Jan-toplijst-header
Toplijsten

Top 5 favoriete boeken van Jan Siebelink

Jan Siebelink bereikte in 2005 groot publiek toen zijn boek Knielen op een bed violen uitkwam. Met meer dan 800.000 exemplaren verkocht, is het een van de best verkochte naoorlogse Nederlandse literaire werken. Hij heeft nog vele andere literaire werken die op zijn naam staan, zoals Suezkade, De buurjongen en Het lichaam van Clara, en schreef dit jaar het Boekenweekgeschenk, Jas van belofte. Voor Lees Magazine zette hij zijn vijf favoriete boeken op een rijtje.

Gustave Flaubert - Madame Bovary

#1

Gustave Flaubert - Madame Bovary

De klassieker Madame Bovary van Gustave Flaubert beschrijft de behoefte aan een vurige liefde van Emma Rouault, die op het meisjespensionaat gezwijmeld heeft bij het lezen van de uiterst dweperige geschriften die daar de ronde deden. De behoefte van Emma, die vindt dat de liefde als een orkaan uit de hemel moet komen, wordt niet vervuld in haar huwelijk met een goedmoedige plattelandsdokter Charles Bovary. Ook de gepassioneerde buitenechtelijke relaties waarin zij zich vol overgave stort, schenken haar niet het geluk waarvan ze droomt. Flaubert tekent met een scherp oog voor de fijnere gevoelens het leven van een vrouw die te gronde gaat aan haar illusies.


Marguerite Duras - De minnaar (l’Amant)

#2

Marguerite Duras - De minnaar (l’Amant)

De minnaar is een autobiografische roman van Marguerite Duras die werd gepubliceerd in 1984. Als blanke, vijftienjarige lyceumleerlinge krijgt Duras een relatie met een meer dan tien jaar oudere, schatrijke Chinees. Hij haalt haar op in een limousine met chauffeur, verrast haar familie met dure etentjes, maar wordt nooit echt geaccepteerd. Een onmogelijke liefde tegen de achtergrond van het vooroorlogse, koloniale Vietnam: een kleinburgerlijke, door raciale vooroordelen vergiftigde samenleving, vol afgunst en na-ijver.


Stendhal - Het rood en het zwart (Le rouge et le noir)

#3

Stendhal - Het rood en het zwart (Le rouge et le noir)

Aan de vooravond van de revolutie van 1830, in het benepen klimaat van de Restauratie waarin de verkalkte Franse aristocratie krampachtig haar oude rechten probeert terug te winnen, werkt de ambitieuze Julien Sorel aan een carrière die hem sociaal doet stijgen. Voor iemand uit de lagere burgerij is dat een bijna onmogelijke opgave, maar met zijn superieure intelligentie en speculerend op de liefde van vooraanstaande vrouwen verzet hij zich tegen zijn lot. Als het niet in het rood van het soldatenuniform kan, dan maar in het zwart van de priestertoog.

Een spannend melodrama, een psychologische zedenroman en een verzengend liefdesverhaal. Het rood en het zwart van Stendhal is een onvergetelijk document humain en een van de mooiste romans uit de Franse literatuur.


Didier Decoin - Vissen voor de keizer

#4

Didier Decoin - Vissen voor de keizer

Japan, rond het jaar 1000. Shimae, een bescheiden dorpje aan de oevers van de rivier de Kusagawa, herbergt een talent: het is de thuisbasis van visser Katsuro, een meester in het vangen van de mooiste karpers. Elk jaar brengt hij de vissen naar de keizerlijke hoofdstad waar ze de vijvers opsieren. Als Katsuro verdrinkt, besluit zijn jonge weduwe, de timide en delicate Miyuki, de lange en gevaarlijke reis in zijn plaats te maken. Ze trekt over ­bergen en door dalen, langs gebieden waar de grond trilt van de aardbevingen en ze ontmoet verschillende kleur­rijke figuren die haar van haar pad dreigen te brengen. Van vele kanten loert het gevaar en Miyuki heeft al haar vindingrijkheid nodig – en een zeker geluk – om de gewichtige taak van haar geliefde echtgenoot te volbrengen.

Vissen voor de keizer van Didier Decoin is een poëtische avonturenroman, met schitterende beschrijvingen van het Middeleeuwse Japan en een prachtige filosofische beschouwing over waar het hart ons toe kan bewegen.


Alice Munro - Familiestukken

#5

Alice Munro - Familiestukken

Hoe kies je het állermooiste van een schrijfster die alleen maar geweldige verhalen heeft geschreven? In goed overleg, wat in ons geval wil zeggen: door elkaar te bestoken met lijstjes en daarover met elkaar te mailen. We waren benieuwd of de trouwe fan een andere keuze zou maken dan de kersverse lezeres. Of je je als moeder gemakkelijker identificeert met de twijfelende vrouwen van Munro dan als dochter. Of dat dat juist andersom is. We kwamen tot verrassende inzichten! En moesten met pijn in het hart door ruimtegebrek een paar verhalen laten vallen. Maar wat is het een mooi geheel geworden. En wat zijn we jaloers op degenen die deze verhalen voor het eerst lezen. Familiestukken is een bundeling van de mooiste verhalen van Alice Munro, geselecteerd door Marja Pruis en Greta Le Blansch.