Verse Inkt Header 1
Toplijsten

Verse inkt nr 87

“More than at any other time, when I hold a beloved book in my hand my limitations fall from me, my spirit is free.” ― Helen Keller


Daarom: iedere week een lijstje met de nieuwste boeken. Alle genres komen aan bod. Boeken om van te proeven. Laat jij ons onder dit Facebookbericht weten welke jij zou willen lezen en waarom, dan sturen wij het boek misschien wel naar je op.

Read on!

Janneke

Top 15 boeken om van te proeven

1.

Onder een koperen hemel

Onder een koperen hemel

Stefan Hertmans is niet de eerste dichter die onbeschroomd kiest voor schoonheid in troebele tijden. Zijn gedichten zweven tussen deze twee polen – vormbewuste verleiding en scherp poëtisch bewustzijn.

Bekijk op bol.com

2.

Trots

Trots

Trots is een uniek fotoboek waarin fotograaf Philippe Swiggers heel helder het ware gelaat van de sociaal werker toont en de, meestal kwetsbare, mensen met wie hij werkt.

Bekijk op bol.com

3.

Van twee ridders

Van twee ridders

"Er leefden lang geleden eens twee ridders. Een tweeling, in hetzelfde uur geboren. Ze woonden op een berg in een kasteel...” Dat is het begin van elk verhaal dat papa vertelt aan de tweeling Lars en Luuk. Ze vinden het prachtig, want ze spelen het liefst elke dag riddertje. De gevechten tegen draken en ze roepen “Te wapen” als een in gevaar is. Na een auto-ongeluk raakt Lars ernstig gewond en beland in het ziekenhuis waar hij lang bewusteloos blijft, is het gevaar te groot voor een ridder. Of toch niet?

Bekijk op bol.com

4.

Na 72 uur

Na 72 uur

Manon Bradshaw is negenendertig jaar oud en werkt bij de politie in Cambridge. Na een rampzalige date probeert ze in slaap te vallen en luistert ze naar de politieradio. Dan ontvangt ze een melding die haar naar een vreemde plaats brengt. Edith Hind is inmiddels vierentwintig uur vermist en de politie moet in actie komen. Er zijn weinig aanwijzingen. Al snel blijkt dat Edith er een verborgen leven op na hield. Manon staat onder zware druk om de zaak meteen op te lossen, want als een vermist persoon niet binnen 72 uur wordt gevonden, is diegene meestal vermoord…

Bekijk op bol.com

5.

Mijn Poolse huis

Mijn Poolse huis

Wie aan Auschwitz denkt, denkt niet aan vakantie. Voor Dore van Duivenbode is dat anders. Ze reist als sinds haar jeugd met haar moeder in een knalroze touringcar vanuit Rotterdam naar het familiehuis bij Auschwitz. Als haar moeder overlijdt, moet Dore het familiehuis verkopen. Voor ze dit doet, doet ze wat ze al heel lang van plan was: ze vraagt de bewoners van Auschwitz hoe ze leven met het verleden. Dit levert bijzondere verhalen op.

Bekijk op bol.com

6.

De Hills

De Hills

Restaurant De Hills vormt het decor voor een verhaal over obers en vaste klanten, pianisten en garderobemedewerkers. De lezer wordt dit interieur, met al zijn ouderwetse grandeur, binnengeleid door de ober die sinds jaar en dag werkzaam is in het restaurant. Met strikte discretie en precieze kennis van alles wat in zijn domein gebeurt, vormt hij de ogen en oren van de roman en registreert en becommentarieert hij de eigenaardigheden van de restaurantbezoekers. In dit vervallen etablissement, worden de ideeën en de geest van het Europa van weleer zorgvuldig bewaakt. Tot de dreiging van verandering wel degelijk komt, in de onschuldige vorm van een jonge vrouw die stilletjes een stoel tussen de vaste gasten uitzoekt.

Bekijk op bol.com

7.

Zonder paniek geen paradijs

Zonder paniek geen paradijs

Joachim is een niet echt succesvolle acteur. Op het moment dat hij Hanna ontmoet lijkt zijn liefdesleven ergens heen te gaan. Maar dan verschijnt verschijnt Franka, danseres en compleet het tegenovergestelde van Hanna. En dan is er nog Ilse, een bakker, in wiens keuken hij zich gelukkiger en veiliger voelt dan waar dan ook. De vraag is: kan dit allemaal goed gaan? Het antwoord is: nee.

Bekijk op bol.com

8.

Een mens is maar een wandelaar

Een mens is maar een wandelaar

Gaston Durnez is een bekroond dichter, prozaschrijver en journalist. Dit boek verschijnt naar aanleiding van zijn negentigste verjaardag. Na ruim zeventig jaar in de journalistiek kan Gaston Durnez terugblikken op een uitzonderlijk rijke loopbaan. In dit boek haalt hij persoonlijke herinneringen op aan mensen die in de loop der jaren zijn pad hebben gekruist.

