Header Verse Inkt
Toplijsten

Verse Inkt nr. 25

“If you only read the books that everyone else is reading, you can only think what everyone else is thinking.” ― Haruki Murakami, Norwegian Wood

Daarom: ieder week een lijstje met de nieuwste boeken. Alles genres komen aan bod. Laat ons onder het Facebookbericht weten welk boek jij wilt lezen en ook waarom, dan sturen wij het boek misschien wel naar je op.

Read on!

Verse Inkt nr. 25

1.

De regels gelden niet

De regels gelden niet – Ariel Levi (Literaire non-fictie, Memoires, Atlas Contact)

Ariel Levy’s Female Chauvinist Pigs wordt nu gezien als een klassieker op het gebied van gendercultuur en de vervorming van feministische idealen. In haar schitterende, hartverscheurende memoir De regels gelden niet doet Levy verslag van haar frontale botsing met diezelfde idealen. Op 38-jarige leeftijd ging ze voor The New Yorker op reportage naar Mongolië. Ze was zwanger, getrouwd, financieel gezond – ze had, kortom, alles. Een maand later was daar niets meer van over. Levy slingert je door het verhaal van haar weerstand tegen de traditionele regels over vrouwelijkheid, over het onconventionele leven dat ze voor zichzelf smeedde – dat ze vervolgens met een razendsnel tempo tempo te pletter zag slaan, en waarvan ze de scherven langzaam weer bij elkaar heeft geraapt.

Bekijk op bol.com

2.

In een Franse keuken

In een Franse keuken – Susan Herrmann Loomis (Verhalen & recepten, Orlando)

Hoe doen die Fransen dat toch? Een drukke baan weerhoudt ze er niet van om dagelijks een verse driegangenmaaltijd te bereiden. Als vanzelfsprekend combineren ze de producten van het seizoen, uit eigen tuin of van de boerenmarkt op zo'n manier dat de smaken en geuren op hun tongstrelendst naar voren komen. Kookboekenschrijfster Susan Herrmann Loomis ging op een culinaire zoektocht en ontfutselde haar Franse buren, vrienden, marktkooplui en koks tot in de wijde omtrek van haar woonplaats Louviers hun keukengeheimen. Doen de Fransen slimmer boodschappen? Zijn zij beter in het plannen van een diner of bij onverwacht bezoek improviseren met wat ze in huis hebben? Het antwoord is: ja. Met In een Franse keuken deelt ¬-Susan Herrmann Loomis alle tips, geheimen en recepten waarmee haar Franse vrienden van elke maaltijd een feest maken.

Bekijk op bol.com

3.

Escape game

Escape Game - Benjamin Bouwyn, Melanie Vives & Remi Prieur (Jeugdboek, Luitingh-Sijthoff)

De razend populaire escape rooms kun je vanaf nu met Escape Game ook thuis beleven! Puzzel jezelf door drie avonturen heen en los de mysteries op. Een collectie van drie avonturen die je beleeft aan de hand van puzzels. Ontsnap uit de gevangenis ten tijde van de Franse Revolutie, los een moord op je eigen collega-agent op en voorkom de bomaanslag op een beroemd hackerscollectief! Achter in het boek staan hints, oplossingen en een aantal notitiepagina’s voor aantekeningen.

Bekijk op bol.com

4.

Woeste hoogten

Woeste hoogten – Emilie Brontë (Roman, heruitgave, Rainbow)

Woeste hoogten vertelt de klassieke en tragische liefdesgeschiedenis tussen de weesjongen Heathcliff en Catherine Earnshaw. De jonge Heathcliff komt als vondeling terecht bij de rijke familie Earnshaw en wordt hopeloos verliefd op Catherine, de mooie dochter des huizes. Catherine ziet zich gedwongen te kiezen tussen een zorgzame, veilige relatie met meneer Linton en de vurige passie met Heathcliff. Ze kiest uiteindelijk voor Linton en Heathcliff ontvlucht het landgoed. Als volwassen man keert hij terug en zweert wraak op de hele familie.

Bekijk op bol.com

5.

Van wie is die staart?

Van wie is die staart – Joukje Akveld & Martijn van der Linden (Kinderboek, Gottmer)

Links een staart, rechts vier dieren: een giraffe, een pinguïn, een krokodil en een olifant. Van wie is die staart? Als de keuze is gemaakt, volgt een prachtige tekening met het antwoord. Daar zijn wat leuke grapjes in te vinden: wat dacht je van een krokodil met een gebloemde rugzak, of een ringstaartmaki met een selfiestick? Deze peuterserie is geïllustreerd door de beste illustratoren van ons land, Martijn van der Linden. Elk deel door een ander, die er steeds weer een verrassende draai aan weet te geven. De illustraties van dit deel zijn gemaakt door prijswinnend illustrator Martijn van der Linden, die de prachtigste dieren tevoorschijn tovert.

Bekijk op bol.com

6.

