Header drie kinderboeken
Header drie kinderboeken
Toplijsten

Top 10 boeken voor boven de 12 jaar

De voorleesperiode is voorbij en kinderen gaan hun eigen boekensmaak ontdekken. Er zijn zoveel leuke boeken om te lezen, maar waar moeten ze nou beginnen? Wij hebben een lijst samengesteld met boeken waar genoeg inspiratie uit gehaald kan worden. Van spannende boeken tot aan grappige- of fantasy boeken, genoeg keuze voor de volgende leessessie!

Leugenaar Leugenaar - Herman van de Wijdeven

Leugenaar Leugenaar - Herman van de Wijdeven

Op de ochtend van haar dertiende verjaardag ontdekt Charlie dat haar vader voorgoed is vertrokken. Ze voelt zich bedrogen en in de steek gelaten. Aan haar moeder heeft ze niets, haar vriendin praat liever over iets anders en in de klas haalt Kat haar het bloed onder de nagels vandaan. Tot overmaat van ramp moet Charlie naar een 'praatdokter', omdat ze zo moeilijk uit haar schulp komt. Charlie voelt zich steeds verder in het nauw gedreven. Op de dag dat er brand uitbreekt op school, ontstaat er kortsluiting in haar hoofd. Ze maakt een keuze die het leven van iedereen om haar heen overhoop haalt.


De Wrede Prins - Holly Black

De Wrede Prins - Holly Black

Holly Black is een bestsellerauteur van wie er wereldwijd al miljoenen boeken over de toonbank zijn gegaan. De wrede prins is het eerste deel uit de verslavende Elfhame serie. Het verhaal ontvouwt zich rond Jude die als klein meisje samen met haar zusjes is meegenomen naar het elfenland Elfhame. Tien jaar later is ze een opstandige jonge vrouw, die wordt gediscrimineerd vanwege haar menselijke afkomst. Het tij keert als Jude door de broer van prins Cardan wordt ingeschakeld als spion. Ze krijgt meer zelfvertrouwen en maakt nieuwe vrienden. Eindelijk lijkt ze haar plek te hebben gevonden, maar in Elfhame is niets wat het lijkt.


De Medeplichtige - John Grisham

De Medeplichtige - John Grisham

Woody Lambert zit in de problemen. Hij komt uit een gebroken gezin, haalt slechte cijfers op school en zijn oudere broer Tony is op proef vrijgelaten nadat hij gearresteerd was voor drugsbezit. Op een avond is Woody onbedoeld van de partij als zijn broer en diens vriend Garth al bierdrinkend door Strattenburg rijden in een oude Mustang. Algauw lopen de zaken uit de hand als Garth de verkopers in een avondwinkel bedreigt met een nepwapen. Ook al heeft Woody niets met het voorval te maken, hij wordt toch gearresteerd als medeplichtige. Als hij geen goede juridische bijstand krijgt, zal hij naar de jeugdgevangenis moeten. Natuurlijk springt Theo Boone te hulp. Het is tenslotte zijn ambitie de beste advocaat van de staat te worden. Alleen zal dat nog jaren duren – Theo is pas dertien. En Woody heeft nú hulp nodig.


Brief voor de koning - Tonke Dragt

Brief voor de koning - Tonke Dragt

Brief voor de koning van Tonke Dragt is een klassieker over een ridder met een geheime opdracht. Tiuri verbreekt de regels, die bepalen dat hij met niemand mag praten in de nacht voordat hij tot ridder zal worden geslagen. Hij opent de deur voor een vreemde man. Het verzoek dat hem wordt gedaan blijkt een hele gevaarlijke opdracht. Tiuri wordt achtervolgd door boosaardige Rode Ruiters, die hem met de dood bedreigen. Maar hij is vast van plan de uiterst belangrijke brief bij koning Unauwen te bezorgen. De Zwarte Ridder met het Witte Schild heeft niet voor niets zijn leven gegeven.


De Stiefzus - Jennifer Donnelly

De Stiefzus - Jennifer Donnelly

Liefhebbers van het originele sprookje van Assepoester zullen het boek Stiefzus van Jennifer Donnelly met veel plezier verslinden. Stiefzus is een weergaloze en prachtige hervertelling van Assepoester. Bestsellerauteur Jennifer Donnelly zet in deze fantasy vol girlpower het beroemde sprookje op zijn kop. Het verhaal volgt Isabelle, de boze stiefzus van Assepoester. Isabelle zou dolgelukkig moeten zijn: ze staat op het punt met de knappe prins te trouwen. Alleen is Isabelle niet het lieve meisje met het glazen muiltje op wie de prins verliefd werd. Ze is de lelijke stiefzus die haar tenen verbrijzelde om in Assepoesters schoentje te passen. Isabelle heeft geprobeerd om mooi en lief te zijn, maar dat maakte haar juist gemeen, jaloers en leeg. Nu krijgt ze één kans om haar lot te veranderen en te bewijzen wat stiefzussen altijd al wisten: echte schoonheid zit vanbinnen.


