Header Verse Inkt
Toplijsten

Verse inkt nr. 56

“A great book should leave you with many experiences, and slightly exhausted at the end. You live several lives while reading.” - William Styron

Daarom: iedere week een lijstje met de nieuwste boeken. Alle genres komen aan bod. Laat jij ons via Facebook op de meeste originele wijze weten welke van deze mooie titels jij zou willen uitproberen en waarom, dan sturen wij het boek naar je op. Boeken om van te proeven.

Read on!

Janneke

Top 12 nieuwe boeken om van te proeven

1.

Die eland is van mij

Die eland is van mij – Oliver Jeffers

Wilfred had een eland. Die had hij niet altijd al gehad. De eland was een poosje geleden bij hem gekomen, en toen wist Wilfred, hij WIST het gewoon, dat die eland van hem was. Wilfred is dan ook stomverbaasd als op een dag een oud dametje zomaar beweert dat de eland van háár is. Een absurd geestig verhaal van de internationaal geroemde prentenboekmaker Oliver Jeffers over de vraag of je eigenlijk wel echt iets kunt bezitten.

Bekijk op bol.com

2.

De data-economie

De data economie – Viktor Mayer-Schonberger & Thomas Ramge

Hoe ontstaat welvaart en hoe wordt die verdeeld? Aan de hand van deze twee vragen beschreef Karl Marx in Das Kapital de opkomst en de gevolgen van het kapitalisme. 150 jaar later stellen Viktor Mayer-Schönberger (Oxford Internet Institute) en Thomas Ramge (The Economist) dezelfde vragen en komen tot een radicaal nieuw inzicht: onze op geld gebaseerde economie verandert in sneltreinvaart in een economie die gebaseerd is op data. Dit boek is een mijlpaal in de economische literatuur: het laat zien hoe data de rol van geld aan het overnemen is. Op heldere en toegankelijke wijze verklaren de auteurs waarom de macht van traditionele multinationals en banken afneemt en waarom digitale marktplaatsen als Booking.com, Uber, Amazon en Alibaba zo stormachtig groeien. Bovendien beschrijven ze de opkomst van een geheel nieuwe sector, die vergelijkbaar is met de financiële industrie, maar dan vol met handelaren en tussenpersonen die slim omgaan met data. Welkom, dus, in de data-economie: een spannende en uitdagende omgeving boordevol kansen voor ondernemers, die uiteindelijk resulteert in een betere verdeling van de welvaart voor iedereen.

Bekijk op bol.com

3.

De Ritchie-boys

De Ritchie Boys – Bruce Henderson

Dit is het onbekende verhaal van een groep jonge Duitse Joden, de Ritchie-boys, die nazi-Duitsland ontvluchtten, volwassen werden in de jaren dertig en als soldaten terugkeerden om hun oude vaderland te bevrijden. Vanaf 1942 namen zij, in kleine groepen, deel aan elke belangrijke slag in Europa. Ze spraken Duits en kenden de geschiedenis en gebruiken van het land. In de vs, in Camp Ritchie, werden ze getraind in speciale ondervragingstechnieken. Ze verhoorden Duitse soldaten, en verkregen op die manier cruciale informatie. Na de oorlog bleek dat ruim zestig procent van de informatie die in Europa was verzameld van de Ritchie-boys afkomstig was. Ook behoorden zij tot de eerste soldaten die de concentratiekampen binnentrokken en zo leerden over de verschrikkingen waaraan hun achtergebleven vrienden en verwanten waren blootgesteld. Sommigen van hen werkten als vertaler tijdens de processen in Nurnberg. Bruce Henderson sprak met vele Ritchie-boys en deed uitgebreid archiefonderzoek. Hij vertelt over hun vlucht uit Duitsland, hun opofferingen tijdens de oorlog, hun zoektocht naar familieleden in de puinhopen van het kapotgeschoten Duitsland. De Ritchie-boys is een verhaal van epische omvang.

Bekijk op bol.com

4.