Bekijk op bol.com

9.

Als ik naar boven kijk

Als ik naar boven kijk

Als ik naar boven kijk is een vrolijk prentenboek over dromen, tevreden zijn en mooie dingen. In de lucht zijn vliegtuigen, wolken, ballonnen, vlinders en een regenboog te vinden. Hoe zou het zijn om daar boven te wonen? Maar hier op de grond is het ook heel mooi!

Bekijk op bol.com

10.

Katvis

Katvis

Ate woont legaal in Nederland en heeft een online vriend, Baptiste, die illegaal in België woont. Ze whatsappen ieder dag en kijken dezelfde Youtubers. Op een dag appt Baptiste dat hij door geldnood zijn telefoon moet verkopen. Ate komt met een oplossing: hij gaat hem zijn oude Samsung brengen. Ate neemt stiekem de trein naar Brussel. Voor hij op de afgesproken plek aankomt wordt hij aangesproken door een meisje. Ze beweert dat zij Baptiste is en, alsof dat nog niet erg genoeg is, dat Ate gezocht wordt door Brusselse gangsters. Ze stelt hem een deal voor: als hij haar meeneemt naar Nederland, helpt zij hem weg te komen uit Brussel. Kan hij haar vertrouwen?

Bekijk op bol.com

11.

Mijn jaar van rust en kalmte

Mijn jaar van rust en kalmte

Eigenlijk zou ze gelukkig moeten zijn: ze is jong, slank, mooi, net afgestudeerd aan Columbia, heeft een eenvoudige baan bij een hippe kunstgalerij en woont in een appartement aan de Upper East Side dat ze - net als alles in haar leven - betaalt van een erfenis. Desondanks is er een donker gat in haar hart dat niet enkel te verklaren is door het verlies van haar ouders, de manier waarop haar geliefde haar behandelt of haar sadomasochistische relatie met haar beste vriendin Reva. Het is het jaar 2000 in een stad die glinstert van rijkdom en onuitputtelijke mogelijkheden. Wat zou er dan toch zo vreselijk verkeerd kunnen voelen?

Bekijk op bol.com

12.

Think like a designer, don't act like one

Think like a designer, don't act like one

Volgens auteur Jeroen van Erp gaat design vooral over het creëren van relevante en betekenisvolle oplossingen voor gebruikers. ‘Alles om ons heen is ontworpen: van gebouwen, interieurs, producten, en kleding tot games en digitale diensten. Ontwerpen gaat veel verder dan alleen de buitenkant – één van de meest hardnekkige misverstanden over design.’ Think Like a Designer, Don’t Act Like One geeft een inkijkje in de kennis en methodes van de ontwerper om tot mooie en spraakmakende oplossingen te komen.

Bekijk op bol.com

13.

Heel de tijd

Heel de tijd

Tijd en het verstrijken van de tijd, als een ongrijpbare maar onontkoombare notie. In mooie composities komen kleine verhalen over onder meer familie en afkomst, sterfelijkheid en de dood tot stand die in een groter verband passen. Vaak associatief, soms ogenschijnlijk zonder enige aanleiding, maar altijd treffend en betoverend van eenvoud.

Bekijk op bol.com

14.

Ook bomen slapen

Ook bomen slapen

Een slapende boom opent zijn ogen. Een gewezen dirigent pakt zijn pen en schrijft een brief naar een zoon die hij jaren geleden achterliet. In een andere stad, in een andere tijd, verlangt een jonge zangeres wanhopig naar applaus. Ze verlaat haar geliefde en vlucht vooruit, maar het verleden haalt haar in. Hun stemmen wisselen elkaar af in een roman vol klanken die soms wel en soms niet op een opera lijkt. Tussen feit en fictie, opera en werkelijkheid, schuilt een stilte die de oren teistert en zich uitstrekt van een herfstig Parijs tot de groezelige achterkamers van een Berlijnse nachtclub. Zingen of zwijgen, schrijven of sterven: elke keuze schiet tekort.

Bekijk op bol.com

15.

Het uurwerk van de ziel

Het uurwerk van de ziel

Fernando Pessoa's Boek der rusteloosheid is misschien wel het bekendste onvoltooide boek uit de wereldliteratuur. En het is maar goed ook dat de grote Portugese dichter-schrijver al zijn aantekeningen over hulpboekhouder Bernardo Soares, die door de benedenstad van Lissabon dwaalt en over kunst, literatuur en het leven mijmert, niet zelf heeft uitgegeven, want dan had het waarschijnlijk niet in deze vorm bestaan.

Bekijk op bol.com

Wil je altijd op de hoogte zijn van de boeken binnen jouw favoriete genre? Stel je voorkeur in en ontvang updates.