Header Friesland Sneekweek
Toplijsten

Top 10 boeken over Friesland en de Sneekweek

Na de Franse tijd werd in 1814 een zeiltocht naar Joure gehouden, toen bekend werd dat de Sneeker Jacob Sjoukes Visser was gedeserteerd uit de Franse krijgdienst, en veilig was aangekomen in Joure. Dit viel in de smaak en sindsdien werden elk jaar zeilwedstrijden gehouden. Dit groeide uit tot de Sneker Hardzeildag. In 1934 kwam secretaris Oly van de Sneeker Zeilvereniging met het plan om met de twee Sneker zeilverenigingen gezamenlijk een zeilweek, de zogenaamde Sneekweek, te houden. De woensdag van de Sneekweek was de Hardzeildag. Aan deze Sneekweek 1934 namen 177 schepen deel. In de oorlogsjaren 1943 en 1944 werd geen Sneekweek georganiseerd. Vanaf 1970 vindt er jaarlijks in de dagen na Hemelvaart een Kleine Sneekweek plaats.

Tegenwoordig is de Sneekweek het grootste evenement op de binnenwateren van Europa. Daarom: de mooiste boeken over Friesland & zeilen!

1.

Hollandia Dominicus Reisverhalen  -   Dat nemen ze je nooit meer af

Hollandia Dominicus Reisverhalen - Dat nemen ze je nooit meer af

Drie jaar lang voeren Ben en Annemiek Rutte rond de wereld op hun Blauwe Pinquin, een eenvoudige zeilboot zonder luxe of verspillende uitrusting. Ben laat in dit pakkende reisverhaal zien dat het heel simpel kan zijn om de wereld rond te zeilen... je moet het gewoon doen! Hoe ziet het dagelijks leven aan boord eruit als je boot je huis is? Wat voor problemen kom je tegen? En hoe kun je zelfvoorzienend rond de wereld zeilen? Ben geeft de geïnteresseerde lezer een verhelderend kijkje in de keuken van het leven aan boord. Maar 'Dat nemen ze je nooit meer af' is bovenal een verslavend reisavontuur, dat je in één adem wilt uitlezen. 'Ben is een schrijftalent. Zijn avontuur leest als een trein.' 'Zeilen Magazine'

Bekijk op bol.com

2.

111 plekken in friesland die je gezien moet hebben

111 plekken in friesland die je gezien moet hebben

Friesland kent vele verborgen schatten. Weleens wadgelopen zonder vieze voeten te maken? Een boeddhistische stoepa in het terpenlandschap bezocht? Of de mummies onder de kerk in Wieuwerd? Ga mee op safari langs de Waddenzee, beklim de vogelkijktoren in de Kollumerwaard of kies voor een retraite op een wijndomein. Leer kaas met zeewier maken in een Duitse bunker op Vlieland, proef Italiaans eten van 't Wad of ga chillen bij de foodbar aan het Sneekermeer. Maarten Boersema wijst de weg naar 111 bijzondere en onvermoede plekken. Hij biedt de beste insidertips en toont Friesland op haar veelzijdigst.

Bekijk op bol.com

3.

Mijn zee

Mijn zee

Een prachtig vormgegeven en uniek boek. In Mijn zee vertelt en verbeeldt zeiler en duiker Henk Jukkema verhalen die zich op en in de Atlantische Oceaan afspelen. De lezer krijgt een inkijkje in het leven van een man die onlosmakelijk met de zee is verbonden. Houdt u van de zee? Dan is dit uw boek – een genot om te lezen en te bekijken. Jukkema schreef de afgelopen jaren vele artikelen over zijn reizen, zijn deelname aan trans-Atlantische solozeilraces en over zeiltrim voor De Waterkampioen en Zeilen magazine.

Bekijk op bol.com

4.

Voor Dummies  -   De kleine geschiedenis van Friesland voor dummies

Voor Dummies - De kleine geschiedenis van Friesland voor dummies

Je woont in Friesland en je wilt meer over de geschiedenis van je eigen omgeving weten. Of misschien ken je Friesland vooral vanuit je zeilboot. Klim dan ook eens aan wal! Deze gids neemt je mee naar de rijke historie die je zult aantreffen. Naar de terpen waar Radboud koning over was, een crime scene in Dokkum en een slagveld bij Stavoren. Maar ook naar Eise Eisinga's planetarium, de Friese koe en socialistische oproerkraaiers. Jan Ybema komt uit Elfstedenstad Workum en studeerde geschiedenis en Fries. Hij werkt op de Fryske Akademy in Leeuwarden en is ook freelance journalist.

Bekijk op bol.com

5.