Ma vie en rose

Ma vie en rose – Annemie Struyf

In 2016 trok de bekende tv-maakster en auteur Annemie Struyf naar Frankrijk. Niet om te stoppen met werken - ze zou er twee tv-reeksen draaien en gaan schrijven - maar wél om op een andere manier te gaan werken. Geen meetings meer, geen werkplek in het drukke Brussel, gewoon zo klein en flexibel mogelijk werken. In Frankrijk zelf de verhalen sprokkelen van mensen die hun droom hebben waargemaakt.En verder wilde ze meer groen en stilte, meer zuurstof en ruimte, meer tijd voor zichzelf en haar geliefden, meer tijd om te lezen, te schrijven, te ontmoetenn te luisteren en te beleven. Ten minste, dat was het plan. Maar uiteindelijk liep alles toch anders dan verwacht.Dit boek is het hoogstpersoonlijke relaas van Annemie. Het bevat impressies van haar tijd in Frankrijk. Gedachten en verhalen, maar ook ontmoetingen met mensen die haar leven in Frankrijk niet alleen smaak en kleur hebben gegeven, maar bovenal inzicht, troost, plezier, kracht en beschutting.

Bekijk op bol.com

5.

Hotel Alfabet

Hotel Alfabet – Klaas ten Holt

De Transsylvanische Alpen, vlak voor Kerst. Adriaan Hoorndrager, componist zonder hinder van ambitie, ontvlucht zijn ex en strandt wegens hevige sneeuwval bij Hotel Alfabet. Een plek waar tijd niet lijkt te bestaan. Adriaan ontmoet de ene na de andere excentrieke hotelgast. Allen doen een beroep op hem. Professor Quast herkent in hem de übermensch, de weduwe Kloos-de Ranitz wil dat hij een opera voor haar componeert en de hoteleigenaar vraagt hem mee op berenjacht. Door hun tomeloos hoge verwachtingen wordt Adriaan pijnlijk geconfronteerd met zijn onvermogen om grip op het leven te krijgen. In deze in vele opzichten tijdloze roman speelt Klaas ten Holt een wonderlijk spel met het schimmenrijk; wat blijft er over als je aan het einde van je leven de balans opmaakt?

Bekijk op bol.com

6.

Vrouwen & seks

Vrouwen & Seks – Maartje Laterveer

De vrouwelijke seksualiteit is omgeven door taboes, clichés en restricties. Zoveel blijft ongezegd, ongeweten en ongekend - niet in de laatste plaats door vrouwen zelf. Een halve eeuw na de seksuele revolutie en vijfenvijftig jaar nadat de pil in Nederland werd geïntroduceerd, blijven vele vragen nog altijd onderbelicht. Maar door veranderende tijden en nieuwe wetenschappelijke inzichten weten we steeds meer over het vrouwelijk genot en wat vrouwen opwindt. Vooral de jonge generatie lijkt gezegend met een seksueel zelfvertrouwen dat hun moeders niet kenden. Is er sprake van een nieuwe seksuele bevrijding? In Vrouwen & seks: van moederliefde tot seksrobot verkent Maartje Laterveer de meest intieme en tegelijkertijd meest universele ervaringen van vrouwen en hun seksualiteit. In prikkelende essays laat ze zien wat het betekent om vrouw te zijn in de 21ste eeuw. Een inspirerend boek over seks, maar vooral ook over zelfvertrouwen, zelfkennis en vrijheid.

Bekijk op bol.com

7.

Nietverloren

Nietverloren – J.M. Coetzee

Twee huizen, twee continenten - wat is het eigenlijk precies, dat zich ons in een huis laat thuis voelen? Of juist niet? Als Bill en Jane op bezoek zijn in Zuid-Afrika en Bill haar in de Karoo de farm 'Nietverloren' van zijn grootvader wil laten zijn, is de armoedige boerderij intussen opgeknapt en in een prachtig toeristenresort veranderd. Bill is verbijsterd en verbitterd, het is 'de verbittering van een verslagen liefde'. 'We waren meteen verliefd op het huis,' zeggen vrienden van de verteller in Een huis in Spanje. Hoe kun je op een huis verliefd raken als het huis niets van dat alles terug kan doen, wil hij antwoorden. Als je verliefd gaat worden op dingen, wat blijft er dan van echte liefde over, liefde van vroeger? Coetzees blik op de vier wanden waartussen wij wonen, is van een serene melancholie én van een pragmatische rationaliteit, en wij kijken achteraf met andere ogen naar ons huis en onze herinneringen aan gelukkige dagen op die plek.

Bekijk op bol.com

8.

