Header tropenbruid recensie
Header tropenbruid recensie
Recensies

Tropenbruid van Susan Smit: een wereldreis door de tijd heen

Tropenbruid is een mysterieuze, romantische roman die zich in Amsterdam en in Nederlands-Indië afspeelt. Susan Smit brengt het begin van de twintigste eeuw helemaal tot leven waardoor je als lezer niet alleen een reis over de wereld maakt, maar je reist ook door de tijd.

De roep van het avontuur

Anna woont al haar hele leven in een Amsterdams weeshuis. Ze is bijna achttien jaar oud. Dit betekent dat ze over een paar jaar op eigen benen zal moeten staan. In het beste geval zal ze een echtgenoot vinden en in de huishouding van een gegoede familie werken. Maar stiekem droomt ze ervan om de eentonigheid van haar leven in te ruilen voor een opwindend avontuur.

Een levensecht personage

Susan Smit schrijft op een overtuigende manier hoe Anna haar lot heeft aanvaard, maar het tegelijk erg moeilijk heeft met de eis dat ze als wees dankbaar en bescheiden moet zijn. Ze is een complex, levensecht personage waarbij de gevoelens en gedachten op een genuanceerde manier worden verwoord. Zo worden de depressieve periodes die ze sinds kindsbeen heeft, op een rake en indrukwekkende manier onder woorden gebracht.

Met de handschoen getrouwd

Anna komt niet openlijk in verzet, maar haar stille rebellie is voor de lezer duidelijk. Een advertentie waarin de 49-jarige Willem in Batavia een Nederlandse bruid zoekt zou wel eens haar uitweg kunnen zijn. De stap van een wees die van aalmoezen leeft naar een leven waarin ze haar bedienden moet aansturen is immens, zeker als daar culturele verschillen bijkomen. Haar gevoelige persoonlijkheid komt mooi tot leven in haar poging om de voornamen van haar bedienden te gebruiken. Al is dat voor hen een brug te ver. Zij vinden het immers gewoon om met hun positie aangesproken te worden en beschouwen die omgangsvorm als de enige respectvolle.

"Anna had gehoord dat de Nederlandse mannen die daar woonden je niet eens hoefden te kennen, maar dat je zonder hun aanwezigheid op afstand met ze kon trouwen en daarna op hun kosten op de boot naar de archipel mocht stappen."

Een wereld vol schone schijn

Nog moeilijker is de afstandelijkheid van Willem, die meer dan één geheim blijkt te hebben en schijnbaar moeiteloos een masker opzet. Wat is er gebeurd met de moeder van zijn dochters? Wat is de rol die hij voor Anna in gedachten heeft? Moet ze haar romantische dromen voor altijd opbergen en zich schikken naar de wetten en conventies van een wereld die ze amper begrijpen kan?

Het antwoord op je vragen

Door het toegankelijke taalgebruik en aangename ritme kom je snel in het verhaal en leef je mee met Anna. Susan Smit heeft de neiging om alles expliciet uit te leggen. Lezers die zelf graag interpreteren zouden zich te veel bij de hand genomen kunnen voelen. Dat is vooral naar het einde toe het geval, wanneer het verhaal onrealistisch wordt. Door de vele vragen waarop je een antwoord wil, blijft het boek echter wel boeien. Tropenbruid is een aanrader voor wie houdt van ontspannende historische romans met een vleugje romantiek.

Sigried
Sigried