Uitgelicht De Correcties Jonathan Franzen Header
Interviews

Griet op de Beeck over 'De correcties' van Jonathan Franzen: "Schrijf ten koste van jezelf"

"Mijn hele boekenkast staat vol met inspiratie. Om een enkel boek te noemen, zou oneerlijk zijn ten opzichte van de rest. Bij het ene boek is het een bepaald inzicht, bij het andere een bepaalde zin. Zelfs slechte boeken kunnen een zeker nut hebben, waaróm is het zo slecht? Een boek kan op vele manieren iets betekenen. Maar als ik dan toch een titel moest noemen, dan is dat De correcties van Jonathan Franzen."

Hoofdredacteur Janneke Siebelink interviewde Griet Op de Beeck over haar laatste roman Het beste wat we hebben, het eerste deel van een trilogie. Griet Op de Beeck is de auteur van het Boekenweekgeschenk 2018 dat in maart verschijnt onder de titel Gezien de feiten. Benieuwd naar al onze verhalen over haar? Lees hier dan snel verder.

Hardop lachen

"Het is de combinatie van zijn boeken en de manier waarop hij in staat is om het én over de wereld te hebben en het tegelijkertijd klein en persoonlijk te houden. Het wordt bij hem nooit een gecamoufleerd essay waarin mensen een zielloze rol spelen omdat het nu eenmaal een verhaal moet zijn. Hij brengt de personages heel dicht bij en reikt tegelijkertijd heel ver weg. Dat bewonder ik. Hij is erudiet, maar schrijft ook met veel humor. Ik zit soms hardop te lachen bij bepaalde scenes. En bij een volgende scene ben ik ontroerd. Hij weet dit feilloos te verenigen."

"Hij had met het schaamrood op zijn wangen dit boek geschreven, in weerwil van zichzelf en wat anderen ervan zouden vinden"

Schaamrood

"Ik heb hem, nog voordat ikzelf debuteerde, mogen interviewen en vroeg hem toen waarom zijn succes pas kwam bij De correcties. Wat maakte dit boek anders dan zijn andere boeken? Het was niet zijn debuut, hij had eerder ook al goede boeken geschreven, maar die waren enigszins onopgemerkt gebleven. Hij antwoordde: schaamte. Hij had met het schaamrood op zijn wangen dit boek geschreven, in weerwil van zichzelf en wat anderen ervan zouden vinden. Het was niet dat hij mensen uit zijn omgeving had geportretteerd, het ging nog veel verder, het ging bijna ten koste van zichzelf. Dat was voor mij een belangrijke gedachte. Een gedachte die vooraan in mijn gedachten zat op het moment dat ik mijn debuut schreef."

Jonathan Franzen

Over de auteur

Jonathan Franzen

Jonathan Franzen geeft met De correcties een hilarische en overrompelende visie op de ziel van de westerse maatschappij. Nu al kan het boek, waarvoor Franzen de National Book Award kreeg, met recht een van de grote romans van de 21ste eeuw worden genoemd. Jonathan Franzen (1959) woont en werkt in New York. Hij publiceerde eerder de romans De 27ste stad en Schokgolven. In 2006 verscheen De onbehaaglijkheidsfactor.