Header ya voor de lijst
Header ya voor de lijst

Top 10 Young Adult boeken die je wél mag lezen voor de lijst

Boeken lezen is heel erg leuk, maar het kan moeilijk zijn om als tiener een goed en leuk boek te vinden. In dit artikel hebben we Young Adult (YA) boeken verzameld die voor de Nederlands leeslijst mag lezen. Deze tips zijn samengesteld met behulp van een literatuurwetenschapper en Nederlands docenten.

Een YA boek gaat over jongeren. Dat maakt het makkelijker om je als tiener in te leven in de hoofdpersoon, want zij hebben vaak dezelfde problemen als jongeren hebben. Vaak zijn deze boeken iets spannender en gebruiken taalgebruik dat wat beter te begrijpen is. Dat betekent niet dat deze boeken makkelijker zijn, maar het maakt het vaak wel leuker! Meer weten over wat YA is?

Waarom moeten jongeren eigenlijk lezen voor de lijst? Je kunt toch al lezen dus wat bereik je ermee? Met de literatuur die je leest ontdek je een diepere betekenis in boeken. Vind je de boeken voor je lijst vaak lastig? Kijk dan goed naar het niveau boek dat je kiest. Begin rustig en kies vooral niet meteen een niveau drie, vier of vijf boek. Lezen voor de Lijst werkt met niveaus om te moeilijkheidsgraad aan te geven. Kijk naar wat jij interessant vindt, negen van de tien keer is er wel een leuk boek bij te vinden! Je kunt ook altijd je leraar of iemand van de bibliotheek om hulp vragen.

Niemand in de stad - Philip Huff

Philip Hofman woont in het Weeshuis, een studentenhuis aan de Amsterdamse grachten. Hij en zijn elf huisgenoten hebben daar hun eigen vrije plek gemaakt. Ver weg van de maatschappij. Hier kunnen ze wennen aan het volwassenleven. Philip laat zich overhalen door zijn twee beste vrienden, Matt (een echte hartenbreker) en Jacob (een slimme en bedachtzame jongen), om los te gaan in het studentenleven. Als hij de beeldschone Karen ontmoet, staat zijn leven op de kop. Zij zorgt ervoor dat het leven wat de jongens in het Weeshuis hebben opgebouwd langzaam in duigen valt. De gevolgen zullen groot zijn voor de losbandige studenten.

Pluspuntje voor dit boek: je kunt hem ook beluisteren. Dat scheelt al wat!

Niveau 3

Magnus - Arjan Lubach

Merlijn ziet het niet meer zitten. Zijn relatie met Caro is kapot gegaan en ze is er nu vandoor met een singer-songwriter. Lekker dan. Hij probeert zijn ellende te vergeten totdat er een bericht komt van zijn creditcardmaatschappij, er zijn op zijn naam aankopen gedaan in een Zweeds pretpark. Merlijn heeft niks meer wat hem tegenhoudt en hij is wel toe aan een avontuurtje. Hij reist naar Stockholm om de dief te ontmaskeren. Eén probleempje: Merlijn heeft epilepsie en heeft daardoor gaten in zijn meest recente geheugen. Deze amateurdetective laat zich niet tegenhouden, hij gaat eropuit en is vastbesloten om de dader te vinden.

Dit boek is geschreven door een man die je waarschijnlijk wel kent. De humor die je van Arjan Lubach kent kun je ook terugvinden in dit boek. Ook Magnus kun je beluisteren!

Niveau 3

Schijnbewegingen - Floortje Zwigtman

Wil je liever iets historisch? Dan is Schijnbewegingen echt iets voor jou. In 1895 zwerft Adrian Mayfield over de Londense straten. Hij is op zoek naar de Grote Liefde en het Grote Geld. Maar Londen is niet veilig voor een zestienjarige jongen zonder een rooie cent en die ook nog eens homo is. Adrian komt terecht in de wereld van glamour, miljonairs en kunstenaars. In die wereld lopen ook nog andere mensen: afpersers, homohaters en armen. Precies in die wereld vindt hij zijn Grote Liefde maar de prijs die hij daarvoor moet betalen is wel heel hoog...

Dit boek is het eerste deel in een driedelige serie. Hij is op het eerste gezicht best dik: 512 (!) pagina's maar je vliegt door dit boek heen.

Niveau 3

Post voor mevrouw Bromley - Stefan Brijs

Duizenden jonge jongens melden zich aan om te gaan vechten tegen de Duitsers. Martin Bromley is te jong voor het leger maar probeert de twee jaar oudere John Patterson over te halen om samen in het leger te gaan. John heeft daar eigenlijk helemaal geen zin in, hij is druk met zijn studie. Uiteindelijk krijgt Martin het voor elkaar om naar het front gestuurd te worden. John blijft alleen achter. De druk wordt met de dag groter want iedereen kotst dienstweigeraars uit.

Ook dit boek is te beluisteren en dat komt mooi uit want dit is best een dikke pil. Veel mensen vergelijken dit boek met Kruistocht in Spijkerbroek van Thea Beckman. Vond je dat leuk dan kun je dit boek zeker proberen!

