Header Verse Inkt
Nieuws

Verse inkt nr. 16

“If you only read the books that everyone else is reading, you can only think what everyone else is thinking.” ― Haruki Murakami, Norwegian Wood

Daarom: ieder week een lijstje met de nieuwste boeken. Alles genres komen aan bod. Laat ons onder het Facebookbericht weten welk boek jij wilt lezen en ook waarom, dan sturen wij het boek misschien wel naar je op.

Read on!

1.

Het is maandag vandaag

Het is maandag vandaag – Sytske van Koeveringe

Julia, een jonge vrouw van bijna dertig, vult haar dagen met het schoonmaken van andermans huizen. Ooit was er de belofte van een literair debuut, nu is er de druk van anderen sociaal iets te betekenen. Ze slaapt slecht en zwerft ’s nachts door de lege straten van de stad. Overdag observeert ze de levens van anderen, die hun leven wel op orde lijken te hebben. Gaandeweg neemt ze bezit van de huizen: het dakterras van nummer 25, de badkamer van nummer 61, de keuken van nummer 122-D, het bed van nummer 27. Met lichtheid en in soevereine stijl laat Sytske van Koeveringe de complexe wereld zien waarin ieder zijn eigen weg moet vinden. Het is maandag vandaag is een roman over de onkenbaarheid van de wereld en het onvermogen om mensen werkelijk te kennen, hoe dichtbij je ook komt.

Bekijk op bol.com

2.

Gezelschapsjongen

Gezelschapsjongen – Bernard Wesseling

Dit is het ongehoorde verhaal van een jonge man die het aanlegt met de minnares van zijn overleden vader. Tegen een achtergrond van grote en kleine liefdes rijst de gestalte van deze schaduwweduwe op als de ultieme vrouw. Maar wat moeten twee mensen die er niet in durven geloven met geluk? Een boek over de roekeloze, radeloze, redeloze liefde.

Bekijk op bol.com

3.

Het geluk van de Chinezen

Het geluk van de Chinezen – Eefje Rammeloo

China is een politieke en economische grootmacht. Maar wat weten wij daadwerkelijk van het land dat op het wereldtoneel zo'n vooraanstaande rol speelt? En hoe denken de Chinezen zelf over de razende ontwikkeling van hun land, met als gevolg luchtvervuiling, vergrijzing en een groeiende kloof tussen stad en platteland? Waar maken ze zich zorgen om, wat is hun idee van vooruitgang en welke offers zijn ze bereid ervoor te brengen? Eefje Rammeloo komt bij de Chinezen thuis en spreekt met hen over hun zorgen en dromen over de vooruitgang.

Bekijk op bol.com

4.

De Cazalets 1 -   Lichte jaren

Lichte jaren - Elizabeth Jane Howard

De nadagen van het victoriaanse Engeland en de eerste onzekere jaren na het einde van de oorlog vormen de achtergrond van de vierdelige 'Cazalet-kronieken' van Elizabeth Jane Howard, die de periode 1937-1947omspannen. Deel 1, 'Lichte jaren', begint eind jaren dertig, in de laatste gouden jaren voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. In de zomermaanden komen drie generaties van de familie Cazalet bij elkaar op hun familielandgoed vlak buiten Londen. Ze vullen hun dagen met kinderspelletjes in het bos, picknicken op het strand, gin-tonics in de tuin, feestmalen in de eetkamer. Het is een zonovergoten, onbekommerde tijd - maar onder de idyllische oppervlakte broeien er affaires en gefnuikte ambities; en de oorlog werpt zijn schaduw vooruit. 'Lichte Jaren': voor de liefhebbers van 'Downton Abbey'.

Bekijk op bol.com

5.

On/Off

On / Off – Sidney Vollmer

Hét boek voor iedereen die zich gezonde zorgen maakt en optimistische suggesties zoekt. De hoeveelheid digitale technologie groeit onstuimig en maakt ons leven stukken aangenamer. Alleen... steeds meer mensen krijgen door dat we daar een flinke prijs voor betalen. Maar welke precies? Wat gebeurt er met onze creativiteit, onze cultuur en ons zelfbeeld door al dit gemak? Zijn we te afhankelijk geworden? En kunnen we daar nog iets aan doen, zonder afscheid te hoeven nemen van het goede dat het ons óók brengt? In ON/OFF bespreekt mediawetenschapper Sidney Vollmer zijn eigen worsteling met digitale verlokkingen. Van de videobanden, msn-chats en Nintendo 8-bit uit zijn jeugd tot algoritmes, big data en het nepnieuws van nu. Op fascinerende wijze laat hij zien welke belangrijke voorlopers onze huidige digitale wereld kent, hoe ver de macht van digitale technologie reikt en welke stappen we kunnen nemen om onze afhankelijkheid – ons digitalisme – te lijf te gaan.

