Header Ikleesthuis
Header Ikleesthuis
Nieuws

Toplijst korte verhalen campagne

De hele maand mei publiceert Hebban een paar keer per week korte verhalen. Vijftien Nederlandse schrijvers hebben speciaal voor deze tijd korte verhalen geschreven om de Nederlanders een hart onder de riem steken. Kijk snel in de lijst en kom meer te weten over de schrijvers en hun korte verhalen.

De #ikleesthuis korte verhalen is een samenwerking tussen de Stichting CPNB, het Nederlands Letterfonds, de Koninklijke Bibliotheek, DPG media en Hebban

De schrijvers en hun korte verhalen:

Ilja Leonard Pfeijffer:

Ilja Leonard Pfeijffer schreef door de jaren heen verschillende bekende boeken, zoals Grand Hotel Europa, La Superba, Idyllen en Brieven uit Genua. In 2014 won de schrijver de Libris Literatuurprijs voor zijn roman La Superba. Pfeijffer schreef voor de Hebban campagne het verhaal Bijlage bij de projectevaluatie. In dit verhaal vertelt hij over een vader die voor zijn zoon hemel en aarde beweegt.

Grand Hotel Europa - Ilja Leonard Pfeijffer

Grand Hotel Europa - Ilja Leonard Pfeijffer

Grand Hotel Europa van Ilja Leonard Pfeijffer neemt je mee naar het oude continent van Europa. Laat je meeslepen in het het liefdesverhaal tussen de schrijver en Clio. Hij reconstrueert het meeslepende verhaal van liefde in tijden van massatoerisme, van hun reizen naar Malta, Palmaria, Portovenere en de Cinque Terre en hun spannende zoektocht naar het laatste schilderij van Caravaggio. Intussen vat hij een fascinatie op voor de mysteries van Grand Hotel Europa en raakt hij steeds meer betrokken bij het wedervaren van de memorabele personages die het bevolken en die uit een eleganter tijdperk lijken te stammen, terwijl de globalisering ook op die schijnbaar in de tijd gestolde plek om zich heen begint te grijpen.


Alma Mathijsen:

Alma Mathijsen debuteerde in 2011 met haar roman Alles is Carmen, drie jaar later volgde het boek De grote goede dingen. Haar boek Vergeet de meisjes belandde op de shortlist van de BNG Bank Literatuurprijs. Door de jaren heen schreef ze nog verschillende boeken en aan het eind van dit jaar verschijnt haar nieuwste boek, genaamd Bewaar de zomer. De schrijfster schreef voor de Hebban Campagne het verhaal Het gouden schaap. In dit korte verhaal lees je over de fabel van het gouden schaap - of is het toch geen fabel?

Vergeet de meisjes - Alma Mathijsen

Vergeet de meisjes - Alma Mathijsen

Alma Mathijsen neemt je in Vergeet de meisjes mee in het leven van Fields. De Amerikaanse journalist moet met enige tegenzin naar Voorhoorst om daar de beroemde schrijfster Iris Kouwenaar te interviewen. Als snel raakt hij geïntreseerd in de mysterieuze relatie tussen Iris en haar huisgenoot Kay. Hij dringt het leven binnen van de twee huisgenoten en hij wordt geïnspireerd door de toewijding waarmee Kay zorgt voor haar steeds zieker wordende vriendin.


Thomas Olde Heuvelt:

In 2015 won Thomas Olde Heuvelt als eerste Nederlandse auteur een Hugo Award. Hij brak internationaal door met zijn thriller HEX, die inmiddels verscheen in meer dan dertig landen. Waaronder Amerika, Engeland, Italië, Frankrijk, Spanje, Brazilië, Duitsland, China en Japan. Er is ook een Amerikaanse tv-serie is in de maak. Thomas schreef De ontsmetting van mevrouw Welpjes voor de Hebban campagne. Hierin vertelt hij het verhaal over een vrouw waarbij 1,5 meter niet genoeg kan zijn.

