Header Toplijst Laura
Toplijsten

Top 5 kookboeken van Laura de Grave

Er zijn ontelbaar veel kookboeken. Boeken over een bepaald land, bepaalde cultuur of een bepaalde stad. Ook zijn er kookboeken over een bepaald seizoen, bepaald ingrediënt of bepaald dieet. Kookboeken over groenten, taart en pasta en ook nog over fruit, ijs, en friet. Kookboekenexpert Laura de Grave geeft je haar top 5, om iets meer houvast te bieden in deze grote wereld vol koks, chefs, lekkere maaltijden en leesplezier.

Top 5 kookboeken Laura de Grave

1.

Amsterdam Kookboek

Amsterdam Kookboek

Een beetje flauw natuurlijk, om je eigen Amsterdam kookboek (ook verschenen in het Engels) op nummer 1 te zetten. Maar ik ben er zó ontzettend trots op, dat ik het gewoon doe! In het boek spring je als het ware bij mij achterop de fiets, en krijg je een kijkje in de keuken van typisch Amsterdamse restaurants en ambachten. Naast recepten vind je er de verhalen achter de gerechten in, plus mijn favoriete adressen voor boodschappen!

Bekijk op bol.com

2.

De Grote Larousse Gastronomique

De Grote Larousse Gastronomique

Iedere culinair journalist moet mijns inziens een naslagwerk hebben, dus kocht ik ooit de Grote Larousse Gastronomique. Het was destijds een rib uit mijn lijf, maar oprecht de beste aankoop ooit. Het is een culinaire encyclopedie die bestaat uit twee delen: het eerste deel vertelt over ingrediënten en technieken, het tweede deel bevat recepten. Ik kan er uren in lezen voor het slapen gaan. Naast dat ik er superveel uit kan leren, gebruik ik het vaak voor artikelen. Er staat echt álles in!

Bekijk op bol.com

3.

Bart's Fish Tales

Bart's Fish Tales

Doordat ik een tijdlang bij duurzame visexpert Bart van Olphen op kantoor werkte, en de receptuur van dit boek redigeerde, heeft Bart’s Fish Tales een speciale plek in mijn hart gekregen. Bart won met dit kookboek het Travel Cookery Book of the Year award, en terecht! Samen met fotograaf David Loftus (de huisfotograaf van Jamie Oliver) reisde hij af naar ’s werelds meest duurzame visserijgemeenschappen, waar hij met hen viste en kookte. De Thaise viskoekjes en pijlinktvis gevuld met feta zijn echt mégalekker!

Bekijk op bol.com

4.

TLV

TLV

Ik ben dol op kookboeken uit andere steden en landen, omdat je daar veel inspiratie uit kunt op doen. Sinds journalist Jigal Krant mij culinair Tel Aviv liet zien en proeven, ben ik zowel fan van de stad als van zijn kookboek. De sfeer in restaurants daar, is totaal anders dan hier. Er staat altijd wel een DJ te draaien, en aan het einde van de avond sta je gewoon te dansen op tafel! Naast het beste recept voor choemoes ooit, staan er de meest fantastische groentegerechten in dit boek. En mijn favoriet: simpele maar mega lekkere chocoladebonbons met pinda’s en tahin.

Bekijk op bol.com

5.

Jamie's comfort food

Jamie's comfort food

Zelfs al voordat ik voor Jamie Oliver ‘s tijdschrift in Nederland ging schrijven, was hij een van mijn favoriete koks. Mijn moeder heeft bijna al zijn kookboeken; als kind groeide ik op met zijn chili con carne, belegde pizza’s en ‘ijssmoesjes’. Als we weer vanille-ijs mochten prakken met daarin m&m’s, witte chocolade met kokos en aardbeien, was het feest in huize de Grave. Zijn boek Jamie’s Comfort Food is waar eten voor mij voor staat: uitgebreid koken en lekker genieten met familie en vrienden!

Bekijk op bol.com

Wil je altijd op de hoogte zijn van de boeken binnen jouw favoriete genre? Stel je voorkeur in en ontvang updates.

Laura
Laura