Nieuwe Header Verse Inkt
Toplijsten

Verse inkt nr. 76

“Words, just sometimes, can set you free.” - Matt Haig

Daarom: iedere week een lijstje met de nieuwste boeken. Alle genres komen aan bod. Laat jij ons via Facebook op de meeste originele wijze weten welke van deze mooie titels jij zou willen uitproberen en waarom, dan sturen wij het boek naar je op. Boeken om van te proeven.

Read on!

Janneke

Top 15 boeken om van te proeven

1.

Twee zussen

Twee zussen

Op een dag in 2013 komen de tieners Ayan en Leila onverwacht niet thuis. 's Avonds hoort hun vader dat ze naar Syrië zijn vertrokken om te strijden in het kalifaat. Hij, zelf een voormalig kindsoldaat in zijn geboorteland Somalië, gaat naar hen op zoek, een beangstigende reis die hem voert naar gebieden die gecontroleerd worden door IS. Twee zussen is het huiveringwekkende verhaal van twee meisjes die een oorlog vechten die hun familie en een land splijt. En het is het verhaal over ons, in het gepolariseerde West-Europa van vandaag. Verteld door een auteur die als geen ander dit intense verhaal in al zijn facetten kan laten zien, dicht op de huid, alsof we er zelf bij zijn.

Bekijk op bol.com

2.

Drie weken, acht seconden

Drie weken, acht seconden

Nooit was een Tour de France zo spannend als de editie van 1989. Na drie weken koersen over een afstand van 3285 kilometer was het verschil tussen winnaar Greg LeMond en nummer twee Laurent Fignonslechts acht seconden. Tijdens de hele ronde hadden de Amerikaan en de Fransman afwisselend het algemeen klassement aangevoerd met slechts één minuut verschil. Dit terwijl niemand Greg LeMond op voorhand als serieuze kanshebber op de eindzege had gezien: hij kampte nog met de gevolgen van een jachtongeluk en zijn ploeg werd als de zwakste van het peloton beschouwd. Hoe kon hij als een feniks uit zijn as verrijzen en hoe verliep de titanenstrijd precies? Welke psychologische spelletjes werden er gespeeld? Waarom gaf Laurent Fignon op de allerlaatste dag tijdens de allerlaatste kilometers, meters zelfs, zijn voorsprong prijs? Sportjournalist Nige Tassell geeft antwoord op deze en nog meer vragen. Waarom was grote favoriet Pedro Delgado na twee dagen al zo goed als kansloos? Hoe belangrijk was de rol van Steven Rooks en Gert-Jan Theunisse? Kon outsider Erik Breukink de gele trui bedreigen? Wie won de legendarische klim naar L'Alpe d'Huez? En welke adviezen gaf ploegleider José De Cauwer zijn kopman LeMond mee? Drie weken, acht seconden is het fascinerende verhaal over deze Tour met veel getuigenissen uit de eerste hand, onder meer van Pedro Delgado, Stephen Roche, Sean Kelly en Greg LeMond.

Bekijk op bol.com

3.

Het schaduwspel

Het schaduwspel

In de nieuwe historische roman Het schaduwspel beschrijft Simone van der Vlugt de levens van Eva Ment en Jan Pieterszoon Coen, en een belangrijke periode uit de Nederlandse geschiedenis, de 17e eeuw. Eva Ment verkeert in de betere kringen van Amsterdam. Op een bijeenkomst ontmoet ze Jan Pieterszoon Coen, een man van aanzien, die op zoek is naar een echtgenote. Ze trouwen en in het voorjaar van 1627 reizen Jan en Eva met hun pasgeboren dochtertje naar de Oost. Na een zeereis vol ontberingen worden ze als vorsten onthaald in Batavia. Er volgt een periode van gewenning, maar vooral van vele verliezen. Gedesillusioneerd reist Eva na een verblijf van bijna drie jaar terug naar Amsterdam. Simone van der Vlugt kan als geen ander een historisch verhaal tot leven wekken en Het schaduwspel biedt een magistrale inkijk in een periode uit de Nederlandse geschiedenis die meer dan ooit onderwerp van discussie is.