Echo - Thomas Olde Heuvelt

Echo - Thomas Olde Heuvelt

Thomas Olde Heuvelt schreef de huiveringwekkende thriller Echo. De thriller neemt je mee in het leven van Nick Grevers en zijn klimmaatje Augustin. De twee klimmers worden aangetrokken door de Maudit, een afgelegen in berg in de Zwitserse Alpen. Als ze aankomen in de bergen hebben ze al snel het gevoel dat ze niet alleen zijn. Niet veel later is Augustin dood en ontwaakt Nick uit een coma. Hij is verminkt en heeft zijn gezicht in het verband. Een moeizame revalidatie wacht, maar algauw beseft Nick dat het niet alleen het trauma van het ongeluk is dat hem achtervolgt. Er is iets in hem gewekt.


Yvonne Kroonenberg:

Yvonne Kroonenberg begin in de jaren tachtig met schrijven voor uiteenlopende kranten en tijdschriften. Zo schreef ze voor verschillende bladen columns over de moeilijkheden van relaties. Kroonenberg heeft zich de afgelopen jaren ontpopt tot de grande dame van de non-fictie en dan vooral met betrekking op thema's zoals relaties en familiebanden. In haar boeken doorbreekt zij eeuwenoude taboes die betrekking hebben op maatschappelijke kwesties. Naast haar non-fictie boeken, schreef ze ook meisjesromans over paarden en pony's. In haar korte verhaal Een gat in de muur, vertelt de schrijfster het verhaal van Coby. Coby gaat met haar zus terug naar de Openbare school van Lager Onderwijs, waar zij jarenlang net zo leuk wilde zijn als een meisje uit haar klas.

God in Amerika - Yvonne Kroonenberg

God in Amerika - Yvonne Kroonenberg

In God in Amerika neemt Yvonne Kroonenberg je mee in haar zoektocht naar God. De schrijfster is atheïstisch en vrijzinnig opgevoed. In 1968, op het hoogtepunt van de flowerpowerbeweging, kwam ze tijdens een uitwisselingsproject terecht in de Bible Belt van de Verenigde Staten. Yvonne had alleen iets gemeen met de hippies uit de Bible Belt, de andere mensen zagen haar als een rare Europeaan. In 2015 keert ze terug naar het gebied, waar ze in 1968 woonde en studeerde, om haar vrienden uit die tijd op te zoeken. Al haar vrienden uit die tijd blijken diepgelovig te zijn geworden. Tijdens haar rondreis door de Biblebelt onderzoekt Kroonenberg – zonder scepsis of vooroordelen – wat gelovige mensen bezielt en hoe het geloof het dagelijks leven beheerst. Ze doet in God in Amerika een poging een van de diepste raadselen van het menselijk bestaan te doorgronden.


Herman Brusselmans:

Herman Brusselmans is een Belgische schrijver. Door de jaren schreef hij tachtig romans. Het nieuwste boek van Brusselmans is Bloed spuwen naar de hematoloog. Brusselmans is een zeer belangrijke schrijver voor Nederland en België. Advocaat is het korte verhaal dat hij speciaal voor de Hebban campagne heeft geschreven. Het verhaal neemt je mee in het leven van een schrijver, die vele beroepen heeft gehad. Maar de man is opgeleid tot advocaat. Door de jaren heen heeft hij in verschillende zaken gepleit, waarvan de laatste zaak het ergste was.

Bloed spuwen naar de hematoloog - Herman Brusselmans

Bloed spuwen naar de hematoloog - Herman Brusselmans

Herman Brusselmans zorgt erin zijn boek Bloed spuwen naar de hematoloog voor dat de karakters tot in de diepste kern van hun ziel ontleed worden. Het verhaal speelt zich niet alleen af op het platteland maar ook in de stad. Brusselmans neemt je mee in het leven van veel verschillende personages, die elke keer weer hun mannetje moeten staan in een bepaalde doelgroep van andere mensen. Bloed spuwen naar de hematoloog is een uitzonderlijke roman, die de horten en stoten niet schuwt, en evenmin de kijk op de werkelijkheid in verschillende facetten.


