Header Verse Inkt
Nieuws

Verse Inkt nr. 11

“If you only read the books that everyone else is reading, you can only think what everyone else is thinking.” ― Haruki Murakami, Norwegian Wood

Daarom: ieder week een lijstje met de nieuwste boeken. Alles genres komen aan bod. Laat jij ons via schrijf@bol.com op de meeste originele wijze weten welke van de tien titels jij zou willen uitproberen en waarom, dan sturen wij het boek naar je op.

Read on!

De titels van deze week

1.

Het Grote Foute Jongens Boek

Het grote foute Jongensboek – Rob Hoogland & Arthur van Amerongen (Non-fictie)

Columnisten Rob Hoogland (De Telegraaf) en Arthur van Amerongen (de Volkskrant, HP/De Tijd) vertegenwoordigen twee verschillende werelden, maar hebben toch veel gemeen: humor, spitsvondigheid en maling aan politieke correctheid. Zij zeggen onverbloemd wat zij vinden en passen daarbij vaak het stijlmiddel van de satire toe. Ze leerden elkaar al chattend beter kennen op Facebook, zochten elkaar daarna regelmatig op en besloten toen tot een unieke samenwerking, die heeft geresulteerd in het Het Grote Foute Jongens Boek. In korte dialogen, maar ook in langere verhalen passeren alle denkbare onderwerpen de revue: de wereld van de media, drank & drugs, voetbal en sport in het algemeen natuurlijk, de grachtengordel, popmuziek, meisjes, politiek, literatuur, misdaad, leven & dood...

Bekijk op bol.com

2.

Zonen van De Farao

Zonen van De Farao – Ru de Groen (Roman)

Sigarenfabriek De Farao staat op een keerpunt in haar roemrijke bestaan. Het familiebedrijf moet de bakens verzetten wil het niet ten onder gaan. Het is aan de tweelingbroers Ewout en Jaap, zonen van de eigenaar, om die klus te klaren. Dat vraagt om samenwerking tussen de broers, die uiterlijk op elkaar lijken, maar qua karakter tegenpolen zijn. Waar Jaap, de jongste, een zuinige harde werker is, neemt Ewout het niet zo nauw en moet hij het vooral van zijn charme hebben. Op een dag besluit Jaap de jacht op zijn broer te openen.

Bekijk op bol.com

3.

Meisje zoekt meisje

Meisje zoekt meisje – Timo van Barneveld en Arnout Janmaat (Non-fictie)

Eind jaren veertig ontvluchten winkelmeisje Robby en stenotypiste Jos het kille, benepen Nederland. Met niets meer dan een rugzak en een gitaar trekken ze als het zangduo ‘de Rojo’s’ de wereld in. Hun reis zal uiteindelijk meer dan elf jaar duren. Ze doen vier continenten aan, lijden honger, beleven successen, ontsnappen aan heikele situaties. Hun vriendschap wordt meermaals op de proef gesteld. Zeker als blijkt dat in Robby een diep verlangen schuilt dat door Jos niet wordt beantwoord.

Bekijk op bol.com

4.

Nachtwandeling

Nacht – Robert Welagen (Roman)

De schrijver Jacob van Herwijnen wint de Sebriko Literatuurprijs en wandelt na de uitreiking het Amstel Hotel uit, een zachte lentenacht in. Het is stil op straat. Hij slaat linksaf en steekt via de Hogesluis de Amstel over. Hij volgt het water in noordelijke richting. De volgende ochtend wordt zijn lichaam drijvend in de Amstel gevonden. Inspecteur Mudde buigt zich over deze zaak. Alhoewel hij hoopt dat dit een van zijn laatste zaken is – hij heeft genoeg ellende gezien – is elke moord een vraag waar hij het antwoord op wil vinden. Pas dan mag hij naar huis, naar zijn hond en zijn moestuin. Op zoek naar een dader wandelt Mudde de voor hem onbekende literaire wereld in. Nachtwandeling is een fraaie ontmoeting tussen een grote en een kleine wereld, tussen melancholie en daadkracht, rust en reuring.

Bekijk op bol.com

5.

Projekt 1065

Projekt 1065 – Alan Gratz (Roman – YA vanaf 13 jaar)

De 13-jarige Michael O'Shaunessy is Iers, maar woont met zijn ouders in Berlijn. Net als de rest van zijn klas is Michael lid van de Hitlerjugend. Maar niemand weet dat hij en zijn ouders in werkelijkheid spionnen zijn. Met zijn fotografische geheugen is Michael een belangrijk onderdeel van de Ierse missie. Ook al is Michael tegen alles waar de Nazi's voor staan, toch doet hij mee met de activiteiten van de Hitlerjugend. Hij moet mengen met zijn groepsgenoten en zijn identiteit koste wat kost geheimhouden. Als een van de jongens uit zijn groep hem in vertrouwen neemt over Project 1065, een belangrijke geheime missie die de hele loop van de oorlog kan beïnvloeden, doet hij er alles aan om nog dieper tot de Hitlerjugend door te dringen. Michael moet grote risico's nemen, ook als het ten koste kan gaan van alles - en iedereen - waarvan hij houdt..

