Nieuws

Uitreiking van de Diamanten Kogel 2016

Diamanten Kogel 2016

Donderdag 23 februari was een spannende avond in Antwerpen. Toen werd op het stadhuis namelijk de Diamanten Kogel 2016 uitgereikt. Deze Vlaamse prijs, voor het spannendste Nederlandstalige boek, is een initiatief van het Genootschap van Vlaamse Misdaadauteurs (GVM) en wordt al sinds 2002 elk jaar uitgereikt aan Vlaamse en Nederlandse auteurs.

De genomineerden
Dit jaar waren er maar liefst vier Nederlandse auteurs en één Vlaamse auteur genomineerd met de volgende titels:
Marjolijn Uitzinger – De partijgenoot
Simon de Waal – Nemesis
Loes den Hollander – Duivelspact
Bart-Jan Kazemier – Drone
Jan Van der Cruysse – Bling bling. Diamantroof in Delhi

De avond
De avond begon met het verwelkomen van de auteurs, de jury en alle andere aanwezigen. Daarna las een van de juryleden relevante passages voor uit de juryrapporten over alle genomineerde boeken, waarna de betreffende auteur een schilderij ontving dat gepersonaliseerd was voor hem- of haarzelf. Niemand ging dus met lege handen naar huis.

De prijsuitreiking
Vervolgens was het de beurt aan de wethouder van Cultuur, Caroline Bastiaens, om de prijs, een met diamanten ingelegde boksbeugel en een cheque van € 2500, uit te reiken aan de winnaar. Ondanks het feit dat bijna alle genomineerden Nederlands waren, ging toch de enige Belgische auteur, Jan Van der Cruysse, er vandoor met de prijs voor zijn boek ‘Bling Bling. Diamantroof in Delhi.’ Dit was voor hem uiteraard een grote eer, vooral omdat hij de enige debutant was. Na afloop van het officiële gedeelte was er nog een borrel in een andere zaal van het stadhuis, een gezellige en feestelijke afsluiting van de avond.

Cees
Cees