Bekijk op bol.com

4.

Het meisje dat kralen kon lachen

Het meisje dat kralen kon lachen

Clemantine Wamariya was zes jaar oud toen haar ouders niet langer hardop durfden te spreken, buren zomaar verdwenen en het luide, weerzinwekkende lawaai begon. In 1994 ontvluchtte ze samen met haar zus Claire de Rwandese genocide. De daaropvolgende zes jaar zwierf ze door zeven Afrikaanse landen op zoek naar veiligheid. Geteisterd door honger, gevangenschap en mishandeling overleefde ze de vluchtelingenkampen. Ze vond zowel goedheid als onmenselijke wreedheid op haar pad. En al die tijd wist ze niet of haar ouders nog in leven waren. Toen Clemantine twaalf jaar oud was, verleende de VS haar en haar zus asiel. Ze kwam aan het begin te staan van een nieuwe uitdaging – breken met haar verleden en, na jarenlang als grof vuil behandeld te zijn, haar eigen identiteit claimen. Het meisje dat kralen kon lachen toont de hartverscheurende realiteit van oorlog. Een verhaal over de vernietiging, de broosheid van herinneringen, het beklemmende gevoel wanneer anderen zien dat je gebroken bent, en de voortdurende zoektocht naar redding. Maar Wamariya's reis is bovenal een verhaal over het leven dat we voor onszelf creëren, over de persoonlijke, pijnlijke en beeldschone ervaringen die ons maken tot wie we zijn.

Bekijk op bol.com

5.

36 vragen waardoor ik anders naar jou ben gaan kijken

36 vragen waardoor ik anders naar jou ben gaan kijken

36 vragen waardoor ik anders naar jou ben gaan kijken van Vicki Grant is een geestig en eigentijds YA-boek over twee jongeren die meedoen aan een onderzoek over verliefdheid. Hildy en Paul hebben ieder zo hun eigen redenen om mee te doen aan het experiment dat draait om de vraag: kunnen twee vreemden in heel korte tijd verliefd op elkaar worden? Ze moeten elkaar zesendertig vragen stellen, van "Welke herinnering zou je liever vergeten?' tot "Wanneer heb je voor het laatst voor jezelf gezongen?'. Tegen de tijd dat ze alle vragen hebben beantwoord, hebben ze gelachen, gehuild, gelogen, dingen naar elkaar gegooid, zijn ze boos weggelopen en weer teruggekomen. En ze hebben elkaars diepste geheim ontdekt. Maar zijn ze ook verliefd geworden? De Canadese Vicki Grant baseerde haar boek, dat geschreven is in Q&A's, instant messaging en doodles van Paul, op een bestaand wetenschappelijk experiment van de Amerikaanse psycholoog Arthur Aron in de jaren negentig. Zodra je dit boek uit hebt, ga je meteen op zoek naar een vreemde om dit zelf uit te proberen. Wie weet word je wel verliefd!

Bekijk op bol.com

6.

