Verse Inkt Header 1
Toplijsten

Verse inkt nr. 86

“Some books are so alive that they never leave you. They only change you.” - Brandt Legg


Daarom: iedere week een lijstje met de nieuwste boeken. Alle genres komen aan bod. Boeken om van te proeven. Laat jij ons onder dit Facebookbericht weten welke jij zou willen lezen en waarom, dan sturen wij het boek misschien wel naar je op.

Read on!

Janneke

Top 15 boeken om van te proeven

1.

Slauerhoff

Slauerhoff

Wim Hazeu verrichtte zes jaar onderzoek naar het leven van Slauerhoff. Deze biografie staat vol met anekdotes, nieuwe informatie zoals citaten uit brieven die later pas ontdekt zijn, verhalen over de platen die Slauerhoff in bezit had, foto’s van de jonge zuster die hij in Tanger als assistente wilde , foto’s van zijn liefde, Darja Collin, en inzicht in zijn verdiensten als dichter en als scheepsarts. De nog steeds veelgelezen dichter en prozaschrijver, Slauerhoff leefde van 1898 tot 1936 zwierf als scheepsarts over vrijwel alle zeeën op de wereld. Hij was geboren in Friesland en studeerde laten in Amsterdam, de vele liefdesgeschiedenissen met als hoogtepunt zijn verliefdheid op de danseres Darja Collin, hartstochtelijke vriendschappen en de onverwachte vetes, de reizen, zijn verwantschap met de Portugese fado-cultuur en de Chinese poëtische filosofie komt allemaal aan bod in deze biografie.

Bekijk op bol.com

2.

Lege harten

Lege harten

Britta runt een kliniek voor mensen met zelfmoordneigingen, maar de werkelijkheid is toch net iets anders. Ze koppelt de mensen die er zeker van zijn hun eigen leven te beindigen met terroristische bewegingen. Een, door haar ontworpen, computerprogramma selecteert de potentiele kandidaten. Hierna worden de geselecteerde personen onderworpen aan een test. Veel van mensen falen en mogen hierdoor terugkeren vol levenslust naar hun eigen bestaan. Slechts een klein deel krijgt de kans een zinvolle dood te sterven. In Lege harten is geschreven door de Duitse bestsellerauteur Juli Zeh. Het is een provocerende roman over een generatie die niet meer gelooft in de samenleving.

Bekijk op bol.com

3.

Wit als een wat

Wit als een wat

Robbert-Jan Henkes (1962) is vertaler en publicist, veelal samen met Erik Bindervoet. Vanaf 1986 publiceren ze gezamenlijk in literair-cultureel tijdschrift Hollands Maandblad, Filosofie Magazine en andere periodieken. Bindervoet en Henkes hebben samen veel vertaald, waaronder de verzamelde liedteksten van The Beatles en van Bob Dylan, toneelstukken van Shakespeare, De laatste dagen der mensheid van Karl Kraus en bijna het verzamelde werk van James Joyce. Alleen vertaalde hij onder anderen werk van Andrej Tarkovski, Anatoli Mariëngof, de Meneer Gum-boeken van Andy Stanton. Samen met Erik Bindervoet schreef hij de kindermuziekvoorstelling De Mannen van Minsk (De Harmonie, 2013). Knotsgekke gedichten, rijmende raadsels, zachte slaapliedjes, kakofonische klankdichten, filosofische verzen en nog heel veel meer versjes en gedichten zijn verzameld in deze dikke bundel voor alle leeftijden. Een feest om te lezen en vooral ook voor te lezen, en ideaal om jonge lezers enthousiast te maken voor het spelen met rijm en klank en er dronken van taal van te worden.

Bekijk op bol.com

4.

Verhalen uit de Grauwzone

Verhalen uit de Grauwzone

Verhalen uit de Grauwzone is geschreven door J.H.M. Berckmans, het is een unieke selectie van de meest knijpende verhalen over een eenzame, angstige man in een doorgedraaide samenleving. Het Dertig jaar lang bleef hij zoeken naar literaire vormen voor de radiografie van zijn leven: psychedelische verhalen, onderkoelde postpunkteksten, beatpoetachtige litanieën, zuurzoete scatologische erupties, speelse free jazzstructuren en toen het einde naderde de indringende brieven aan zijn overleden ouders en aan geliefden.

Bekijk op bol.com

5.

De ware worden

De ware worden

Margo den Ouden en Rinke Verkerk proberen een groot deel van hun leven te leven met lief en mooi zijn. Het resultaat hiervan is dat ze beide ongelukkig eindigen in een hotelkamer. Ze vinden dat het anders moet. En besluiten een boek te schrijven over hun reis sinds de hotelkamer: foute vriendjes, seks, overspel, afspraakjes, een goede man vinden en deze behouden en een goede vriendin en vrouw zijn. Al deze lessen worden gebundeld in het boek De ware woorden. Margo en Rinke deden veel dingen verkeerd maar soms eens per ongeluk goed.

