Header toplijst stof tot nadenken
Header toplijst stof tot nadenken
Toplijsten

Top 10 boeken die je stof geven tot nadenken

De kerstperiode bij CPNB start met een speciale campagne: Geef meer met een boek. Vijf verschillende thema's komen aan bod, waaronder het thema Stof tot nadenken. Zoek jij graag de diepte op in boeken, maar heb je nog geen goede doordenkers gevonden? Hier vind je tien boeken die jou stof geven tot nadenken.

Mama's laatste omhelzing - Frans de Waal

Mama's laatste omhelzing - Frans de Waal

Bioloog Frans de Waal richt zich in dit boek op de het emotionele leven van dieren. Hij opent zijn boek met het dramatische afscheid in Burgers' Zoo tussen Mama, een stervende chimpansee, en Jan van Hooff, de bekende hoogleraar biologie. De Waal brengt onder de aandacht dat mensen ook emotioneel verwant zijn aan dieren. Hij interpreteert gezichtsuitdrukkingen en vertelt over de emotionele kanten van dierlijke en menselijke omgangsvormen. Dit boek verandert voorgoed je kijk op het gevoelsleven van dieren.


Sapiens - Yuval Noah Harari

Sapiens - Yuval Noah Harari

Honderdduizend jaar geleden waren er wel zes verschillende menssoorten. Nu is er maar één soort over, de homo sapiens. Hoe komt het dat alleen wij zijn overgebleven? Hoe kwamen onze voorvaderen op het idee om steden en zelfs koninkrijken te stichten? Waarom gingen we in goden geloven, maar ook in natiestaten, en in bedrijven. Waarom vertrouwen we op geld, boeken en wetten? En hoe zal onze wereld er in de toekomst uitzien?Yuval Noah Harari neemt ons mee op een fascinerende reis door de geschiedenis van de mensheid. Wie zijn we? Waar komen we vandaan? Hij laat je kennismaken met een raadselachtig fenomeen: de mens.


Omdenken in opvoeding - Berthold Gunster

Omdenken in opvoeding - Berthold Gunster

Kinderen moet je niet opvoeden. Je moet juist van een probleem een mogelijkheid maken: door te kijken naar wat er is en wat er zou kunnen zijn. Dit boek van Berthold Gunster staat vol grappige en ontregelende illustraties en laat zien hoe je de techniek van het omdenken kunt inzetten in de opvoeding. Een boek voor iedereen die privé of in het werk met kinderen te maken krijgt.


Moeder genoeg - Florine Duif

Moeder genoeg - Florine Duif

Ben je op zoek naar geluk, ruimte en kracht in je leven? Vrouwen leggen zichzelf veel druk op en nog meer als ze moeder worden. Je moet tijd hebben voor je partner, leuk zijn met de kids, wil ook nog een sociaal leven hebben en carrière maken. Met zoveel druk op je schouders, kan je dan nog wel genieten? Blijf trouw aan jezelf tijdens het moederschap en laat je door alle vlakken van je leven heen gidsen. Leer hulp te vragen en pak je vrijheid terug.


Gezondheid! - Lévi Weemoedt

Gezondheid! - Lévi Weemoedt

Nadat Lévi Weemoedt het trieste Vlaardingen verlaten had, besloot hij zijn geluk in Assen te zoeken. Maar een mens kan dan wel van omgeving veranderen, zijn ziel verhuist met hem mee. Ook in de nog grotendeels ongekerstende veengebieden en op de Hondsrug blijft de vrolijke wanhoop uit Weemoedts aderen stromen. In deze nieuwe verzenbundel heeft Lévi Weemoedt de oude kluizenaar in zichzelf hervonden. Maar dat belemmert hem niet om oog te hebben voor alle gekkigheid van deze tijd – en die belachelijk te maken.


De zin van het leven - Fokke Obbema

De zin van het leven - Fokke Obbema

Fokke Obbema schreef in september 2018 voor de Volkskrant een aangrijpend artikel over de hartstilstand die hij het jaar daarvoor had gehad. Dat het artikel zo veel reacties zou krijgen, riep bij hem grote levensvragen op. Vanaf oktober 2018 publiceerde hij veertig prikkelende gesprekken met verschillende gesprekspartners. De eerste vraag was steeds hetzelfde: ''Wat is de zin van ons leven?'' Al die gesprekken vind je gebundeld terug in dit boek. Wat is de zin van jouw leven?


Grote verwachtingen - Geert Mak

Grote verwachtingen - Geert Mak

Het boek begint waar zijn vorige boek, In Europa, eindigde; in 1999. De sfeer en stemming tijdens de eeuwwisseling wordt geschetst, de invoering van de euro komt naar voren en ook de gevolgen van de aanslag op de Twin Towers worden besproken. In Grote verwachtingen schetst Geert Mak een beeld van de recente geschiedenis.


Het lichaam - Bill Bryson

Het lichaam - Bill Bryson

In Het lichaam toont Bill Bryson het verhaal van ons eigen lichaam. Hij richt zich op de kleinste eenheid van ons bestaan: onszelf. Elk mens is een universum op zich, bestaande uit 37,2 biljoen cellen. Als je elke streng DNA uit onze cellen achter elkaar zou leggen, zou dat een lint opleveren van 16 miljard kilometer. Hoe vaak denk je dat je met je ogen knippert per dag? Maar liefst 14 duizend keer, waardoor we 23 minuten van de dag met gesloten ogen doorbrengen. Ga op avontuur door het lichaam met Bill Bryson.


Van klacht naar kans - Juriaan Galavazi

Van klacht naar kans - Juriaan Galavazi

Ben je moe en somber, vind je het moeilijk om je grenzen aan te geven of zit je vast in een verstoorde relatie? Heb je last van hoofdpijn, vermoeidheid, slaapproblemen of buikpijn? Medicijnen werken in die gevallen vaak tijdelijk, want deze klachten zijn symptomen van iets anders. Om beter behandeld te kunnen worden, heb je een andere visie nodig. Je moet je lijf leren voelen, contact maken met je innerlijke drijfveren en oude denkpatronen loslaten. Huisarts Juriaan Galavazi leert je hoe je dat moet doen.


Houden van dingen die niet perfect zijn - Haemin Sunim

Houden van dingen die niet perfect zijn - Haemin Sunim

In dit boek heeft Haemin Sunim het over de liefde, compassie en vergeving. Niemand is perfect, daaro mis het juist belangrijk om liefdevol en mild te zijn voor jezelf en anderen. Vind het zelfvertrouwen om je bezig te houden met wat je echt gelukkig maakt.


Pics Art 09 05 02 58 44
Esmee Hendriks