De evolutie van schoonheid

De evolutie van schoonheid

Wetenschappelijk dogma stelt dat Darwins theorie van natuurlijke selectie alle takken aan de boom des levens kan verklaren: van het gedijen en uitsterven van diersoorten tot de individuele eigenschappen van elk dier. Maar is alles in de natuur echt te verklaren aan de hand van natuurlijke selectie? Richard Prum, ornitholoog aan Yale, is overtuigd van niet. Diep in de tropische jungles zijn vogels te vinden met een duizelingwekkende verscheidenheid aan uiterlijke eigenschappen en paringsrituelen: de stompveermanakin zingt met zijn vleugels; de argusfazant imponeert zijn potentiële partner door zijn – met gouden 3D-bollen bedekte – sleep van veren op te zetten; de geelbroekmanakin betovert met een moonwalk. Tijdens zijn dertig jaar in het veld heeft Prum talloze eigenschappen gezien die losstaan van de selectie voor individuele overleving, of er zelfs lijnrecht tegenover. Om dit te verklaren stoft hij Darwins lang genegeerde theorie van seksuele selectie af, de theorie die stelt dat het kiezen van een partner op puur esthetische redenen een onafhankelijke motor van evolutie is. Het uiterlijk kan veranderen op basis van de keuze van een partner, en daarom onafhankelijk van de strijd om overleving steeds uitbundiger worden. Deze keuze is ook de basis van het seksuele conflict tussen vrouwelijke autonomie en mannelijke controle. De theorie van seksuele selectie is van cruciaal belang voor het begrijpen van de menselijke seksualiteit, voornamelijk de manier waarop het mannelijk lichaam, en zelfs mannelijkheid zelf, zich heeft aangepast aan vrouwelijke voorkeuren door middel van evolutie. De evolutie van schoonheid geeft een unieke wetenschappelijke kijk op de manier waarop de schoonheid van de natuur bijdraagt aan een completer begrip van evolutie, en een completer begrip van onszelf.

Bekijk op bol.com

7.

De Nijhoffs en ik of de gevolgen van een genre

De Nijhoffs en ik of de gevolgen van een genre

Het debuut van Marja Pruis – "misschien wel mijn meest "gave" boek,' zegt ze zelf – ging over haar jarenlange liefde voor de schrijfster van de roman Twee meisjes en ik, A.H. Nijhoff. In De Nijhoffs of de gevolgen van een huwelijk ging zij haar gangen na, en die van haar geliefden, onder wie de dichter Martinus Nijhoff. Het werd een boek dat het genre van de biografie tartte, wat niet zonder gevolgen bleef. In een literair klimaat met strikte genre-opvattingen werd dit mengsel van biografie en memoir curieus bevonden. In een essay getiteld "Terug naar de Nijhoffs', waarmee deze nieuwe uitgave opent, volgt Pruis het spoor terug naar toen, de keuzes die ze maakte en vraagt ze zich opnieuw af hoe een schrijver het best bewaard kan worden. In een bijlage is het artikel opgenomen waarin ze de feitelijke informatie van haar biografische onderzoek verwerkte. De Nijhoffs en ik of de gevolgen van een genre is een heruitgave en herneming in één. Een fascinerende literaire exercitie waarin de auteur haar jongere ik beschouwt en de grenzen van het genre van de biografie – opnieuw – aftast.

Bekijk op bol.com

8.

Omringd door idioten

Omringd door idioten

Drijf je collega je tot waanzin met zijn overdreven liefde voor details? Botst het gematigde karakter van je geliefde met je eigen enthousiasme? Sommige mensen beweren dat zij omringd worden door idioten. Zij begrijpen hun collega's of familie niet, hoe ze ook hun best doen. Als je echter meer inzicht hebt in het gedrag van de ander, en dat van jezelf, kun je beter met de ander communiceren. Een veelgebruikte methode daarvoor is het aanduiden van gedragsstijlen met kleuren. Ben je bijvoorbeeld rood, dan wil je snel tot de kern van de zaak komen. Heb je voornamelijk gele kanten, dan ben je snel enthousiast, groen staat voor stabiliteit en blauwe eigenschappen hebben te maken met informatie en details. Thomas Erikson leert je om op praktische en eenvoudige wijze dit kleurenschema toe te passen. Omringd door idioten helpt je collega's, vrienden en familie beter te begrijpen.

Bekijk op bol.com

9.

