Header Verse Inkt
Toplijsten

Verse inkt nr. 40

“If you only read the books that everyone else is reading, you can only think what everyone else is thinking.” ― Haruki Murakami, Norwegian Wood

Daarom: iedere week een lijstje met de nieuwste boeken. Alle genres komen aan bod. Laat ons in een reactie onder het Facebookbericht op de meest originele wijze weten welke van de tien titels jij zou willen uitproberen en waarom, dan sturen wij het boek misschien wel naar je op.

Read on!

1.

Nacht & navel

Nacht en navel – Yannick Dangre

De oorlog in Syrië. Terroristische aanslagen. De verkiezing van Donald Trump. De wereld lijkt langzaam in een donkere nacht te verdwijnen en dat vraagt om reactie, maar niet alleen een politieke. Want misschien heeft Alice Nahon precies in dit soort tijden gelijk: "'t is goed in 't eigen hert te kijken'. We kunnen de buitenwereld immers alleen begrijpen door onze binnenwereld, de nacht slechts aan de hand van de navel. En andersom. In zeven maal zeven gedichten gaat Yannick Dangre op zoek naar wat de wereld en onszelf bezighoudt en hoe beide op elkaar inwerken. Nu eens hard, dan weer vol empathie, maar altijd lyrisch ontleedt hij wat een dichter deze tijd nog te bieden heeft.

Bekijk op bol.com

2.

Waarom ik mensen niet in mootjes hak

Waarom ik mensen niet in mootjes hak – Renske de Greef

Waarom willen vrouwen zo graag "one of the guys' zijn? Zouden we niet eens moeten ophouden met het stellen van de compleet nietszeggende vraag "Hoe gaat het'? En wat is eigenlijk het idee achter skinny jeans voor baby's? Sinds 2015 verschijnt in de zaterdagkrant van nrc.next iedere week een stripcolumn van Renske de Greef onder de naam "Renkse Stript': met de hand geschreven en getekende columns waarin woord en beeld elkaar perfect ondersteunen. Waarom ik mensen niet in mootjes hak is de eerste bundeling van deze stripcolumns. Van urgente vragen over seksisme en gender tot lichtvoetige bespiegelingen over sociale omgangsvormen en de ongemakken van het moderne leven. Renske toont de tijdgeest in een herkenbare en originele stijl, vol bizarre uitstapjes en fijnzinnige (zelf)spot.

Bekijk op bol.com

3.

Vandaag leven we nog

Vandaag leven we nog – Emanuelle Pirotte

Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog, tijdens een groot Duits offensief in de Ardennen, schuilt het zevenjarige joodse meisje Renée op een boerderij. Niemand weet waar haar familie is. Als de kans op ontdekking te groot wordt, verzoekt het boerengezin een priester om hulp. Deze priester draagt Renée over aan twee Amerikaanse soldaten, alleen blijken de mannen Duitse soldaten in vermomming te zijn. Ze nemen het meisje het bos in om haar te executeren, maar terwijl een van de soldaten haar onder schot houdt, bedenkt hij zich en schiet zijn kameraad neer. Zonder dat hij zijn eigen beweegredenen begrijpt besluit de Duitse soldaat het joodse meisje te helpen om koste wat kost de oorlog te overleven.

Bekijk op bol.com

4.

Een spook(t)huis voor Fiene

Een spookhuis voor Fiene – Mirjam Mous

Theodoor Haast is een succesvolle zakenman, maar hij voelt zich vaak eenzaam. Daarom zoekt hij een vrouw, via internet. Helaas blijkt Gursula Liefje niet zo lief als hij eerst denkt. Ze is zo lui, dat ze na het eten het servies weggooit om de vaatwasser niet te hoeven inruimen. Weeskind Fiene droomt van een warm thuis met lieve ouders. Ze is dan ook dolblij als Theodoor en Gursula haar uit het weeshuis halen. Maar Fiene moet dienstbode, huishoudster en kokkin tegelijk zijn. Ze loopt weg en vindt onderdak in een oud huis waar een grote griezelfamilie woont. Het is even wennen: een doodskist in de kelder, geesten waar je zo doorheen kunt lopen, een boeman die je "s ochtends wakker loeit en een vrouw zonder hoofd. Als je ze wat beter leert kennen, zijn de meeste griezels echter een stuk minder eng dan sommige mensen. Maar dan wordt Fiene door Theodoor ontdekt. Hoog tijd voor de griezels om in actie te komen!

Bekijk op bol.com

5.

Een Amerikaanse oorlog

Een Amerikaanse oorlog – Omar El Akkad

Sarat Chestnut is een eigenzinnig kind van zes als de Tweede Amerikaanse Burgeroorlog uitbreekt. Fossiele brandstoffen zijn verboden, de kusten van het continent zijn verzwolgen door de stijgende zeespiegel en op drift geraakte drones zaaien dood en verderf. Wanneer de familie Chestnut in een vluchtelingenkamp gaat wonen, verandert Sarat in een jong meisje vol woede. Ze neemt een besluit dat dramatische consequenties heeft, niet alleen voor haar en haar familie, maar voor het hele land.

Bekijk op bol.com

6.