Marion Bloem:

Marion Bloem is auteur, filmmaker en beeldend kunstenaar. In 1983 brak zij door met haar boek Geen gewoon Indisch meisje. Door de jaren heen schreef Bloem een aantal boeken, zo schreef ze de boeken Haar goede hand, Een teken van leven en haar nieuwste boek Indo, een persoonlijke geschiedenis over identiteit. Voor de campagne van Hebban schreef Bloem een kort verhaal, 'Ik wil heel graag nu weer terug naar huis', over een vrouw die wordt beïnvloed door een onbekend virus, . De laatste jaren vergeet zij telkens alles wat ze hoort en leest, maar dit keer is het anders. Sinds maart 2020 beïnvloeden de mensen in de praatprogramma's haar doorgaans zo blije positieve gemoed.

Haar goede hand - Marion Bloem

Haar goede hand - Marion Bloem

Haar goede hand van Marion Bloem vertelt het verhaal van een innige band tussen moeder en dochter. De moeder heeft last van geheugenproblemen. De rollen worden omgedraaid als blijkt dat de moeder niet meer voor haarzelf kan zorgen. Moeder en dochter hebben een goede band, met hier en daar wat complicaties, dit komt mede door de moeilijke jeugd van de moeder, zij heeft in een jappenkamp gezet en de revolutie zorgde ervoor dat ze haar meisjesdroom moest opgeven.

Wil je meer weten over Marion Bloem en over haar boek Haar goede hand? Lees dan snel ons interview, waarin zij meer vertelt over haar boek en haar persoonlijke leven.


Marion Pauw:

Naast schrijfster is Marion Pauw ook een scenariste. Ze heeft verschillende bestsellers geschreven, zoals Daglicht, Zondaarskind en Hemelen. Pauw ontving voor haar boek Daglicht de Gouden Strop en de IJslandse prijs voor beste vertaalde thriller. Haar nieuwste boek De experimenten is een oorlogsroman dat gaat over het doorgeven van trauma's, het is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Marion Pauw schreef het korte verhaal Een affaire in tijden van corona. Dit verhaal gaat over een vrouw die langzaam alles kwijtraakt. Maar hoe kan je hiermee leren leven, als je dagenlang met mensen vier mensen op honderd vierkante moet samen leven. Vooral als een van die mensen de hele dag aan de telefoon zit voor zijn werk, de ander niet zindelijk is en de ander een blokfluit heeft gekregen waar ze de hele dag op speelt.

De experimenten - Marion Pauw

De experimenten - Marion Pauw

Marion Pauw vertelt in De experimenten over Alma, een vrouw die ziek is. Vijftig jaar lang praten Alma en haar stiefdochter Charlie niet met elkaar, maar nu er niemand anders is die voor haar kan zorgen moet Charlie haar stiefmoeder helpen. Als Charlie terugkeert naar haar ouderlijk huis, weet ze als snel waarom ze het jaren geleden is vertrokken om nooit meer terug te keren. Komen de twee vrouwen dichter bij elkaar als Alma opeens vertelt over haar verleden?

Benieuwd naar De experimenten van Marion Pauw? Lees dan snel onze recensie.


Jan Siebelink:

Jan Siebelink heeft al veel boeken op zijn naam staan. Siebelink schrijft in zijn romans en verhalen over de gewone mens. Maar door intens licht op deze personages te laten vallen, komen ze los van de werkelijkheid en worden ze mysterieuze en raadselachtige personages. Volgens Siebelink hoort literatuur de mens bijzonder te maken. Kruitdamp is het verhaal dat Jan Siebelink speciaal voor de #ikleesthuis van campagne Hebban schreef. Dit korte verhaal gaat over Rutger Vermeer. Er hangt onweersachtige lucht boven het stadje aan de rivier. Rutger Vermeer gaat weer een avond tegemoet zoals alle andere avonden, die hij de afgelopen tijd heeft meegemaakt.

In De bloemen van, van Jan Siebelink wordt het verhaal vertelt van de stille getuigen. Siebelink laat in dit boek de planten en bloemen aan het woord. Zij vertellen de lezers over de geschiedenis van de kwekerij, hun eigen verhaal en uiteindelijk vertellen ze ook meer over de schrijver zelf. De flora krijgt in dit boek een heel nieuw leven en wordt beschreven zoals dat nog nooit is gedaan.

Wil je meer weten over Jan Siebelinks boek De bloemen van? Lees dan hier ons interview met Jan Siebelink.