Header-toplijstje-wereldgezondheidsdag
Toplijsten

Top 10 boeken voor Wereldgezondheidsdag

7 april is de door Wereldgezondheidsorganisatie WHO uitgeroepen tot de Wereldgezondheidsdag. Armoede, het ontbreken van goed onderwijs, ondoelmatig gezondheidsbeleid en -zorg, zijn items die veel ziektes en problemen in de hand werken. De bedoeling van deze dag is om deze — maar zeker ook ziektes die anders in de taboe-sfeer zouden blijven hangen — bespreekbaar te maken. Maar eigenlijk is het natuurlijk elke dag wereldgezondheidsdag. Of dat zou het moeten zijn. Want elke dag opnieuw moeten mensen recht hebben op goede, betaalbare en toegankelijke zorg. In Nederland en daarbuiten. Daarom, goede boeken voor een goede gezondheid.

1.

Mindgym, sportschool voor je geest

Mindgym, sportschool voor je geest

Bij goed voor jezelf zorgen denk je al snel aan veel bewegen en gezond eten, maar je zit pas écht lekker in je vel als je ook mentaal sterk bent. Wouter de Jong laat in Mindgym zien hoe je in twaalf weken je mentale conditie kunt verbeteren. Door wetenschappelijke inzichten af te wisselen met praktische oefeningen en dankzij de vele mooie anekdotes, rake citaten en interessante weetjes zal dit boek zelfs de meest nuchtere lezers onder ons aanspreken.

Bekijk op bol.com

2.

Foodsisters

Foodsisters

Dat pondje extra komt niet altijd doordat je te veel eet, maar door het kiezen van de verkeerde voedingsmiddelen. Suiker bijvoorbeeld, dat zit stiekem overal in. Het is dus best nog lastig om een gezonde, smakelijke en simpele maaltijd op tafel te zetten. Foodsisters Janneke en Amande zijn twee zussen met een passie voor gezonde voeding. Hun missie is: een gezond gewicht voor iedereen haalbaar maken, ook als je een drukke baan of een gezin hebt. In dit boek vind je vele simpele en gevarieerde recepten die in een mum van tijd op tafel staan en bij iedereen in de smaak zullen vallen. De handige weekmenu's zijn goed vol te houden, ook als je een onverbeterlijke zoetekauw bent.

Bekijk op bol.com

3.

Overleven

Overleven

De afgelopen honderdvijftig jaar is door verbeterde gezondheidszorg, voeding en leefomstandigheden de gemiddelde levensduur van de mens blijven stijgen. Een leeftijd van honderddertig jaar moet mogelijk zijn. En mensen willen altijd meer. Tienduizenden jaren heeft de evolutionaire gulheid waarmee de natuur diversiteit bevordert ervoor gezorgd dat de overlevingskansen voor de mens maximaal zijn. De invloed van de mens op zijn omgeving is de laatste eeuw echter zo groot geworden dat menselijke aanleg steeds vaker uit de pas loopt met de omgeving waarin we leven. In Overleven onderzoekt Ivan Wolffers waarom de mens onder alle omstandigheden overleeft, en waarvan dat ten koste gaat. Het is een pleidooi voor kwaliteit in plaats van kwantiteit, voor diversiteit bij mens, plant en dier, en voor biologische realiteitszin.

Bekijk op bol.com

4.

Energy bites

Energy bites

Gezonde energieballetjes zijn de nieuwe tussendoortjes. Zin in een tussendoortje of heb je een energy boost nodig? In Energy bites van Kate Turner staan vijftien gemakkelijke en lekkere recepten voor energiebommetjes, vol eiwitten en gezonde ingrediënten en met weinig koolhydraten en zonder geraffineerde suikers. Neem een energy bite en houd daarmee je bloedsuikerspiegel laag doordat de energie over langere tijd wordt afgegeven. Handig voor thuis, op het werk, op school of in de sporttas. Een gezond tussendoortje in een handomdraai!

Bekijk op bol.com

5.

Lekker eten en afvallen met Project Gezond deel 2

Lekker eten en afvallen met Project Gezond deel 2

Na de bestseller Afvallen met gezond en vooral lekker eten presenteren Natalia en Walter van Project Gezond hun tweede boek. Vol met gloednieuwe weekmenu's en overheerlijke recepten! Speciaal voor dit tweede boek, Lekker eten en afvallen met Project Gezond deel 2, hebben Natalia en Walter veertig gloednieuwe recepten ontwikkeld. Recepten die je nergens anders vindt. Stamppot, muffins, kippenpootjes, vegetarische lasagne, bami, tapenade, gevulde paprika's en een topper van een broodje hamburger. Zomaar een greep uit de recepten die je tegenkomt in dit boek. Al dit lekkers is verwerkt in 8 complete weekmenu's waarin exact wordt beschreven wat en hoeveel je mag eten. Haal de boodschappen in huis, geniet van heerlijke maaltijden en zie stap voor stap je ideale gewicht in beeld komen. Zo leuk en lekker kan afvallen zijn.

Bekijk op bol.com

6.