Reset your mind

Reset your mind

Volg de belevenissen van de beroemde wereldzeiler Henk de Velde met dit prachtige fotoboek. Tijdens zijn vele reizen over de wereldzeeën heeft Henk de Velde een schat aan fotomateriaal verzameld. Een selectie uit zijn persoonlijke collectie is nu in boekvorm gebundeld. De bijna 100 foto's in dit fotoboek geven een kijkje in het leven van een wereldzeiler, met prachtige panorama's en eindeloze oceanen. De diepe indrukken die dit achterlaat zijn door Henk beschreven in zowel Engels als Nederlands.

Bekijk op bol.com

6.

10 vaarroutes door Friesland

10 vaarroutes door Friesland

Friesland is verreweg de populairste watersportprovincie. Door het waterrijke, open landschap en de vele aantrekkelijke dorpen en steden - en niet te vergeten de typisch Friese sfeer op en rond het water - is het een paradijs voor motorboot- en sloepvaarders. Deze handige gids bevat de mooiste dagen weekendtochten door de gehele provincie. Door de duidelijke plattegronden, vaste indeling per vaartocht en praktische tips is de gids makkelijk in het gebruik. Alle routes eindigen bij het vertrekpunt, zijn goed te combineren en bevatten veel extra informatie over bijvoorbeeld overnachtingsadressen en trailerhellingen.

Bekijk op bol.com

7.

Blijven drijven

Blijven drijven

Een inspirerend verhaal over de droomreis met een zeiljacht van een jong gezin. De 27-jarige Bram en Vivian kiezen heel bewust voor iets anders dan een leven met hypotheek, carrière en crèche. Ze worden verliefd op een klassiek zeiljacht en beginnen aan een avontuur dat hun leven verandert. Met plannen voor zes, maar geld voor één jaar begint hun droomreis. Na jaren renoveren gooien ze los en zeilen met hun jacht Duende zuidwaarts. Onder de indruk van de armoede in Afrika en tegenstellingen in Brazilië zoeken ze naar de balans tussen werken, zeilen en vriendschappen onderweg. Dan vernietigt een storm bijna hun dromen. Om hun zeiljacht Duende te redden bouwen ze in the middle of nowhere eigenhandig een trailer. Het stelt hun wilskracht zwaar op de proef, maar de beloning is groot. Zwanger varen ze door Patagonia, de mooiste wildernis op aarde. Dochter Flora wordt geboren in Chili. Als jong gezin zeilen ze langs de afgelegen paradijzen van de Stille Zuidzee. Een buitengewoon verhaal over een wereldreis. Zinderend, aangrijpend en met vaart en humor verteld.

Bekijk op bol.com

8.

Alleen voor Friesland heb ik nog een zwak

Alleen voor Friesland heb ik nog een zwak

J. Slauerhoff wordt algemeen gezien als een van Nederlands grootste dichters en schrijvers. Met zijn avontuurlijke en dwarse instelling is hij voor velen een inspiratiebron geweest, en hij is dat nog steeds. Een bijzondere en interessante kant aan de persoon en aan het werk van Slauerhoff is zijn relatie tot Friesland, waar hij is opgegroeid. Het is zonder meer waar dat een aantal van zijn mooiste verzen een Friese achtergrond heeft. Maar hoe liet hij zich over zijn geboortegrond uit? Hoe dachten belangrijke Friese auteurs over hun collega? In Alleen voor Friesland heb ik nog een zwak draait alles om de connectie tussen de 'Rimbaud van Leeuwarden' en het Friese vaderland. Gerrit Jan Zwier is antropoloog en als reisauteur gespecialiseerd in noordelijke landen. Hij heeft diverse publicaties over Slauerhoff op zijn naam staan. met illustraties.

Bekijk op bol.com

9.

Zeekoorts

Zeekoorts

Zeekoort is een bundel verhalen van Ben Hoekendijk, de bekende Nederlandse zeezeiler en watersportjournalist. Hij voer alleen rond de veertien kapen van Engeland, Wales en Schotland. Er waren tegenslagen: een stranding in de haveningang van Amble, vermoeidheid en eenzaamheid, maar ook grote voldoening met het bereiken van je doel, schitterende natuur en het krachtenspel van zeilen, wind en zee. Ben neemt ons ook mee naar Noorwegen en Shetland, naar het diepe zuiden, de Azoren, en overal ontmoet hij mensen. Interessante, kleurrijke en waardevolle mensen.

Bekijk op bol.com

10.

Als Een God In Friesland

Als Een God In Friesland

De mooiste verhalen over, jeugdherinneringen aan, wandelingen in en legenden en volksverhalen uit Friesland, van onder anderen: - J.M.A. Biesheuvel - Godfried Bomans - Rinus Ferdinandusse - Jacques Gans - d.r Tjaard W.R. de Haan - Oek de Jong - Gerrit Krol - R. Leopold - Rink van der Velde - Joop Waasdorp - J. Werumeus Buning - Gerard van Westerloo - Koos van Zomeren

Bekijk op bol.com

Wil je altijd op de hoogte zijn van de boeken binnen jouw favoriete genre? Stel je voorkeur in en ontvang updates.