Bekijk op bol.com

6.

De Zevende Macht

De Zevende Macht

In De Zevende Macht van Dirk Vanderlinden loopt in Verona, Italië een banale poging om een dame te versieren verkeert af. De twee, Italiaanse macho’s moeten onderduiken. De oude Licio zorgt ervoor dat een van de macho’s naar Brussel gaat en de ander naar Londen. Maar wat hij niet beseft is dat het kwaad al geschied is. Het internet staat vol met het kwalijke voorval. Daarna verschijnen er op YouTube en de sociale media ook andere filmpjes op van een illuster personage, Omèr du Bois d'Orival. Niemand kent deze adellijke jongeheer. Zonder verleden, strafblad en hij heeft zelfs geen officiële verblijfplaats. Toch vormt hij een grote bedreiging voor de hoogste macht in ons land. Kunnen ze hem stoppen?

Bekijk op bol.com

7.

Heilige middelen

Heilige middelen

In Heilige middelen gaat het over de verleiding van de verbittering in het huwelijk en in de politiek. Ludo Mueller weet dat een gezin niet alleen op iets onpraktisch kan draaien zoals liefde. Maar waarop dan wel? Zijn vrouw en hij hebben zich toegelegd op echtelijke samenwerken, het voeren van een gedeelde huishouding met een glimlach en af en toe een orgasme. Hij is ambtenaar en smoort zo het overschot aan onvrede. Na een aanslag op zijn ministerie, verlaat een collega haar werk en gezin om iets ‘leuks’ te gaan doen. Hij neemt het allemaal niet heel serieus tot ze zijn overtuigingen doet laten wankelen over wat het betekent een goede vader, man en ambtenaar te zijn. Misschien is onvrede niet het probleem, maar de oplossing.

Bekijk op bol.com

8.

Verhalen uit de binnenstad

Verhalen uit de binnenstad

Nergens heeft de mens de natuur zo onder controle als in het centrum van een moderne stad. Maar zelfs tussen asfalt, beton en torenflats, laat zich onverwacht wel eens een kikker of een roofvogel zien. In dromen en nachtmerries van mensen die er werken komen tijgers en haaien voor. Waar staan bijvoorbeeld de kinderen op het dak van het hoogste gebouw met hun hengels 's nachts naar te vissen? Hoe kunnen krokodillen ongemerkt een luxeleventje leiden op de 87ste verdieping van een kantoorgebouw? Waarom dagen beren de mensheid voor het gerecht? Komen er echt duizenden mensen naar de begrafenis van een kat?

Bekijk op bol.com

9.

De wilden 3 -   Een familiereünie

De wilden 3 - Een familiereünie

Een familiereünie van Sabri Louatah is het eerste deel van een serie en een meeslepende familiegeschiedenis en politieke thriller in een. Een zaterdag in mei. Frankrijk is in de greep van de aanstaande presidentsverkiezingen. Het wordt er een die niemand zal vergeten omdat de eerste kandidaat van Algerijnse afkomst aan kop staat in de peilingen en de winst hem niet meer kan ontgaan. Die dag staat voor de familie Nerrouche in het teken van de bruiloft van de neef Slim. Net zoals voor elk huwelijk is er stress: Is alles wel goed geregeld? Wat gaat het weer doen? Is er genoeg plaats voor iedereen om te zitten? Wat gaat de schoonfamilie dragen? Er wordt gehaast, geruzied en begroet. Alleen Krim is er met zijn hoofd niet bij. Hij is de getuige van de bruidegom, maar hij loopt de zaal voortdurend in en uit. Niemand begrijpt zijn onrust. De toekomst van een land en die van een gezin zal binnen een paar uur botsen op ongekende wijze, hierdoor zal de wereld er voor altijd anders uitzien.

Bekijk op bol.com

10.

De grondel & de garnaal

De grondel & de garnaal

Geert-Jan Roebers, bioloog, heeft al veel mooie boeken op zijn naam staan. Met ‘De grondel en de garnaal’ bewijst hij opnieuw alles te weten over het dierenrijk. Het is een leerzaam, rijk en origineel non-fictieboek. Met speelse illustraties van Margot Westermann Leeuwen verslinden zebra's, spinnen vangen vliegen. En als ze elkaar niet opeten, dan zitten dieren elkaar wel op een andere manier dwars. Maar dit hoeft niet altijd. Naast natuurlijke vijanden bestaan er ook natuurlijke vrienden, zoals de vis die samenwoont met een garnaal. Dit boek gaat over vriendschappen in het dierenrijk. Over vriendendiensten, broederliefde en opoffering. Over vrienden voor het leven of voor even. En over valse vrienden, want ook in de dierenwereld zijn vrienden niet altijd te vertrouwen.

Bekijk op bol.com

11.

