Header Carolijn Goede
Toplijsten

Toplijst Carolijn Visser

Carolijn Visser is schrijfster van veel reisverhalen en zo ook het boek Selma, dat over de joodse Selma Vos gaat. Zij groeide op in IJmuiden en wist tijdens de Tweede Wereldoorlog aan de nazi's te ontkomen. Tijdens haar studie in Cambridge ontmoette ze Chang Tsao, de man van haar leven. Na de geboorte van hun kinderen Greta en Dop bouwden ze een bestaan op in het China van Mao.

Chang was vooraanstaand lid van de Partij en leidde het Psychologisch Instituut, toch bleven Selma en haar kinderen buitenstaanders. Tijdens de Culturele Revolutie werd Chang uit zijn functie gezet en door zijn collega's aangevallen. Selma, lerares aan de Tweede-talenschool, werd uiteindelijk samen met hem gearresteerd. De Culturele Revolutie betekende de ondergang van het hele gezin.

Carolijn Visser

Meesterlijk roept Carolijn Visser de sfeer op van het schrale, revolutionaire Peking. Ze schildert de grote parades ter ere van de Volksrepubliek, de ideologische blindheid van westerse fellowtravellers, de grote hongersnood en uitzinnige Rode Gardisten die alles wat westers en oud was vernielden.

Selma behoort tot de hoogtepunten in haar oeuvre en is geheel terecht gelauwerd met de Libris Geschiedenisprijs 2017. Wij vroegen Carolijn Visser naar haar toplijst met favoriete boeken.

Welke boeken inspireren Carolijn?

1.

De Napolitaanse romans 1 -   De geniale vriendin

De Napolitaanse romans 1 - De geniale vriendin - Elena Ferrante

Lila en Elena groeien samen op in een volkswijk in het Napels van de jaren vijftig, een tijd waarin het ondenkbaar is dat meisjes hun tijd verspillen met leren. De intelligente Lila moet van school om te gaan werken. Ze probeert aan haar milieu te ontsnappen door jong te trouwen. Haar beste vriendin Elena mag wél verder leren, maar beseft maar al te goed hoeveel slimmer Lila is. En mooier. De geniale vriendin is de eerste van Ferrantes vier Napolitaanse romans, waarin zij met groot inlevingsvermogen en in een onnavolgbare stijl vertelt over twee vrouwen en hun levenslange vriendschap, die even sterk om liefde als om rivaliteit draait. Ferrante vertelt met het verhaal van Lila en Elena ook het verhaal van een wijk, een stad en een land in een tijd vol veranderingen.

Bekijk op bol.com

2.

Het vreugdevuur der ijdelheden

Het vreugdevuur der ijdelheden - Tom Wolfe

Sherman McCoy is een jonge, ambitieuze bankier meteen veertien-kamerappartement in Manhattan. Wanneer'hij betrokken raakt bijeen bizar ongeluk inde Bronx-, storten justitie, politici, de pers, de kerkelijkeinstanties en een scala van sjoemelaars van hoog tot laag zich likkebaardend op hem. Het vreugdevuur der ijdelheden is een vlijmscherpe satire die zich afspeelt in het dolgedraaide New York, dat overkookt van de tegenstellingen tussen verschillende etnische groeperingen en gloeit van de koorts om Het Nu Te Maken.

Bekijk op bol.com

3.

Schuld en boete 1

Schuld en boete 1 - Fjodor Michailovitsj Dostojevski

Het veelzijdig genie van Dostojewski komt in Schuld en boete wel zeer bijzonder naar voren. Op enkele momenten heef het verhaal de spanning van een 'thriller'. Andere malen kan men het een 'detective' noemen, bijvoorbeeld in het spannende gesprek met de instructieambtenaar Porfiriï Petrowitsj, hoewel daarin niets is van de gebruikelijke truc, omdat er geen geheim is. Het boek is verder een aanschouwelijk tijdbeeld van Sint-Petersburg in het midden van de 19e eeuw, met zijn schrijvende toestanden in de studentenwereld en onder de kleine burgerij. Dat het een psychologische roman is behoeft nauwelijks gezegd te worden.

Bekijk op bol.com

4.

De mijn

De mijn - Émile Zola

Étienne Lantier gaat in Noord-Frankrijk in de mijnen werken. Hoe meer hij ziet van de werkzaamheden in de mijnen hoe ontevredener hij wordt. Hij probeert zijn collega's te overtuigen dat ze in opstand moeten komen om meer loon te eisen. Een lange periode van staking en vooral armoede volgt. Wanneer er toch wordt besloten weer te gaan werken, zorgt een dramatische gebeurtenis voor een schokkend einde voor vele mijnwerkers.

Bekijk op bol.com

5.

