Tropenbruid is een mysterieuze, romantische roman die zich in Amsterdam en in Nederlands-Indië afspeelt. Susan Smit brengt het begin van de twintigste eeuw helemaal tot leven waardoor je als lezer niet alleen een reis over de wereld maakt, maar je reist ook door de tijd.
De roep van het avontuur
Anna woont al haar hele leven in een Amsterdams weeshuis. Ze is bijna achttien jaar oud. Dit betekent dat ze over een paar jaar op eigen benen zal moeten staan. In het beste geval zal ze een echtgenoot vinden en in de huishouding van een gegoede familie werken. Maar stiekem droomt ze ervan om de eentonigheid van haar leven in te ruilen voor een opwindend avontuur.
Een levensecht personage
Susan Smit schrijft op een overtuigende manier hoe Anna haar lot heeft aanvaard, maar het tegelijk erg moeilijk heeft met de eis dat ze als wees dankbaar en bescheiden moet zijn. Ze is een complex, levensecht personage waarbij de gevoelens en gedachten op een genuanceerde manier worden verwoord. Zo worden de depressieve periodes die ze sinds kindsbeen heeft, op een rake en indrukwekkende manier onder woorden gebracht.
Met de handschoen getrouwd
Anna komt niet openlijk in verzet, maar haar stille rebellie is voor de lezer duidelijk. Een advertentie waarin de 49-jarige Willem in Batavia een Nederlandse bruid zoekt zou wel eens haar uitweg kunnen zijn. De stap van een wees die van aalmoezen leeft naar een leven waarin ze haar bedienden moet aansturen is immens, zeker als daar culturele verschillen bijkomen. Haar gevoelige persoonlijkheid komt mooi tot leven in haar poging om de voornamen van haar bedienden te gebruiken. Al is dat voor hen een brug te ver. Zij vinden het immers gewoon om met hun positie aangesproken te worden en beschouwen die omgangsvorm als de enige respectvolle.