de Winterheks - Tom Fletcher

Ze is het best bewaarde kerstgeheim van allemaal, fluisterde de Kerstman. Zonder haar zou Kerstmis niet bestaan. Ze is ouder dan de tijd, maar nog steeds zo jong als de dag van morgen. Ze staat bekend als de Winterheks. Een jaar geleden ontmoette Willem tijdens een ongeloof lijk avontuur zijn wonderlijke vriend, de Kerstmisaurus. Nu keert hij terug naar de Noordpool, waar hij de mysterieuze Winterheks ontmoet. Wanneer Willem ontdekt dat het lot van kerst op het spel staat, moeten hij en de Kerstmisaurus met de Winterheks samenwerken om het kerstfeest te redden. Magie, humor en vriendschap makenDe Kerstmisaurus en de Winterheks tot het meest betoverende kerstverhaal voor de hele familie.


Het meisje met de zwavelstokjes - Hee Jeong Yoon

Het meisje met de zwavelstokjes - Hee Jeong Yoon

Het klassieke sprookje van het meisje, dat in de bittere winterkou zwavelstokjes moet verkopen omdat er thuis niets te eten is, blijft mensen wereldwijd raken. Komt het door de eenvoud van het verhaal? Door de combinatie van vreugde en verdriet? Door de kracht van verbeelding? De dood, die het meisje herenigt met haar grootmoeder, is voor haar een bevrijding. Deze uitgave van het beroemde verhaal van Hans Christian Andersen is een Koreaanse bewerking. De bijzondere illustraties in waterverf roepen een sfeer op als van een droomwereld, die goed bij het sprookje past.


Woezel & Pip - Kerst in de Tovertuin

Woezel & Pip - Kerst in de Tovertuin

Woezel en Pip, wie kent ze niet. Deze schattige hondjes zijn bedacht door Guusje Nederhorst en zijn voor veel ouders en kinderen niet meer weg te denken. Het merk achter deze lieve hondjes is Dromenjager. Laat je kindje samen met Woezel en Pip de wereld ontdekken op een veilige en leerzame manier. Vandaag is het Kerstmis! Woezel en Pip hebben kriebels in hun buik. Maar in alle drukte zijn ze vergeten een kerstboom te halen. Tante Perenboom stuurt Woezel en Pip snel naar het kerstbomenbos. Ze komen terug met een wel heel bijzonder boompje.


Prentenbijbel - Marijke ten Kate

Prentenbijbel - Marijke ten Kate

De Prentenbijbel is een dik prentenboek vol bijbelverhalen, geschreven in eigentijdse, kindgerichte taal. De warme en kleurrijke illustraties van Marijke ten Cate zijn paginagroot en laten ook details zien die niet in het verhaal voorkomen. Zo vertellen tekst en illustratie samen het verhaal van de schepping tot aan de dag dat Jezus terug zal komen. Voor volwassenen is achterin het boek een historische schets en een begrippenlijst opgenomen.