Header Verse Inkt
Nieuws

Verse Inkt nr. 2

“If you only read the books that everyone else is reading, you can only think what everyone else is thinking.” ― Haruki Murakami, Norwegian Wood

Daarom: ieder week een lijstje met de nieuwste boeken. Alles genres komen aan bod. Laat jij ons via schrijf@bol.com op de meeste originele wijze weten welke van de vijf jij zou willen uitproberen en waarom, dan sturen wij het boek naar je op.

Read on!

Titels van deze week

Springer F

Boeken van verbeelding - F. Springer (Bundeling van drie romans, heruitgaven, Rainbow Essentials)

F. Springer heeft in zijn laatste jaren zelf vastgelegd welke novellen bij elkaar horen en hoopte dat ze eens gebundeld zouden worden met de titels Boeken van herinnering en Boeken van verbeelding. Een wens waar Rainbow zonder twijfel aan wil voldoen, want deze auteur mag nooit vergeten worden. Afgelopen jaar verscheen reeds het eerste deel.

Boeken van verbeelding is het tweede deel van de verzamelde novellen van F. Springer, ingeleid door zijn biograaf Liesbeth Dolk, dat verscheen op 15 januari, op de 80ste geboortedag van de auteur. Dit keer neemt Springer zijn lezer mee naar onder meer Angola en Iran. Net als in Boeken van herinnering staat er geen woord te veel in deze prachtige boeken, alleen Springer kan zoveel zeggen met zo weinig woorden.

'Veel zeggen in één zin, daar was Springer een meester in.' Arjan Peters

'F. Springer is een verteller pur sang (...) hij liet een oeuvre na om te lezen en te herlezen.' Peter van Zonneveld

Gestapo

De gestapo – Frank McDonough (Non fictie, Atlas Contact)

De Gestapo was een efficiënte organisatie die met weinig financiën en manschappen optrad tegen politieke en raciale ‘volksvijanden’. Iedereen werd ertoe verleid zijn naasten aan te geven: de Gestapo zette buren, collega’s, vrienden en familieleden ertoe aan om hun geliefden te verraden. Lang niet iedereen werd vervolgens ook gearresteerd, maar de geheime staatspolitie slaagde er zeer goed in om angst te zaaien onder de burgerij. McDonough legt de wortels van haar werkwijze bloot, én hij schetst een onthutsend beeld van het dagelijkse leven onder het naziregime.

Frank McDonough gebruikt niet eerder gepubliceerde archiefstukken om een beeld te schetsen van de gewone en buitengewone mensen die het naziregime probeerden te bestrijden. De werkwijze om ze op te sporen en te volgen wordt op gedetailleerde wijze beschreven. De slachtoffers komen aan het woord in de verslagen van de verhoren waaraan ze door de Gestapo werden onderworpen.

Tomas Ross

De onderkoning van Indonesië – Tomas Ross (Thriller, Cargo)

Voorjaar 1947. In Nederland en Batavia worden in het diepste geheim plannen ontwikkeld om Nederlands-Indië te behouden, terwijl de roep om militair ingrijpen steeds groter wordt. Vanuit Batavia arriveert in Amsterdam de Nederlandse communist Henry Weber met een fortuin aan gestolen juwelen. Zijn missie: de plannen van het kabinet achterhalen en doorspelen aan Indonesische vrijheidsstrijders. Samen met de Indische danseres Asmara weet hij in een beruchte nachtclub een vertrouweling van prins Bernhard te chanteren. In Scheveningen krijgt Arnie Springer na een optreden bezoek van een oude bekende, die hem een mysterieuze opname laat horen. Al snel raakt Springer verstrikt in een schimmenspel van politieke en militaire belangen, en is zijn half-Indische afkomst een gevaar voor zijn eigen leven.

Poezieboek

De 100 beste gedichten – Samengesteld door Francine Houben (Poëzie, Arbeiderspers)

De VSB Poëzieprijs is dé prijs voor Nederlandstalige poëzie en bekroont de beste dichtbundel van het voorgaande jaar. De jury, dit jaar onder leiding van Francine Houben, selecteert de honderd beste gedichten uit de oogst van bundels die verschenen tussen september 2015 en september 2016. Deze bundel biedt een prachtig jaaroverzicht van het summum op poëziegebied, van gelauwerde dichters tot getalenteerde debutanten.

Wereldsteden

Wereldsteden - Georgia Cherry (Kinderboek, Rubenstein)

Ga op wereldreis langs 30 swingende steden met deze kleurrijke atlas. Bezoek iconische gebouwen en culturele hotspots. Ontmoet beroemde inwoners en lees over bestemmingen die voor kinderen extra leuk zijn: de mooiste dierentuinen of de geweldigste kabelbanen. De gedetailleerde stadsplattegronden in dit boek zorgen voor uren kijkplezier voor jong en oud. Lees alles over de stad voor jouw volgende stedentrip; je was nog nooit zo goed voorbereid! Met de volgende wereldsteden: Lissabon, Barcelona, Londen, Amsterdam, Parijs, Rome, Berlijn, Helsinki, Oslo, Kopenhagen, Stockholm, Athene, Istanbul, Praag, Boedapest, Moskou, Montreal, Toronto, Chicago, New York, San Francisco, Mexico-Stad, Rio de Janeiro, Buenos Aires, Kaapstad, Hongkong, Tokio, Seoel, Mumbai en Sydney.