Jojomoyestoplijst
Toplijsten

Top 5 inspirerende boeken van Jojo Moyes

Na een carrière in de journalistiek switchte de Engelse Jojo Moyes (1969) naar het schrijven van romans. Verboden vruchten en De laatste liefdesbrief leverde haar de Romantic Novel of the Year Award op. Met Voor jou behaalde ze een ongekend succes. De verfilming ervan, Me Before You, ging in 2016 in première. Van haar boeken zijn wereldwijd al 31 miljoen exemplaren verkocht. Jojo Moyes woont met haar man en drie kinderen op een boerderij in Essex.

Wij vroegen Jojo Moyes welke boeken haar inspireren.

Jojomoyesauteursfoto

Top 5 boeken van Jojo Moyes

1.

Standaardafwijking

Standaardafwijking

Dit boek is niet alleen mooi geschreven, maar het maakte mij ook erg aan het lachen, iets wat weinig boeken doen. Het is een slim bedachte blik op een huwelijk, en het bevat ook een personage dat zenuwslopend veel op mij lijkt.

Bekijk op bol.com

2.

Het puttertje

Het puttertje

Dit boek is een klassiek voorbeeld van het belang je karakter echt te kennen – Boris bleef jarenlang in mijn verbeelding nadat ik het had gelezen. En het deed me beseffen hoe zeldzaam het is dat een schrijver een echt origineel persoon creëert.

Bekijk op bol.com

3.

Liefde in tijden van cholera

Liefde in tijden van cholera

Dit is een liefdesverhaal; het lukt om zowel episch te zijn (ze komen uiteindelijk samen, tientallen jaren nadat ze elkaar voor het eerst hebben ontmoet) als menselijk en complex.

Bekijk op bol.com

4.

National Velvet

National Velvet

Deze roman liet me zien hoe belangrijk het is dat vrouwelijke protagonisten dingen ‘doen’, in tegenstelling tot het object te zijn van het mannelijk oog, of simpelweg jagen op handtassen of echtgenoten. Velvet Brown is een onwaarschijnlijke concurrent in Groot-Brittannië’s meest angstaanjagende paardenrace.

Bekijk op bol.com

5.

Heartburn

Heartburn

Dit boek bedacht de uitdrukking ‘everything is copy’ – Ephron herschreef het verhaal van de ineenstorting van haar huwelijk als fictie en maakte het grappig, en herwon daarmee wat waardigheid en controle. Een klassieker.

Bekijk op bol.com