Header Verse Inkt
Nieuws

Verse Inkt nr. 1

“If you only read the books that everyone else is reading, you can only think what everyone else is thinking.” ― Haruki Murakami, Norwegian Wood

Daarom: iedere week een lijstje met de nieuwste boeken. Alles genres komen aan bod. Laat jij ons via schrijf@bol.com op de meeste originele wijze weten welke van de vijf jij zou willen uitproberen en waarom, dan sturen wij het boek naar je op.

Read on!

01 Hazer

De titels van deze week

Hazer – Jeroen Thijsssen

Haarlem, 1979. Wanneer de ouders van de 18-jarige Rogi naar Ierland vertrekken, staat hij er alleen voor. Hij kan nergens een kamer vinden en besluit in een kraakpand te gaan wonen. Als een van de eerste bewoners maakt hij mee hoe de Hazer van een krot verandert in een gestructureerde woongemeenschap. Hij vecht mee bij de Vondelstraat en het Kroningsoproer. Maar naarmate de krakersbeweging extremer wordt, groeit zijn twijfel. Op de achtergrond speelt Rogi’s familie een grote rol: zijn ouders die het zwaar hebben in Ierland, zijn grootmoeder met haar geheimen én de oorlogsgeschiedenis van de beide families, die Rogi langzaam maar zeker ontdekt. Hazer is een rijke en gelaagde roman over goed en fout, idealen en realiteit.

02 Dit Is Voor Jou

Dit is voor jou – Sanne te Loo

‘Van alle dingen vond ik tekenen het leukst. Maar een vel papier was meestal te klein. En als ik op straat tekende liepen de mensen er gewoon overheen. Toen ontmoette ik Anselmo...’

Het grootste geschenk dat een kind kan krijgen is een plekje voor zichzelf... Op een dag, als het zo hard regent dat de tekeningen van de stoep spoelen, komt er een man langs. Het is Anselmo, een oude schilder. Hij nodigt de jonge tekenaar uit in zijn huis om te komen schuilen. Anselmo komt uit het land van de papegaaien en hij makat betoverend mooie schilderijen. Tussen Anselmo en de jonge tekenaar ontstaat een bijzondere vriendschap. Het huis van Anselmo wordt de plek waar de jonge tekenaar zijn talenten kan ontplooien... tot de dag waarop Anselmo terugkeer naar waar hij vandaag komt.

Even lijkt een droom aan diggelen. Maar Anselmo heeft voor de toekomst van de jonge tekenaar gezorgd! Sanne te Loo heeft een ontroerend eerbetoon gemaakt aan mensen die kinderen op waarde schatten.

03 In De Wereld

In de wereld – Robert Anker

In de wereld speelt zich af tussen 1467 en 1500, beginnend en eindigend in Gent. De roman opent met een schildering van de intocht van de nieuwe hertog, Karel de Stoute, die hevig botst met de terugkeer van de processie van de Heilige Livinus. Binnen deze woelingen richt het boek zich op een gegoede burger bij wie lepra wordt geconstateerd, wat betekent dat hij radicaal uit de samenleving wordt verwijderd, ‘dood voor de wereld maar levend voor God’. Een zwerversleven neemt een aanvang, al is het niet altijd duidelijk of de leproos de hoofdfiguur is in de talloze wonderbaarlijke en spannende avonturen die beschreven worden.

In de wereld is een opmerkelijke historische roman omdat de lezer vaak het gevoel zal hebben dat hij niet in de middeleeuwen maar in het heden aanwezig is.

04 Tim Hofman

Gedichten van de broer van Roos – Tim Hofman

Je kent Tim Hofman waarschijnlijk als presentator van programma's als Je Zal Het Maar Hebben of #BOOS, de documentaires van Spuiten & Slikken op Reis of anders als winnaar van Wie Is De Mol? 2016. Maar, zoals hij zelf zegt, televisie overkwam hem gewoon, zijn eigenlijke passie is altijd de rijmkunst geweest: het lezen, maar vooral toch het schrijven ervan. En dat blijkt, want sinds zijn veertiende schrijft Tim al gedichten. Nu, veertien jaar later, is daar eindelijk een gebonden werk. Variërend van rijmpjes geschreven op de grap, tot heel technische stukken - maar gerust ook bijna lyrische gedichten die strak op rijm over liefde, de maatschappij of de dood gaan - neemt hij je aan de hand mee zijn hoofd in. Soms light verse, soms klassiek. Soms makkelijk, soms een puzzel. Soms zwaar, soms licht. Maar elke keer raakt het iets. Een beetje om te lachen, een beetje om te huilen

05 Paul Verhoeven

Paul Verhoeven, Een filmersleven – Rob van Scheers

'Paul Verhoeven begeeft zich met Elle niet enkel ver boven het Nederlandse speelfilmniveau, maar blaast ook de jaaroogst aan Franse arthouse aan gort,' jubelde de Volkskrant over de film die Cannes dit jaar op zijn kop zette. Paul Verhoevens recente, wereldwijde succes schreeuwt om een geheel herziene editie van de enige echte Verhoeven-biografie.

In ruim 600 pagina’s komt de maker van klassiekers als Turks Fruit, Soldaat van Oranje, De vierde man, RoboCop, Basic Instinct en Zwartboek naar voren als een uitzonderlijk bevlogen en charismatische filmmaker die zich weinig van tradities en autoriteiten aantrekt. Rob van Scheers volgt Verhoeven al vijfentwintig jaar op de voet. Hij sprak met meer dan honderd betrokkenen onder wie Rutger Hauer, Monique van de Ven, Jan de Bont, Carice van Houten, Isabelle Huppert, Michael Douglas, Sharon Stone en Arnold Schwarzenegger.

Paul Verhoeven. Een filmersleven is onmisbaar voor iedere filmliefhebber, maar ook voor iedereen die meegesleept wil worden in het spectaculaire avontuur van een van de grote culturele iconen van ons land.