Een broze waarheid

Een broze waarheid – John le Carré

Spanning, ontroering en opwinding volgen elkaar in snel tempo op in deze meesterlijk geschreven thriller waarin een minister van Buitenlandse Zaken met een bedenkelijke reputatie in het geheim een actie tegen jihadistische terroristen op de Rots van Gibraltar voorbereidt.

Bekijk op bol.com

7.

Wode Weus en de Wiezewalla's

Wode Weus en de Wieze Walla’s – Lissa Evans

Stel, je heet Fiet en je bent bijna elf. Je valt van een trap en belandt in een vreemde wereld. Je hebt drie metgezellen: twee zijn knettergek en de derde is je verschrikkelijke neef Harmen. Om terug naar huis te komen moet je een reeks haast onmogelijke puzzels oplossen. Je krijgt te maken met een wrede dictator (voormalig knuffelkonijn Rode Reus, door Fiets kleine zusje Wode Weus genoemd) en 3000 bizarre wezens die Wiezewalla's heten. En de complete situatie - de héle toestand - is jouw schuld. Hoe zou je dat dan aanpakken? 'Wode Weus en de Wiezewalla's' is een spannend verhaal over vriendschap, gevaar en de angst om nooit meer terug naar huis te kunnen. Het is het derde kinderboek van Lissa Evans, wier eerste boek de shortlist van zowel de Carnegie Medal als de Costa Children's Book Award haalde. Haar nieuwste avontuur is heel erg grappig, soms een beetje eng, maar bovenal buitengewoon origineel. Een klassieker in wording!

Bekijk op bol.com

8.

De Katharen

De Katharen – John van Schaik

De katharen zijn in! Zij zouden het echte, esoterische christendom vertegenwoordigen. De kerk zou de grote satan zijn die met grof geweld het ware kathaarse christendom vervolgd heeft. Maar is dit ook waar? Zijn de katharen werkelijk de graalhoeders? En zijn ze ook echt de geestelijke broeders van de tempelieren? In esoterische kring wordt weinig kritisch op deze vragen ingegaan. En in de theologie worden de katharen nog steeds te makkelijk als ketters afgedaan. John van Schaik pakt op wat de esoterie en de theologie laten liggen. Hij gaat in op de leer van de katharen en legt uit wat er 'ketters' aan is en wat esoterisch. Ook maakt hij duidelijk waarom deze stroming in onze tijd zo veel mensen aanspreekt. John van Schaik is gepromoveerd op de katharen en het manicheïsme. Hij schreef onder meer 'Waarom Jezus niet getrouwd was met Maria Magdalena: Een korte geschiedenis van het esoterisch christendom' (2006) en is een van de auteurs van 'De hermetische code' (2006). Een verantwoord, maar toegankelijk boek.

Bekijk op bol.com

9.

Je hoeft niet gek te zijn om wereldkampioen te worden, maar het helpt wel

Je hoeft niet gek te zijn om wereldkampioen te worden, maar het helpt wel – Pieter Winsemius

'Je hoeft niet gek te zijn om wereldkampioen te worden,' zei meesterschaker Nigel Short ooit, en hij voegde daar meteen aan toe: 'Maar het helpt wel.' Een uitspraak die bedrijfskundige, politicus en bestsellerauteur Pieter Winsemius uit het hart gegrepen is. Gewapend met deze uitspraak verdiept hij zich in het verband tussen creativiteit en prestatie, en komt daarbij tot verrassende inzichten. Zo laat Winsemius overtuigend zien dat een creatieve doorbraak niet zomaar tot stand komt, maar dat daar iets aan voorafgaat. En creativiteit in groepsverband - van een team tot een hele samenleving - is te sturen. We kunnen met z'n allen veel meer dan we denken. Al helpt een beetje gek zijn soms wel een beetje. Je hoeft niet gek te zijn om wereldkampioen te worden, maar het helpt wel is een heerlijk en aanstekelijk boek over het geheim van creativiteit en inspiratie. In navolging van zijn bestseller over sport en leiderschap, Je gaat het pas zien als je het doorhebt, waarvan ruim 200.000 exemplaren werden verkocht, belicht Pieter Winsemius in dit boek het verband tussen creativiteit en (top-)prestatie, zowel individueel als met anderen.

Bekijk op bol.com

10.

Oktober is de koudste maand

Oktober is de koudste maand – Christoffer Carlsson

Op een klamme koude herfstdag in oktober wordt er aangebeld bij de zestienjarige Vega Gillberg. Er staan twee politieagenten voor de deur, die op zoek zijn naar haar oudere broer, Jakob. Hoewel ze al dagen niets van hem heeft gehoord, weet ze dat ze hem moet zien te vinden voordat de politie dat doet. Jakob zou betrokken zijn bij een gruwelijk misdrijf, maar wat niemand weet, is dat ook Vega hier meer vanaf weet dan goed voor haar is. In de geïsoleerde bosrijke omgeving van haar woonplaats gaat Vega op zoek naar haar broer en worden langzamerhand steeds meer geheimen ontrafeld. Ondertussen is ze verliefd op een jongen die ze eigenlijk wil vergeten en krijgt ze verwarrende gevoelens voor de beste vriend van Jakob.

Bekijk op bol.com