Niveau 3

Dagen van gras - Philip Huff

De achttienjarige Ben van Deventer is in een psychose terecht gekomen. Na jaren van drugsgebruik is hij nu opgenomen in een jeugdkliniek. Vanuit daar kijkt hij terug op zijn jeugd op landgoed Weldra. Op dat landgoed woonden zijn ouders, die een moeizaam huwelijk hadden, en zijn opa die Bas leerde schaken. Maar hij denkt vooral terug aan Tom, de jongen die in alles net iets anders was dan Ben. Hoe kon hun vriendschap zo plotseling verdwijnen? En hoe kon Bens leven zo snel de afgrond in gaan?

Dit is een lekker dun boek en hij is makkelijk te lezen. De hoofdstukjes zijn lekker kort. Naarmate het boek verder gaat ontdek je hoe Ben 'gekke' gedachtes krijgt.

Niveau 2

De hemel van Heivisj - Benny Lindelauf

Dit is het vervolg op Negen open armen van Benny Lindelauf. Het volgt dezelfde hoofdpersonen maar je hoeft dat boek niet te hebben gelezen. Het is 1938 en in een klein, Limburgs dorpje valt Fings droom in duigen: ze mag niet doorleren voor lerares maar moet gaan werken bij de Sigarenkeizer. Ze wordt de oppas van Liesl, het nichtje van haar baas. Dan breekt de Tweede Wereldoorlog uit en komt Liesl in groot gevaar. De enige die haar kan helpen is Fing maar als alle dreigt mis te gaan krijgen de twee hulp uit onverwachte hulp: een mijnpaard Heivisj en een stokoude lindeboom. Maar zal dat genoeg zijn?

De hemel van Heivisj heeft meerdere jongerenliteratuurprijzen gewonnen en wij snappen wel waarom. Het boek is enorm realisitsch en je kunt je makkelijk inleven in Fing. Een echte aanrader!

Niveau 3

Wolfsroedel - Floortje Zwigtman

Vulpe, Alexandru en Ion vluchten uit hun saaie Roemeense dorp. Ze willen avontuur en actie en daarom sluiten ze zich aan bij de roversbende van Vulpes broer. Het drietal ontdekt het graf van prins Vlad Tepes, beter bekent als Dracula. Vlak daarna duikt er een schaapsherder op, hij vertelt over bloederige oorlogen uit het verleden. De jongens raken in de ban van de gruwelverhalen en worden meegetrokken in het geweld. Ver weg van hun dorp en de rest van de wereld ontwikkelen ze zich langzaam tot wolven...

Dit is een dik boek waar je soms wel echt je aandacht bij moet hebben. Je moet echt even door het begin heen bijten maar als je daar eenmaal doorheen bent zit je gelijk in een spannend en bijzonder verhaal.

Niveau 4

Allemaal willen we de hemel - Els Beerten

Jef wil niets liever dan een held worden, het liefst samen met zijn beste vriend Ward. Renée, Jefs zus, geeft niks om heldendom. Voor haar is Ward en zijn hemelse saxofoonspel genoeg. Maar het is 1943 en de oorlog is nog in volle gang. De Duitsers leiden grote verliezen aan het oostfront en ze hebben dringend dappere jongenmannen nodig. Voor Jef en Ward is dit dé kans om een held te worden. Voor volk en vaderland en voor een betere wereld.

Dit is een aangrijpend boek over familie, liefde en oorlog. Welke keuzes zou jij maken als je een van de hoofdpersonen was?

Niveau 3

De belofte van Pisa - Mano Bouzamour

Sam, thuis Samir, wordt aangenomen op een elitair lyceum. Zijn broer, die in de zware criminaliteit zit, laat hem een belofte maken: hij moet zijn vwo-diploma halen. Zijn vader is analfabeet, zijn zussen werken achter de kassa en zijn vrienden hangen een beetje op straat. Toch stort Sam zich volledig op zijn vwo-diploma en zijn grote liefde pianomuziek. Kan Sam zich staande houden in deze twee werelden?

Van dit boek is niet alleen een luisterboek maar ook een film. Let wel op: de film is niet hetzelfde als het boek maar het kan wel fijn zijn om via de film meer in het verhaal te komen.

Niveau 2

Elke dag een druppel gif - Wilma Geldof

Misschien zie je wel een thema in deze lijst, maar inderdaad: dit is ook een oorlogsboek. Maarten is pas elf als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt. Als NSB-kind wordt hij enorm gepest. Terwijl zijn broer Walter aan het oostfront vecht, voert Maarten zelf zijn eigen oorlog op school. Dan wordt hij toegelaten tot de Reichsschule, wat zijn vader enorm blij maakt. Terwijl Nederland gebukt gaat onder het bevel van de nazi's, is Maarten voor het eerst in lange tijd weer gelukkig. Totdat Duitsland capituleert en de oorlog pas echt uitbreekt voor Maarten. Als hij op zijn negentiende Hanne ontmoet, kan hij zijn verleden niet langer verbergen. Als dertienjarige heeft hij iets gedaan wat misschien grote gevolgen heeft...

Moet je De aanslag van Harry Mullisch lezen en snap je er geen bal van? Misschien is het dan een goed idee om bij dit boek te beginnen. Het heeft dezelfde thema's maar is niet zo zwaar geschreven.

Niveau: dit boek staat niet op Lezen voor de Lijst maar wij weten zeker dat je dit mag lezen. (Zeg er ook vooral bij dat een literatuurwetenschapper dit boek aanraadt!)