Bekijk op bol.com

6.

Bella

Bella – Joost Vandecasteele

Bella is het verhaal van een meisje, geboren net na het Tijdperk van de Grote Twijfel, dwalend over de Superduper Snelweg, de strook asfalt gegoten over de evenaar. Een waanzinnig verhaal vol fantastische verzinsels, zoals pillen om egoïsme op te wekken, veel te beleefde ruimtewezens en een pas ontdekte god met een lispel. Bella is een krankzinnige lachspiegel die je de vraag stelt waarom je eigenlijk lacht, een groteske glazen bol die een toekomst voorspelt die vlak om de hoek ligt. Kortom, een fantastische mix tussen sciencefiction en stand-up comedy.

Bekijk op bol.com

7.

Tante Teefje

Tante Teefje – Ruth Verstraeten & Eva Mouton

Tante Teefje is een humoristisch verhaal over een jongetje dat de pesterijen van zijn vreselijke tante niet langer pikt. Want hoe lief ze zich ook voordoet naar de buitenwereld toe, zijn tante is méér dan gemeen als hij alleen bij haar achterblijft... De rijmvorm zorgt voor een ritmische vaart en de grappige illustraties van Eva Mouton geven het geheel een extra pittige knipoog. Een dolkomisch leesfestijn voor jong en oud!

Bekijk op bol.com

8.

Liefdes verdriet

Liefdesverdriet – Niels Posthumus

Het moderne Zuid-Afrika heeft de apartheid officieel achter zich gelaten: het land heeft al ruim twintig jaar een zwarte president en mensen met verschillende huidskleuren werken samen in de top van grote bedrijven. Maar toen journalist Niels Posthumus begin 2008 voor het eerst met een zwarte vriendin het nachtleven van Pretoria indook, merkte hij direct dat een verondersteld liefdeskoppel met verschillende huidskleuren ook in het Zuid-Afrika van na de apartheid nog altijd de nodige racistische reacties opwekt. Hij begon te vermoeden dat de integratie die van Zuid-Afrika na de apartheid ‘een regenboognatie’ moest maken zeker niet in elk aspect van het leven is geslaagd...

Bekijk op bol.com

9.

Elvy's eigen wereld 1 -   So boho

Elvy’s wereld – Jill Schirnhofer

Elvy's eigen wereld - So boho! is het eerste deel in een nieuwe fictieserie die vooral meisjes zal aanspreken, geschreven door 's lands bekendste crea queen. We maken kennis met Elvy, een dromerig, creatief meisje dat vooral in haar eigen wereldje leeft. Ze moet van haar ouders meer onder de mensen komen, dus als hippiezus Joy Elvy uitnodigt om de zomer bij haar en haar boho-vrienden op Ibiza door te brengen, kunnen hun ouders moeilijk nee zeggen. Elvy's tekentalent komt goed van pas op het eiland als zij samen met buurmeisje Kate een kledinglabel begint. Multitalent Jill tekent, ontwerpt, maakt programma's, schrijft columns en acteert. Ze is bekend van haar eigen programma bij Zapp op tv en van haar YouTube-filmpjes. Onder de jonge meiden is zij razend populair. Haar knutsel-, teken- en doeboeken vinden dan ook gretig aftrek. Met het schrijven van Elvy's eigen wereld gaat een grote wens van Jill in vervulling.

Bekijk op bol.com

10.

Karkas

Karkas – Femke Schavemaker

Wanneer Nora van Middelaar de diagnose ‘manisch-depressief’ krijgt, is het eerste wat ze doet een roze hortensia kopen en het tweede de folders over de stoornis in de prullenbak werpen. Het patient zijn gaat haar niet goed af. Tot ze besluit te stoppen met de medicijnen en zelf de verantwoordelijkheid neemt over haar stemming. Ze verzint een woud aan regels en daaraan gekoppelde sancties om zichzelf in het gareel te houden. Maar als je eenmaal de wereld hebt gezien in vacuum, het koude raster van de werkelijkheid, kun je er nooit meer helemaal deel van uitmaken. Uiteindelijk zijn het de regels zelf waar ze zich in dreigt te verliezen. Karkas is een ontroerend coming-of-ageverhaal met de kracht van een bijl. Het duikt zo diep in de ups en downs van de bipolaire Nora dat je de waanzin zelf kunt proeven.

Bekijk op bol.com