De 100 beste gedichten van 2018

De 100 beste gedichten van 2-19 voor de VSB Poëzieprijs – Maaike Meijer

"Als we konden leven als dichters zou de poëzie misschien niet nodig zijn. Maar niet iedereen is dichter. De bemiddeling van de poëzie is nodig om steeds opnieuw te kijken. Daartoe moet de poëzie altijd weer worden vernieuwd, opgeschud, ontdaan van haar regels en routines om haar functie van "nieuwe ogen inzetten" te kunnen behouden. En dat is precies wat ook deze generatie dichters weer blijkt te doen,' aldus het juryrapport. Naast poëzie van de genomineerden – Joost Baars, Charlotte Van den Broeck, Marije Langelaar, Tonnus Oosterhoff en Mieke van Zonneveld – zijn in deze bundel ook gedichten opgenomen van onder anderen Armando, Frans Kuipers, Joke van Leeuwen, Cees Nooteboom, Ester Naomi Perquin en Ilse Starkenburg.

Bekijk op bol.com

9.

Klok zonder wijzers

Klok zonder wijzers – Carson McCullers

Het is 1953. In een stadje in Georgia, in het zuiden van de Verenigde Staten, volgen we vier mannen. De negenendertigjarige J.T. Malone, drogist en apotheker, hoort dat hij ongeneeslijk ziek is en probeert in het reine te komen met zijn geweten vanwege zijn "verspilde leven'. Fox Clane, een oude rechter, verzet zich tegen integratie van de zwarte bevolking en verlangt naar de oude waarden van het Zuiden. Zijn dwarse, idealistische kleinzoon Jester koestert heimelijk gevoelens voor Sherman, een zwarte weesjongen met blauwe ogen. Sherman, die te vondeling is gelegd in de kerk, worstelt met zijn identiteit. Gaandeweg blijkt dat hun levens onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden. In deze laatste roman van Carson McCullers komen al haar thema's samen: eenzaamheid, onbeantwoorde liefde, intolerantie en vooroordelen, geheimen en verlossing.

Bekijk op bol.com

10.

Een muur van water

Een muur van water – Teuntje de Haan

In de nacht van 31 januari op 1 februari 1953 wordt Nederland getroffen door een van de grootste natuurrampen die Europa in eeuwen heeft gekend. In enkele uren overspoelt de zee met donderend geweld grote delen van het land en vinden meer dan 1800 mensen de dood. Teuntje de Haan is nog net geen kleuter als haar vader in het holst van die nacht vertrekt om mensen te gaan helpen. Samen met haar moeder en broertje brengt zij vier bange dagen door op een ijskoude zolder, vergeefs wachtend op zijn terugkeer. Op basis van haarscherpe herinneringen, ontmoetingen met ooggetuigen, dagboeken en ander uniek bronnenmateriaal reconstrueert De Haan vijfenzestig jaar later wat er precies is gebeurd. En wie haar vader eigenlijk was. Een muur van water is een aangrijpend verhaal waarin gebeurtenissen uit een noodlottig verleden zich op intrigerende wijze verbinden met het heden.

Bekijk op bol.com

11.

Het kasteel

Het kasteel – Frans Kafka

Kafka's laatste roman vertelt het verhaal van K, een jongeman die aankomt in een dorp aan de voet van een berg. Daarop staat een kasteel, in nevel een duisternis gehuld. K vertelt in een herberg dat hij de ‘door het kasteel ontboden' landmeter is. Zes dagen lang probeert hij in contact te komen met de macht van het kasteel, maar hij slaagt daar niet in. Die macht stuurt hem assistenten die hij niet kent en die hem meer last bezorgen dan gemak, maar houdt hem verder met vage formaliteiten op afstand. Elke keer dat K denkt greep te krijgen op de werkelijkheid verliest hij die weer door bizarre vernederingen en tegenslagen. Zijn dagen in het ingesneeuwde dorp leveren overigens niet alleen sombere beelden op, maar ook wonderlijke erotische en komische scenes. De macht daarboven zal hij niet bereiken; zijn laatste poging eindigt midden in een zin.

Bekijk op bol.com

12.

Begrijp jij Amerika nog?

Begrijp jij Amerika nog? – Frans Verhagen

In 'Begrijp jij Amerika nog?' geeft Frans Verhagen een rondleiding door het Amerika an Donald Trump én van Barack Obama. Lezers zullen Amerika een stuk beter gaan begrijpen dankzij de unieke aanpak van de auteur, die het land als geen ander kent. In zijn kenmerkende vlotte stijl koppelt Verhagen verklaringen aan diepgravende kennis en weet hij scherpe opinie te combineren met zijn liefde voor dit fascinerende land, dat weliswaar talrijke kwalen en problemen kent, maar met zijn energie en vitaliteit ook grote aantrekkingskracht uitoefent.

Bekijk op bol.com

Wil je altijd op de hoogte zijn van de boeken binnen jouw favoriete genre? Stel je voorkeur in en ontvang updates.