Eet beter in 28 dagen met huisarts Tamara de Weijer

Eet beter in 28 dagen met huisarts Tamara de Weijer

In Eet beter onderstreept huisarts Tamara de Weijer het belang van gezond eten, beweging en ontspanning. Het effect van een goede leefstijl op onze gezondheid is groot en iedereen kan hiermee aan de slag. Geen pillen, maar paprika dus! Dat mensen met overgewicht baat hebben bij een bepaald dieet weten de meesten van ons wel. Maar ook veel andere chronische aandoeningen, zoals bijvoorbeeld diabetes type 2, kunnen ingeperkt worden met een gezonde leefstijl. In veel gevallen kan medicijngebruik omlaag of zelfs helemaal achterwege gelaten worden. Dat is mooi, maar de vraag "Wat is gezond?' lijkt met al die tegenstrijdige diëten wel lastig te beantwoorden. Huisarts Tamara de Weijer laat zien dat het toch simpel kan zijn: met de focus op groenten en fruit en een beperking van koolhydraten begin je goed op de weg naar beter. Boordevol toepasbare informatie voor elke dag, en vooral heel veel snelle, makkelijke en lekkere recepten en weekmenu's.

Bekijk op bol.com

7.

Fokking druk

Fokking druk

Druk is het nieuwe normaal. Een volle agenda en een vol hoofd, het gevoel achter de dingen aan te lopen en altijd tijd tekort komen: het zijn dé kenmerken van deze tijd. Maar de drukte speelt ons inmiddels parten. Het aantal burn-outs is de laatste tien jaar schrikbarend gestegen. Je kunt zelfs spreken van een echte burn-outepidemie: ongeveer één op de zeven werkenden heeft ernstige stressklachten of zit door de stress thuis. En ook als je geen burn-out krijgt, kan de stress zorgen voor een stuk minder levensplezier. Hoe komt het nu dat we te veel en te hard werken? Waarom hebben we zoveel last van FOMO (Fear Of Missing Out)? En belangrijker: wat kun je zelf doen om te dealen met stress en een burn-out te voorkomen? In Fokking druk legt psycholoog Thijs Launspach uit waarom we onszelf tegenwoordig vaak over de kop werken en wat je eraan kunt doen om dat te voorkomen. Op een praktische manier vertelt hij hoe je stress het hoofd kunt bieden en meer rust kunt creëren in je leven. Hij gebruikt hiervoor de nieuwste inzichten uit de wetenschap, methoden van experts en verhalen van ervaringsdeskundigen. Een nuchter en praktisch antwoord op de vraag: hoe blijf ik stress de baas in een overvolle tijd?

Bekijk op bol.com

8.

Boom Hulpboek - Voluit leven

Boom Hulpboek - Voluit leven

Veel mensen ervaren hun leven als onbevredigend omdat zij last hebben van psychisch leed zoals angst, somberheid, onzekerheid of vermoeidheid. Pas als deze klachten zijn overwonnen kan ik met mijn leven beginnen, zo is de overtuiging. De strijd tegen deze klachten staat dan centraal in het leven. Voluit leven van Ernst Bohlmeijer laat zien dat dit niet werkt en biedt een alternatief. Leed is onlosmakelijk verbonden met leven. Wanneer je dit aanvaardt stop je het dagelijks gevecht. Er ontstaat ruimte en energie om nu te doen wat je werkelijk belangrijk vindt. Dan leef je voluit en ervaar je voldoening.

Bekijk op bol.com

9.

Je kunt je leven helen

Je kunt je leven helen

Je kunt je leven helen van Louise Hay is het beste te omschrijven als hét basisboek voor een gelukkiger leven. Hay laat je op een eenvoudige en begrijpelijke manier kennismaken met de verbinding tussen lichaam en geest. Je negatieve gedachten en overtuigingen over jezelf zijn vaker dan je denkt de oorzaak van emotionele problemen en lichamelijke klachten. Als je leert om van jezelf te houden en jezelf en anderen te vergeven, zet je stappen om je leven ten goede te veranderen. Dat klinkt makkelijker dan het is, maar Louise Hay geeft heel veel handvatten en hulp in de vorm van inspirerende teksten, ervaringen en voorbeelden van anderen, meditaties en affirmaties. Aan het eind van het boek vind je een praktisch overzicht van klachten en de gedachtepatronen die daar mogelijk aan ten grondslag liggen.

Bekijk op bol.com

10.

Psyche en emoties spelen een zeer belangrijke rol bij het ontstaan en de genezing van ziekten. Christiane Beerlandt toont ons in De sleutel tot zelf-bevrijding hoe de kiem, de wérkelijke oorzaak waarom men een bepaalde ziekte ontwikkelt, zich bevindt in de psychologische, emotionele toestand van een persoon op het vlak van onze diepste gevoelens en overtuigingen. Als we dit goed begrijpen, dan kunnen we de oorzaak opheffen zodat genezing kan plaatsvinden. Ook voor een steeds groeiend aantal artsen, gezondheidswerkers en wetenschappers, die verder willen kijken dan het louter rationeel-lichamelijke, is dit werk dat in verschillende talen werd vertaald, een onschatbare informatiebron geworden om een patiënt te helpen op een diep-psychisch niveau. Na een eerste deel met praktische wenken over hoe men zijn leven in handen kan nemen, gaat het boek diep in op de psychische, emotionele en mentale achtergronden van meer dan 1300 ziekten en kwaaltjes.