Er is iets met de Lehmans

Er is iets met de Lehmans

In de negentiende eeuw emigreren de drie zoons van de Joodse koehandelaar uit Beieren naar de Verenigde Staten. Emanuel, Henry en Mayer openen een textielwinkel in Alabama, deze wordt al snel een succesvolle tussenhandel in katoen. De broers doen het goed in de zakenwereld en brengen deze kennis over op hun nakomelingen. Het familiebedrijf breidt gaandeweg zijn activiteiten uit door te investeren in steenkool, olie, spoorwegen, koffie, tabak en later ook vliegtuigen, televisies en computers. De drie broers waren nog verkopers en handelaren die leven volgens Joodse tradities uit Beieren maar hun nakomelingen zijn vooral bezig met geld, hoe ze geld beschouwen als een middel om nog meer geld te creëren. Ze leiden een totaal ander bestaan. Het familieverhaal achter de beruchte bank Lehman Brothers.

Bekijk op bol.com

12.

Juf Braaksel  -   Juf Braaksel en de magische ring

Juf Braaksel - Juf Braaksel en de magische ring

Lotte en Thijs hebben een lieve juf en zitten op een fijne school. Als juf Brakel de nieuwe directeur wordt verandert alles: de verjaardagen mogen niet meer gevierd worden, trakteren is ten strengste verboden en er zijn ook geen schoolreisjes meer. De klas geeft de juf een bijnaam: juf Braaksel. Ze willen graag van juf Braaksel af, maar hoe? Hiervoor moeten ze een plan bedenken. Maar dit is nog niet alles: Lotte heeft een geheim en dat moet ook nog opgelost worden. Kan de magische ring van juf Evi haar daar misschien bij helpen?

Bekijk op bol.com

13.

Jij begint

Jij begint

Na bijna vijftien jaar heeft Kees Spiering, bekend om zijn schitterende jeugdpoëzie, een nieuw boek geschreven genaamd Jij begint. Een prachtig verzorgde uitgave met bijzondere illustraties van de jonge, getalenteerde Alette Straathof. Kees Spiering schrijft over alledaagse en herkenbare dingen, zoals ruzie, liefde, ouders, school, de pijn van het opgroeien en de angst voor de dood. Zijn gedichten zijn minilandschappen van herkenbare gevoelens en gebeurtenissen in het leven van een jongere. Jij begint is een verzameling van circa 75 gedichten, waarin een aantal "oude bekenden' worden opgenomen, maar ook veel nieuwe, nog niet eerder gepubliceerde gedichten in de sprankelende rechtdoorzee zinnen zoals alleen Kees Spiering dat kan.

Bekijk op bol.com

14.

Kleine grote liefde

Kleine grote liefde

Octopussen hebben drie harten, Usain Bolt is de snelste man op aarde, er zijn maar drie dieren met een blauwe tong zijn een aantal feitjes die Zac Hutchinson, tien jaar oud, verzamelt. Maar niemand verteld hem het enige feitje waar hij echt interesse in heeft: Wie en waar zijn vader is. Zijn moeder laat alleen los dat Zacs vader de enige man is waarvan ze ooit echt heeft gehouden. Zac besluit dat er niks anders opzit dan op zoek te gaan. Samen met zijn astmatische vriendje Teagan probeert hij zijn moeder een ‘ze leven nog lang en gelukkig’ einde te geven. Maar waar hij snel achter komt is dat sommige mensen een hele goede reden hebben om te verdwijnen. Een ontroerende roman over familierelaties, schuld en de kracht van tweede kansen. Een verhaal over de impact van verlies, geheimen en leugens op een gezin, laten de personages zien dat liefde – hoe klein of hoe groot ook – altijd overwint.

Bekijk op bol.com

15.

Spellcaster 3 -   Zwartkunst

Spellcaster 3 - Zwartkunst

In Zwartkunst, geschreven door Claudia Gray, voelt Nadia haar magische krachten groeien, ook al is ze nog een beginneling. Ze probeert nog een poging om haar stadje te redden en ze doet alsof ze kiest voor de duistere macht die hen bedreigt en begeeft ze zich op het gevaarlijke pad van de zwarte magie. Daardoor wordt ze wel afgesneden van de hulp van haar vrienden. Ze mist vooral de steun van Mateo, waardoor ze zich kwetsbaarder voelt dan ooit en op een vreemde manier steeds meer wordt aangetrokken tot de duisternis. Ondertussen zit haar gezworen vijand Elizabeth ook niet stil. Ze blijkt tot nog meer in staat dan Nadia had gedacht en brengt het kwaad steeds dichterbij. De strijd barst los, verrassende verbonden worden gesloten en ware liefde wordt op de proef gesteld in het spannende slot van de Spellcaster-serie.

Bekijk op bol.com

Wil je altijd op de hoogte zijn van de boeken binnen jouw favoriete genre? Stel je voorkeur in en ontvang updates.