Bekijk op bol.com

6.

De verloren stad Z

De verloren stad Z – David Grann (Non-fictie)

De Engelse ontdekkingsreiziger kolonel Percy Harrison Fawcett ging in 1925 op zoek naar de mythische beschaving. Hij hoopte een van de grootse ontdekking ooit te doen: de vondst van de stad El Dorado. Vele Europeanen waren hem voorgegaan om deze ontdekking te doen, maar alle expedities waren mislukt. De beschaving die hij hoopte te vinden noemde hij Z. Hij keerde nooit meer terug: zijn hele expeditie is spoorloos verdwenen in het Amazone-oerwoud. Tachtig jaar later treedt David Grann in de voetsporen van Fawcett. Hij jaagt achter de schim van Fawcett aan, vertelt ons het verhaal van Fawcett en vermengt het met dat van hemzelf. De verloren stad Z is een meesterlijk non-fictieboek dat leest als een ouderwetse avonturenroman.

Bekijk op bol.com

7.

De cowboykampioen

De Cowboykampioen – Aura Xilonen (Roman)

De 17-jarige Liborio is een tengere en schuchtere jongen die de armoede van zijn Mexicaanse familie ontvlucht. Zonder papieren komt hij terecht in een Amerikaanse stadje net aan de andere kant van de grens met Mexico. Hij krijgt een baantje in een boekhandel en leest vrijwel alle boeken in de winkel om zijn taalgebruik te cultiveren en zijn kennis te vergroten. Hij wil namelijk indruk maken op het 19-jarige meisje dat hij heeft gered toen ze op straat werd lastiggevallen. Bij die vechtpartij is hij een bokstrainer opgevallen die hem onder zijn hoede neemt en een professioneel bokser van hem wil maken. Nu zal hij eindelijk iets van zijn leven kunnen maken, verwacht Liborio, maar zo gemakkelijk gaat dat niet.

Bekijk op bol.com

8.

De thuiswacht

De thuiswacht – Dola de Jong (Roman)

'Schaamteloos, niet publicabel', was het ongezouten oordeel over de roman De thuiswacht van Alice van Nahuys, uitgeefster bij Querido. Ook uitgeverij Scribner's in New York, waar En de akker is de wereld al vele jaren een winstgevende uitgave was, reageerde afwijzend. Het is 1954. Een vrijmoedige roman als De thuiswacht paste niet in deze tijd. Collegaschrijver Marnix Gijsen noemde het boek echter een meesterwerk, en uiteindelijk verscheen het zowel in Nederland als in de VS. Daar is het nog steeds leverbaar, ruim zestig jaar na de oorspronkelijke publicatie.

Bekijk op bol.com

9.

Per ongeluk

Per ongeluk – Nathalie Slosse en Rocio del Moral (kinderboek)

De vrolijke stemming bij de vijver slaat helemaal om wanneer Snuiter per ongeluk een van de eieren van Mama Eend laat vallen. Snuiter is bang voor de gevolgen. Hij schaamt zich ook. Wat zou hij graag de tijd terugdraaien. Maar wat gebeurd is, is gebeurd. Gelukkig krijgt Snuiter de kans om het goed te maken met de eendjes en helpt iedereen elkaar verder. Een herkenbaar verhaal over onbedoeld schuldig zijn en de worsteling voor slachtoffer en veroorzaker om weer verder te gaan. Met de tips en doe-ideetjes van Kroosje achter in het boek kunnen jonge kinderen onder begeleiding actief aan de slag om veerkracht te ontwikkelen.

Bekijk op bol.com

10.

Over straatnamen met name

Over straatnamen met name - René Dings (Non-fictie)

We hebben elke dag met straatnamen te maken: als we post versturen, als we ergens op bezoek gaan, als we de weg zoeken in een vreemde stad. Achter veel van die namen schuilen bijzondere en interessante verhalen. Wie bedenkt bijvoorbeeld al die straatnamen? En naar welke persoon zijn de meeste straten vernoemd? Worden er ook weleens straatnamen gewijzigd? Hoe komen bijzondere straten als Burelhul en Dubbeleworststeeg aan hun naam? Waarom is er voor Jan Steen vaak geen plek in een schilderswijk? Is er echt een Ajaxstraat in Rotterdam? Over straatnamen met name is een vrolijk en informatief boek, waarin Rene Dings vertelt hoe straatnamen tot stand komen en wat daar allemaal bij komt kijken. Wie het Monopolyspel van straatnamen heeft voorzien bijvoorbeeld, en hoe oud de weg naar Kralingen precies is. Als je het uit hebt, kun je nooit meer normaal naar een straatnaambord kijken. Maar dat is niet erg. Het is een verrijking.

Bekijk op bol.com