Vaderdag 2017 Header
Column

Boekentips voor Vaderdag

De zoektocht naar het perfecte vaderdagscadeau, maar je kunt onmogelijk iets vinden. Geen nood: Janneke Siebelink tipt hier binnenkort mooie boeken voor iedere vader. Kun je niet wachten? Dan hebben we hier alvast onze allerbeste blogs verzameld over boeken voor mannen, of neus rond in onze winkel vol boeken met ballen.

Moederdag
In het klassieke Griekenland vereerde men Rhea, de grote Moeder der Goden. De katholieke kerk vereert al eeuwenlang de moeder van Jezus, Maria. Maar het was in Amerika waar de Moederdagtraditie in 1870 werkelijk op gang werd gebracht door Julia Ward How, dankzij een grote publiciteitscampagne voor een dag die in het teken moest staan van pacifisme en ontwapening door vrouwen. De dag werd echter pas echt populair in 1907, toen Anna Marie Jarvis haar eigen moeder begon te eren die tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog (1861-1865) voor medicijnen en andere goederen voor moeders had gezorgd. In 1914 besloot de Amerikaanse president Woodrow Wilson dat elke tweede zondag in mei voortaan de nationale feestdag Mother’s Day zou zijn. Nederland nam deze traditie in 1925 over. Hier wordt ook op de tweede zondag van mei Moederdag gevierd. Moeders worden echter in veel landen op andere dagen geëerd, maar meestal wel in de maanden april, mei of juni. Eerst kregen moeders vaak alleen een bos bloemen, in de jaren 60 werden huishoudelijk apparaten een populair cadeau. En nu vooral… boeken.

Best Dad

En waarom Vaderdag?
En waarom vieren we eigenlijk Vaderdag? Al in 1909 besloot de Amerikaanse Sonora Smart Dodd, haar vader te eren. Haar vader was een veteraan die had gevochten in de Amerikaanse Burgeroorlog. Zijn vrouw stierf in het kraambed, nadat zij hun zesde kind ter wereld had gebracht. Zij wilde haar vader eren voor zijn doorzettingsvermogen. Moederdag bestond toen al een jaar. Haar omgeving lachte haar uit om haar idee, maar ze zette door en begon een heuse lobbycampagne om Vaderdag erkend te krijgen. Eigenlijk wilde Sonora Vaderdag op 5 juni vieren, dit is de verjaardag van haar vader. Maar vanwege de voorbereidingen voor de festiviteiten werd dit verschoven naar de derde zondag van juni. De dag waarop in Nederland Vaderdag gevierd wordt.

Andere data
Om het extra moeilijk te maken vieren ze in België Vaderdag een week eerder dan in Nederland. Maar eigenlijk worden de vaders in de hele wereld het hele jaar door verwend, want in Spanje, Portugal en delen van België valt Vaderdag weer op 19 maart (Dit is tegelijk met de feestdag van Sint Jozef, de voedstervader van Jezus) en de Duitsers vieren Vaderdag met Hemelvaart (als Jezus terugkeert naar zijn vader in de hemel).