Dit is de beste aller tijden

Dit is het beste aller tijden – Hans Plomp (Poëzie, Bloemlezing, In de Knipscheer)

Dit is de beste aller tijden biedt een ruime keuze uit het poëtische oeuvre van Hans Plomp (1944). Zowel uit zijn vroege periode, die van provo en Beatgeneration, zijn gedichten opgenomen, als uit de latere meer introspectieve, erotische en surrealistische. De lezer van deze bloemlezing gaat daarbij terug in de tijd en beleeft de ontwikkeling van de dichter achterstevoren. Een keuze uit de vertalingen van Hans Plomp is tevens opgenomen. Ze waren belangrijk, boden vriendschap van over het graf en waren van invloed op zijn denken en schrijven. Daarnaast is een levensschets toegevoegd die inzicht geeft in de turbulente tijden die de dichter, schrijver en organisator van veel literaire evenementen in Amsterdam en te Ruigoord ten volle heeft beleefd. Met bibliografie.

Bekijk op bol.com

7.

Niemand dan wij

Niemand dan wij – Wim Sonneveld & Friso Wiegersma (Literaire non-fictie, Brieven en tekeningen, Nijgh & Van Ditmar)

Wim Sonneveld is van grote invloed geweest op de Nederlandse theater- en liedcultuur. Zijn vriend, vormgever en tekstschrijver Friso Wiegersma, was beeldbepalend voor Sonnevelds carrière. In de zevenentwintig jaar dat zij een relatie hadden waren ze veel onderweg en schreven ze elkaar met grote regelmaat brieven vanuit plaatsen als Parijs, New York, Madrid, Suriname, Curaçao en vanuit het filmmekka Hollywood waar Wim Sonneveld rond 1956 zijn geluk als internationaal filmacteur beproefde. De briefwisseling tussen de geliefden is onlangs gevonden in de nalatenschap van Friso Wiegersma en werd nooit eerder gepubliceerd. Uit de brieven blijkt een enorme gretigheid, een groot cultureel ontwaken van twee jonge mannen die midden in het leven staan.

Bekijk op bol.com

8.

Trilogie van een beginnend schrijverschap

Trilogie van een beginnend schrijversschap – Patrick Modiano (Roman, Querido)

Afwezige ouders, een vroeggestorven broer, een schooltijd op internaten, moeizaam overleven en het Parijs van de jaren zestig – ziedaar de elementen die de melancholische romans in deze trilogie met elkaar verbinden. Tegen die achtergrond probeert een jonge schrijver te ontsnappen aan de desolaatheid van zijn jeugd. Werkend aan zijn debuut verdiept hij zich in vragen waarop hij nooit een antwoord heeft gekregen. Hoe is zijn Joodse vader de oorlog doorgekomen? Was hij een collaborateur of een verzetsheld? Welke geheimen van de Duitse bezetting heeft Parijs nooit prijsgegeven? Eens te meer bewijst Modiano in deze trilogie, bestaand uit de romans Verdaagd verdriet, Bloemen en puin en Hondenlente, zijn ongeëvenaarde meesterschap.

Bekijk op bol.com

9.

Het geheim van het Nachtegaalbos

Het geheim van het nachtegaalbos – Lucy Strang (Jeugdboek, Gottmer)

'Het geheim van het Nachtegaalbos' is een prachtig kinderboek over de kracht van fantasie. Grote thema's als verlies en rouw spelen een subtiele rol in het betoverende verhaal. Dwalen in het Nachtegaalbos Engeland, 1919. Na de dood van haar broertje verhuist de twaalfjarige Henrietta met haar familie naar een oud huis aan zee. Henri's moeder is zo verdrietig dat ze haar kamer niet uitkomt, en haar vader is veel weg voor zijn werk. Dan begint Henri maar op eigen houtje de omgeving te verkennen. Niemand merkt het als ze op een avond afdwaalt naar het enge bos achter het huis. Daar komt ze Mot tegen, een vreemde vrouw die Henri kan helpen haar familie te redden. Verlies en verbeelding In 'Het geheim van het Nachtegaalbos' komen grote thema's als verlies en rouw op een fijngevoelige manier aan de orde. Verhalen en sprookjes raken in Henri's gedachten verwikkeld met de mysteries en tegenslagen van de echte wereld. Haar verbeelding helpt haar een weg door de duisternis te vinden.

Bekijk op bol.com

10.

Renner met rede

Renner met Rede – Thomas Sijtsma (Non-fictie, NwA’dam)

Brabander Koen de Kort (33) zag de Tour de France in 1996 door zijn woonplaats Liempde razen en besloot wielrenner te worden. Zijn missie slaagde en via dubieuze buitenlandse ploegen als Liberty Seguros en Astana kwam hij terecht bij zijn huidige ploeg Giant-Alpecin. Veel aspecten in het wielrennen zijn voer voor discussie. Of het nou de veiligheid is van de renners, de lange, voorspelbare en slaapverwekkende koersen of de eeuwig terugkerende woorden over doping in de sport. Iedereen lijkt de oplossingen te weten, maar de renner wordt nauwelijks iets gevraagd. De Kort vond zijn weg als superknecht en regisseur en droeg zo bij aan de successen van teamgenoten als Marcel Kittel, John Degenkolb en Tom Dumoulin. Hoe sterk is hun band? Vindt hij dat hij genoeg wordt beloond? Is het leuk om knecht te zijn? Maar vooral, wat kan er veranderen om het wielrennen verder te helpen. Het afgelopen seizoen volgde Thomas Sijtsma Koen de Kort. Tijdens de Tour de France trokken ze zelf drie weken lang met elkaar op. Uren sprak en zij over zijn leven als coureur en zijn visie op de problemen en de toekomst van de sport. Koen de Kort is een renner met rede.

Bekijk op bol.com