Header Verse Inkt
Nieuws

Verse inkt nr. 17

“If you only read the books that everyone else is reading, you can only think what everyone else is thinking.” ― Haruki Murakami, Norwegian Wood

Daarom: ieder week een lijstje met de nieuwste boeken. Alles genres komen aan bod. Laat ons onder het Facebookbericht weten welk boek jij wilt lezen en ook waarom, dan sturen wij het boek misschien wel naar je op.

Read on!

De titels van deze week

1.

Job en Keetje

Job en Keetje - Lizette de Koning

Job en Keetje spelen eigenlijk elke dag wel met elkaar in de lente gaan ze naar de kinderboerderij en bouwen ze net als de meerkoeten een nestje. In de zomer spuiten ze elkaar nat in de tuin, gaan ze naar het strand en krijgt Keetje haar eerste echte fiets. In de herfst ontdekken ze een muis in huis en spelen ze veel binnen – ze verzinnen zelf de gekste spelletjes. En in de winter wordt Keetje ziek, zetten ze hun schoen en spelen ze kerstmisje.

Bekijk op bol.com

2.

Gewoon Mies

Gewoon Mies- Mies Bouwman

'Ik ben gewoon Mies Bouwman van de televisie die bekend is bij de mensen.' Zo ken je Mies waarschijnlijk het best: van de televisie. Maar wist je dat ze ook een scherpe pen heeft? Jarenlang schreef ze een populaire column in tijdschrift Margriet, waarin ze haar vele trouwe lezers een kijkje in haar wereld gaf - achter de schermen bij de televisie én thuis bij haar gezin. In deze bundel zijn de vijftig grappigste, verrassendste en ontroerendste columns samengebracht. Met veel humor beschrijft Mies alledaagse situaties die dankzij haar bekendheid nét even minder alledaags worden. De stukjes zijn even fris, nuchter en innemend als de schrijfster zelf. Ook als ze gaan over serieuzere en nog altijd actuele onderwerpen als inburgering en de toestroom van vluchtelingen. Want al staat de wereld op z'n kop, Mies blijft gewoon Mies.

Bekijk op bol.com

3.

Ik wil de koning zijn

Ik wil de koning zijn - Judith Vanistendael

Een van de grootste tragedies van Shakespeare in een indrukwekkend prentenboek Wanneer de jonge Macbeth van drie heksen de voorspelling te horen krijgt dat hij op een dag koning van Schotland zal worden, wordt hij verteerd door ambitie. Aangespoord door zijn vrouw doet hij er alles aan om zijn doel te bereiken, wie hem in de weg staat moet het met zijn leven bekopen. Een beklijvend verhaal over hebzucht, machtswellust en wroeging.

Bekijk op bol.com

4.

De draad weer oppakken

De draad weer oppakken – Jeroen Kleijne

Hoe ga je verder als niets ooit nog hetzelfde zal zijn? Die vraag beantwoorden veertien mensen in De draad weer oppakken. Hun aangrijpende en inspirerende verhalen vormen een toonbeeld van de veerkracht van mensen. Zoals het verhaal van Dennis die zijn vrouw en kind verloor op de dag van de bevalling. Het verhaal van Wilco die jarenlang ten onrechte gevangen zat. En dat van Willie, slachtoffer van de nieuwjaarsbrand in Volendam. Allemaal mensen die na een schokkende gebeurtenis de draad van hun leven toch weer hebben opgepakt. Deskundigen geven in het boek nuttige adviezen over hoe je verder gaat na een traumatische gebeurtenis of ingrijpend verlies. Ook als je leven ineens op zijn kop staat, is er vrijwel altijd een weg omhoog - al is die weg soms lang en bochtig. Dat maakt van De draad weer oppakken een hoopgevend boek.

Bekijk op bol.com

5.

Ooit hadden we een vaderland

Ooit hadden we een vaderland - Jan Edward Craanen

De dag waarop Jorge Zorreguieta in Nederland voor grote beroering zorgde, nam het ambassadeurschap van Jan Edward Craanen in Buenos Aires een radicale wending. De periode van de Argentijnse Vuile Oorlog raakte ineens weer volop in Nederlandse belangstelling. De goed ingevoerde diplomaat Craanen volgde die discussie met gemengde gevoelens. Klopte het beeld wel dat in Nederland werd geschetst? Zijn twijfel gold niet voor de misdaden van de militairen. Maar wat ging er aan de staatsterreur vooraf? Hoe kon in Argentinië gebeuren wat nooit had mogen gebeuren? Craanens open blik en indrukwekkende historische kennis maken Ooit hadden we een vaderland tot een onmisbaar boek over de moderne Argentijnse geschiedenis. Zijn verhaal over de opkomst van populisme en terrorisme corrigeert bovendien niet alleen het in ons land wijdverbreide beeld over Argentinië, maar raakt ook aan de grote thema’s in de wereld.