De Grijze Jager 14 - Het duel bij Araluen - John Flanagan

De Grijze Jager 14 - Het duel bij Araluen - John Flanagan

Het duel bij Araluen is het veertiende deel in de spannende serie De Grijze Jager van auteur John Flanagan. In het vervolg op de spannende cliffhanger van deel dertien, gaat de strijd tegen de Clan van de Rode Vos verder. Om haar vader en Gilan te helpen ontsnappen uit het oude fort op de heuvel, doet leerling-Jager Maddie er alles aan om de broederband De Reigers te vinden. Alleen met hun hulp maakt zij kans de tegenstander te verslaan. Zullen ze op tijd zijn om koning Duncan en prinses Cassandra uit de toren van kasteel Araluen te kunnen bevrijden? Ontdek het in dit nieuwe deel.


Fantastic Beasts and Where to Find Them - The Crimes of Grindelwald - J.K. Rowling

Fantastic Beasts and Where to Find Them - The Crimes of Grindelwald - J.K. Rowling

Na de eerste, spectaculaire film Fantastic Beasts and Where To Find Them volgt het deel Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald. Het verhaal speelt zich ook nu weer vijftig jaar voor de komst van Harry Potter af, en dit keer verschuift het decor van New York naar London en daarna Parijs. De machtige en duistere tovenaar Gellert Grindelwald wordt gevangengenomen in New York. Grindelwald weet echter te ontkomen en verzamelt volgers die geen enkel vermoeden hebben van wat zijn werkelijke doel is: de heerschappij krijgen over alle modderbloedjes en dreuzels. In een poging de plannen van Grindelwald te dwarsbomen, roept Albus Perkamentus nogmaals de hulp in van zijn voormalige leerling Newt Scamander. Zich onbewust van de gevaren zegt deze toe opnieuw zijn hulp te verlenen.


Zwijg - Mel Wallis de Vries

Zwijg - Mel Wallis de Vries

Zwijg is een jeugdthriller van de zevenvoudige winnares van de Prijs van de Jonge Jury: Mel Wallis de Vries. Fee, Alyssa, Sarah en Jamie zijn megapopulair. Maar op een avond wanneer ze alleen thuis zijn, ontvangt de alarmcentrale een hysterisch telefoontje: een van de vriendinnen is vermoord. De andere drie zijn meer dood dan levend, maar redden het. De overlevenden zijn groot nieuws, iedereen wil weten waarom zij het hebben overleefd. Moeizaam pakken de drie hun leven weer op. Tot er weer iets vreselijks gebeurt. Is de moordenaar terug? Hoe vaak kun je aan je lot ontsnappen?


Instagirl - Annette Mierswa

Instagirl - Annette Mierswa

Instagirl is een meeslepende en actuele jeugdroman van bekroond auteur Annette Mierswa. Hoe ver ga jij om meer volgers en likes te krijgen op Instagram? Wie zijn je ware vrienden? Een onvergetelijk verhaal voor lezers vanaf twaalf jaar. Isi's nieuwe klasgenoot Kim ziet eruit als een ware YouTube-ster. Isi is onder de indruk, zeker als ze merkt dat Kim megapopulair is op Instagram. Dat wil Isi ook wel. Ze besluit als Easy4Ever een nieuw beeld van zichzelf te creëren op Instagram, volwassener. Zal Matteo onder de indruk zijn? De likes stromen binnen en zelfs Kim ziet haar ineens staan. Isi leert van haar hoe ze er perfect uit kan zien op selfies, maar dat gaat niet vanzelf. Ze moet er wel wat voor doen.


Friet in de kliniek - Marit Brugman

Friet in de kliniek - Marit Brugman

Friet in de kliniek is het autobiografische boek van Marit Brugman over haar herstel van anorexia. In tegenstelling tot de vele boeken die eerder over de ziekte zijn verschenen, wordt in Friet in de kliniek op een positieve, hoopgevende manier het proces van beter worden beschreven. Met de nodige zelfspot geeft zij een uitvoerig en kleurrijk beeld van het leven in een eetstoorniskliniek. Een positief verhaal over de strijd tegen anorexia. Geschikt voor kinderen vanaf twaalf jaar.


Foto profiel CMS
Tessa Beijnon