Zeven perfecte dagen

Zeven perfecte dagen

Stel je voor dat je een man ontmoet, een geweldige man, en zeven dagen met hem doorbrengt. Aan het einde van deze week ben je er zeker van: dit is hem, de Grote Liefde. En hij denkt hetzelfde. Er is geen twijfel mogelijk. Dan gaat hij op reis en belooft je dat hij zal bellen, nog vanaf het vliegveld. Maar hij belt niet. Hij laat niets horen. Je vrienden zeggen dat je hem moet vergeten, maar je weet dat ze ongelijk hebben. Er moet iets gebeurd zijn, er moet een reden zijn voor zijn stilte, voor zijn verdwijning. En stel je nu eens voor dat je gelijk hebt. Er is een reden, maar die kun je niet veranderen. Want die reden, dat ben jij…

Bekijk op bol.com

10.

Vergeet me niet

Vergeet me niet

In het verzorgingshuis waar hij zit krijgt Carl Feldman bezoek van een jonge vrouw. Ze beweert dat hij jaren geleden haar zusje heeft gekidnapt en vermoord en dat hij verantwoordelijk is voor de dood van meerdere meisjes in Texas, zaken die nog altijd als cold cases te boek staan. Maar Carl lijdt aan dementie. Hij zegt dat hij zich hier niets van herinnert. Is Carl Feldman een seriemoordenaar of een gebroken oude man? Ziek of een ziekelijke leugenaar? In een zenuwslopende race tegen de klok gaan de jonge vrouw en de oude man op zoek naar de waarheid. Een reeks verontrustende foto's voert hen langs de plekken waar de meisjes destijds zijn vermoord…

Bekijk op bol.com

11.

Soms lieg ik

Soms lieg ik

Er zijn drie dingen die je over me moet weten: 1. Ik lig in coma. 2. Mijn man houdt niet meer van me. 3. Soms lieg ik. Amber Reynolds ligt in coma. Ze kan zich niet herinneren hoe dat is gebeurd. Maar ze weet dat het geen ongeluk was… Ze heeft het zogeheten locked-in-syndroom: ze hoort alles, maar kan zich niet bewegen en kan niet praten. Doodsbang, opgesloten in haar eigen lichaam, probeert ze haar herinneringen van de afgelopen week te reconstrueren. Met een echtgenoot die niet meer van haar houdt, een zus met een geheim en een ex die nog steeds door haar geobsedeerd is, weet Amber dat er iemand liegt over wat er met haar gebeurd is. Haar leven is nog steeds in gevaar. Lukt het haar wakker te worden voor het te laat is?

Bekijk op bol.com

12.

Logboek van tot nu toe onbekende dieren

Logboek van tot nu toe onbekende dieren

“Ootmarsum bezoek ik niet vaak, maar het blijkt de moeite waard. Ik heb er immers in de Koggelsteeg een prachtvondst gedaan. Naast een kapotte vuilniszak lag een deel van een logboek. Gescheurd, gekreukt, bevlekt. En met een schat aan informatie. Het was duidelijk dat dit geschrift onvolledig was. De kaft ontbrak en ik had de indruk dat er meer pagina's zouden moeten zijn. Via sociale media kwam ik in contact met de stokoude mevrouw Van Elders, die trouwens niemand in Ootmarsum kent. (Zij kent nergens iemand.) Ik ben haar veel dank verschuldigd. Ze gaf me het ontbrekende deel van de aantekeningen, al begreep ze niet helemaal, of beter gezegd: helemaal niet wat ik met "die zooi' moest. Het opknappen van het materiaal was een hels karwei en ik geef toe dat dit mij maar ten dele is gelukt. Ik heb pagina's gestreken, met bleek bewerkt, teruggevouwen, losgeweekt of juist verlijmd en tot slot in de, volgens mij juiste volgorde gelegd. Nu kan iedereen genieten van deze nooit eerder getoonde, uitzonderlijke verzameling van tot nu toe onbekende dieren.”

Bekijk op bol.com

13.