Bekijk op bol.com

6.

De microben in ons

De microben in onszelf – Ed Yong

Met veel humor en eruditie nodigt Ed Yong ons uit om op een andere manier naar onszelf en onze collega-dieren te kijken: minder als individuen en meer als de onderling verbonden, onderling afhankelijke veelvouden die wij zijn. We leren de geheime, onzichtbare en wonderlijke biologie kennen die schuilgaat achter grootse koraalriffen. We lezen over de gloeiende inktvis die ons inzicht verschaft in de bacteriën in onze eigen darmen, over de kevers die hele bossen neerhalen, en over de ziekte bestrijdende muggen die in Australië zijn ontwikkeld. Maar ook over de ingrediënten in moedermelk die zijn geëvolueerd om de eerste microben van een baby van voedsel te voorzien. We zien hoe mensen deze samenwerkingsverbanden verstoren en hoe wetenschappers ze nu tot ons voordeel manipuleren. We zien, zoals William Blake schreef, de wereld in een korrel zand.

Bekijk op bol.com

7.

Het vaderpaard ; It faderpaard

Het vaderpaard ; It faderpaard - Tsjêbbe Hettinga

Van zijn werk uit de daaraan voorafgaande jaren bestond tot nog toe geen vertaling. Met de uitgave van Het vaderpaard / It faderpaard – Alle gedichten kan de lezer de ontwikkeling van het oeuvre van Tsjêbbe Hettinga volgen, en kennis nemen van het bijzondere werk van een van de grootste dichters van de Lage Landen.

Bekijk op bol.com

8.

Honderd jaar eenzaamheid

Honderd jaar eenzaamheid - Gabriel Garcia Marquez

In 1967 verscheen Gabriel García Màrquez' meesterwerk Honderd jaar eenzaamheid, waarmee de Latijns-Amerikaanse literatuur definitief op de wereldkaart werd gezet. Ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van deze prachtige familiekroniek brengt Uitgeverij Meulenhoff een luxe jubileumeditie in een fonkelnieuwe vertaling van Mariolein Sabarte Belacortu. Honderd jaar eenzaamheid verhaalt van het exotische en tragische geslacht Buendía, dat de stad Macondo op het moeras veroverde, ruim een eeuw voordat de stad haar apocalyptische einde vindt. Natuurrampen, exploitatie en meedogenloze oorlogen bepalen de geschiedenis van de Buendía's, waarvan de stichter José Arcadio, een alles beproevende amateur-alchemist, onder meer bewijst dat de wereld rond is: een zinvolle, zij het late ontdekking.

Bekijk op bol.com

9.

Blauwzuur

Blauwzuur - Arnaldur Indridason

Reykjavík is aan het begin van de Tweede Wereldoorlog een stad van veertigduizend inwoners. In de eerste oorlogsjaren komen er met de bezettingstroepen tienduizenden militairen binnenstromen. Hun relatie met de plaatselijke vrouwelijke bevolking is velen een doorn in het oog. Wanneer in de zomer van 1941 in een goedkoop huurappartement in Reykjavík een handelsreiziger dood wordt aangetroffen, blijkt hij te zijn doodgeschoten met een Amerikaans wapen. Thorson en Flóvent komen iets op het spoor dat groter is dan de handelsreiziger alleen en wat verdacht veel lijkt op spionage voor de Duitsers…

Bekijk op bol.com

10.

Friet in de kliniek

Friet in de kliniek - Marit Brugman

Friet in de kliniek is het autobiografische boek van Marit Brugman over haar herstel van anorexia. In tegenstelling tot de vele boeken die eerder over de ziekte zijn verschenen, wordt in Friet in de kliniek op een positieve, hoopgevende manier het proces van beter worden beschreven. Met de nodige zelfspot geeft zij een uitvoerig en kleurrijk beeld van het leven in een eetstoorniskliniek.

Bekijk op bol.com