De Harde Kern

De Harde Kern - Frida Vogels

Berta Mees is door haar huwelijk met Stefano opgenomen in een grote Italiaanse familie, maar voelt zich als Nederlandse toch een buitenstaander. Zij schrijft de roman Kanker om haar echtgenoot duidelijk te maken wie zij is, maar zijn onbegrip stelt haar teleur. De spanning ontlaadt zich ten slotte in een ontroerende confrontatie, die Berta overtuigt van de noodzaak van een breuk, terwijl Stefano meer dan ooit vasthoudt aan zijn liefde voor haar. De harde kern is de monumentale roman van Frida Vogels, waarin zij tot de essentie van haar bestaan probeert door te dringen en blijk geeft van volgroeid schrijverschap. in Met zijn drieën schildert zij onder meer de nerveuze, zieke, permanent blunderende moeder, de pijnlijke scheiding van de ouders, haar snel afgebroken studententijd in Amsterdam en haar Parijse jaren.

Bekijk op bol.com

6.

Niets te verliezen en toch bang

Niets te verliezen en toch bang - Renate Rubinstein

Niets te verliezen en toch bang, bekroond met de Multatuli-prijs 1979, is een van de meest onthutsende egodocumenten in de Nederlandse literatuur. Renate Rubinstein geeft een openhartig en sober verslag van haar woede, verdriet en angst tijdens en na de breuk van haar huwelijk.

Bekijk op bol.com

7.

Russische Bibliotheek - Verhaal van een leven 1 Verre jaren / Onrustige jeugd

Verhaal van een leven 1 Verre jaren / Onrustige jeugd - Konstantin Paustovski

Verhaal van een leven is wat Paustovski zelf een 'epische autobiografie' heeft genoemd. In Nederland verscheen de reeks van zes boeken vanaf de jaren '60 in de reeks Privé-domein van de Arbeiderspers en ze kenden een doorslaand succes, herdruk volgde op herdruk. Paustovski schreef een memoriaal dat loopt van het einde van de tsarentijd tot aan de hongersnoden die voortkwamen uit de Nieuwe Economische Politiek van de Sovjets. Het is een omvangrijke reeks persoonlijke herinneringen op het strijdtoneel van de geschiedenis. In dit eerste deel van Paustovski's Verhaal van een leven in de Russische Bibliotheek zijn Verre jaren en Onrustige jeugd opgenomen. Konstantin Paustovski (1892-1968) diende tijdens de Eerste Wereldoorlog als ziekenverzorger aan het Pruisische front en maakte de terugtocht van het Russische leger door Polen en Wit-Rusland mee. Na de Revolutie in 1917 verbleef hij als journalist in Odessa en Tiflis. Vanaf 1930 werkte hij in Moskou onder andere voor de Pravda en diverse vooraanstaande tijdschriften.

Bekijk op bol.com

8.

De uitvreter / Titaantjes / Dichtertje / Mene Tekel

De uitvreter / Titaantjes / Dichtertje / Mene Tekel - Nescio

De drie verhalen De uitvreter, Titaantjes en Dichtertje werden tijdens het leven van Nescio (pseudoniem van J.H.F. Grönloh) slechts enkele malen herdrukt, de laatste keer samen met het in 1946 verschenen Mene Tekel. Intussen behoren deze vertellingen met de zo eigen relativerende en melancholieke kijk op idealen, hoge verwachtingen en wereldbestormers tot het mooiste uit de schatkamer van de Nederlandse literatuur.

Bekijk op bol.com

9.

Het achterhuis

Het Achterhuis - Anne Frank

Anne Frank hield van 12 juni 1942 tot 1 augustus 1944 een dagboek bij. Zij schreef haar brieven alleen voor zichzelf, tot ze in de lente van 1944 op radio Oranje de minister van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen in ballingschap, Bolkestein, hoorde spreken. Hij zei dat na de oorlog alle getuigenissen van het lijden van het Nederlandse volk onder de Duitse bezetting verzameld en openbaar moesten worden gemaakt. Als voorbeeld noemde hij onder andere dagboeken. Onder de indruk van deze redevoering besloot Anne Frank na de oorlog een boek te publiceren. Haar dagboek zou daarvoor als basis dienen.

Bekijk op bol.com

10.

Het dikke schrift; Het bewijs; De derde leugen

Het dikke schrift - Agota Kristof

‘Wij moeten opschrijven wat er is, wat wij zien, wat wij horen, wat wij doen,’ zegt de tweeling. Dat doen ze, met grote nauwkeurigheid, in "Het dikke schrift". Het is oorlog en de negenjarige jongens zijn wegens voedselgebrek in de Grote Stad door hun Moeder bij hun Grootmoeder op het platteland ondergebracht. Eenmaal daar willen ze zich door oefening in het vasten, bedelen en verdragen van pijn harden tegen hun wrede Grootmoeder, het oorlogsgeweld, onrecht, honger en dorst. Dankzij hun nietsontziende overlevingstactieken houden de twee zich staande – en offeren ze zelfs hun teruggekomen vader op, zodat een van hen de grens kan oversteken. In "Het bewijs" krijgen de broers een naam. De achtergebleven Lucas leidt een grauw leven, dat beheerst wordt door de gedachte aan zijn gevluchte broer Claus. Wanneer deze na lange tijd terugkeert, blijkt Lucas sinds zijn dertigste jaar spoorloos verdwenen te zijn.

Bekijk op bol.com