Noorse mythen

Noorse mythen

De goden van de Vikingen komen tot leven in deze meeslepende, magische mythen. Lees over Odin met zijn ene oog, Thor en zijn machtige hamer en Loki de roodharige, listige bedrieger. Margaretha van Andel weet de taal van Kevin Crossley-Holland, waar de listen doorheen sijpelen, de goden in bulderen en het bloed vanaf druipt, weergaloos in het Nederlands te vangen. En de duistere illustraties vol spanning en schaduwen van Jeffrey Alan Love slepen je mee in de vreemde wereld van oude magie, reuzen, dwergen en monsters. Kevin Crossley-Holland is een vermaard Brits vertaler, dichter en kinderboekenauteur. Eerder verscheen bij Lemniscaat zijn Arthur-trilogie. Jeffrey Alan Love is een veelbekroond illustrator en schrijver. Hij werd onder andere genomineerd voor de World Fantasy Award, en won een gouden medaille van de Society of Illustrators.

Bekijk op bol.com

14.

Belgium, een utopie voor onze tijd

Belgium, een utopie voor onze tijd

‘Er is niets pervers aan de wens dat België op een mooie dag in rook opgaat en de Europese Unie de rol van de huidige Belgische federatie overneemt als beschermende koepel voor onze nauw verstrengelde gewesten.’ België mag verdampen. Een gewaagde stelling van een Franstalige Brusselse filosoof. De creatieve veelzijdigheid van Philippe Van Parijs is haast legendarisch. Voor een leefbaar en meertalig Brussel. Voor een sterke Europese integratie. Voor een federale kieskring in België. Voor het compromis als sleutel tot een werkbare democratie. En voor solidariteit. Van Parijs publiceerde de voorbije jaren meerdere teksten waarin hij een gedurfd en ondogmatisch pleidooi houdt voor een verenigd en solidair Europa naar het voorbeeld van een hervormd België met vier deelstaten. Meertaligheid, solidariteit en compromisbereidheid zijn daarbij essentiële elementen. In Belgium. Een utopie schetst hij een duidelijke visie op de institutionele toekomst van België en van Europa. Philippe van Parijs (1951) is filosoof en doceert of doceerde aan de universiteiten van Louvain, Harvard, Oxford en Leuven. Hij spreekt niet minder dan zes talen en is een wereldvermaarde promotor van het basisinkomen. In België is hij bekend om zijn publieke optredens en zijn columns over de toekomst van het meertalige en multiculturele federale België in Europa. Hij is woordvoerder van de Paviagroep en medeoprichter van de denktank Re-Bel (Rethinking Belgium).

Bekijk op bol.com

15.

Oorlog in de 16

Oorlog in de 16

Voor een middelgrote stad heeft Utrecht door de tijden heen een ongelooflijke hoeveelheid topvoetballers voortgebracht: Willem van Hanegem, Marco van Basten, Wesley Sneijder, Jan Wouters, Tonny van der Linden, Hans van Breukelen, Reinier Kreijermaat, Robbie de Wit, Hans Kraay, Rob Alflen, Leo van Veen, John van Loen, Ismaïl Aissati, Joop van Maurik, Zakaria Labyad, Gert Bals, Ronald Spelbos, Jean-Paul de Jong, Gerald Vanenburg... de lijst is eindeloos. Schrijver en cultuurreporter Rob van Scheers (Utrecht, 1959) gaat op zoek naar het geheim van deze Utrechtse voetbalschool, geboren uit clubs als D.O.S., Elinkwijk, Velox en uiteraard ook FC Utrecht. Zo pakt ''Oorlog in de 16'' uit als een nooit eerder geziene hommage vol verrassende geschiedschrijving, persoonlijke herinneringen en vooral Utrechtse humor, die ook voetbalfans van ver buiten de Domstad zal aanspreken.

Bekijk op bol.com

Wil je altijd op de hoogte zijn van de boeken binnen jouw favoriete genre? Stel je voorkeur in en ontvang updates.

Janneke Thumb
Janneke Siebelink
? Praat mee

Laat ons op Facebook weten welk boek jij zou willen lezen en waarom, dan sturen wij het boek misschien wel naar je op.

De discussie kan niet worden getoond vanwege je cookie instellingen.