Verse Inkt Header 1
Toplijsten

Verse inkt nr. 90

“You think your pain and your heartbreak are unprecedented in the history of the world, but then you read. It was books that taught me that the things that tormented me most were the very things that connected me with all the people who were alive, who had ever been alive.” - James Baldwin

Daarom: iedere week een lijstje met de nieuwste boeken. Alle genres komen aan bod. Laat jij ons op Facebook weten welke jij zou willen lezen en waarom, dan sturen wij het boek misschien wel naar je op.

Top 15 boeken om van te proeven

1.

Ponti

Ponti

De zestienjarige Szu woont met haar moeder Amisa, in de jaren zeventig een beeldschone actrice, in een krakkemikkig huis in de warmte en rumoerigheid van Singapore. Als Szu de rijke en zeer sarcastische Circe ontmoet, worden ze meteen beste vriendinnen. Voor Szu is de vriendschap een mogelijkheid om te ontvluchten aan de verstikkende relatie met haar moeder, en Circe is op haar beurt gefascineerd door de mysterieuze bekendheid Amisa. Zeventien jaar later zit Circe diep in de put, als ze op haar werk wordt gevraagd om mee te werken aan een remake van de jaren 70-cultfilm Ponti, de film waar Amisa ooit kortstondig bekend mee is geworden. Circe zit opeens weer met haar gedachten bij de twee vrouwen uit haar verleden, en ze worstelt met een schuldgevoel dat ze al die tijd heeft weten te onderdrukken. Vanuit het perspectief van de drie vrouwen vertelt Ponti over vriendschap en herinnering, en hoe de beslissingen die je als tiener neemt consequenties kunnen hebben die pas jaren later kenbaar worden.

Bekijk op bol.com

2.

Een dagje in de stad

En dagje in de stad

Rotterdam, vrijdagavond 30 januari 1953. Op de stoep van Stoffer Picavet staan twee kinderen, een meisje en een jongen. Als hij ze, na enige twijfel, herkent en binnenlaat, ontdekt hij niet veel later dat de jongen met zijn zusje op de vlucht is. Picavet biedt hun een slaapplek en besluit de kinderen ook een leuke dag in de stad te bezorgen: een bezoekje aan het Feyenoord-stadion, samen naar Blijdorp om naar de pinguïns te kijken. Niemand is zich dan nog bewust van het naderend onheil dat op de loer ligt.

Bekijk op bol.com

3.

Prutje

Prutje

Het leven van Hens is zwaar: van vroeg tot laat werkt hij in de groezelige, gevaarlijke fabriek voor een hongerloon. Het enige lichtpuntje in zijn leven is Walm, zijn broertje, dat niet helemaal met de rest kan meekomen. Vrolijk - maar ook lastig als je uit het zicht van de fabrieksopzichters wilt blijven, vooral als je vergeet op tijd met hem naar de wc te gaan. Op een ochtend is Hens er klaar mee. Hij vertrekt. Maar Walm volgt hem en al snel sluit zich een eigenwijs meisje bij hen aan. Zij heeft gehoord van een land waar alles veel fijner is, en bij gebrek aan beter gaan ze met z'n drieën op zoek...

Bekijk op bol.com

4.

Rituelen

Rituelen, waarom we niet zonder kunnen

Alle ijkpunten lijken uit onze wereld te verdwijnen. Of het nu gaat om religieus geïnspireerde rituelen of om spiritueel weten, straks lopen we met zijn allen rond als totaal bevrijde individuen, zonder de last van traditie of overgeleverde gebruiken. We knutselen onze identiteit en lifestyle zelf bij elkaar. Volgens Herman De Dijn blijft onder de oppervlakte echter het verlangen naar betovering aanwezig. Voor hem kunnen de mensen nooit zonder rituelen en verwondering bestaan. In dit erudiete en verrassende boek laat hij alle grote onderwerpen de revue passeren: vrijheid en traditie, verwondering en wetenschap, religie en spiritualiteit in een postmoderne wereld.

Bekijk op bol.com

5.

De pijnboomeilanden

De pijnboomeilanden

In De pijnboomeilanden, genomineerd voor de Deutscher Buchpreis 2017, combineert Marion Poschmann lichtvoetigheid met filosofische diepgang, het westerse materialisme met het oosterse shintoïsme. Wanneer universitair docent cultuurgeschiedenis Gilbert Silvester droomt dat zijn vrouw hem bedriegt, besluit hij in een opwelling het eerstvolgende vliegtuig te nemen; om afstand te nemen om over zijn huwelijk te denken. De reis voert Gilbert naar Japan, waar hij het reisverslag van de klassieke dichter Bashō in handen krijgt. Het geeft hem een doel: net zoals de vijftiende-eeuwse rondtrekkende monnik wil hij de maan boven de Pijnboomeilanden zien. Deze pelgrimstocht geeft hem de kans om zich te verliezen in de natuur en zijn innerlijke onrust achter zich te laten. Maar nog voor hij begint, ontmoet Gilbert een jonge student, Yosa, die met heel andere reisliteratuur onderweg is: Het complete handboek voor zelfmoord.

Bekijk op bol.com

6.

Fred zoekt vriend

Fred zoekt vriend

Fred voelt het als hij opstaat: hij heeft geen zin in alleen, hij heeft zin in samen. Helaas heeft niemand tijd voor hem. Fred vindt het maar een rottige dag, totdat hij slak Piet ontmoet, die hij snel tot zijn nieuwe allerbeste vriend bombardeert. Maar zijn Piet en Fred wel zulke geschikte vrienden voor elkaar?

Bekijk op bol.com

7.

Jij & ik en al het moois om ons heen

Jij & Ik en al het moois om ons heen

De opwarming van de aarde en de gevolgen daarvan voor de natuur komen nagenoeg dagelijks aan bod in de media. Zowel op school als thuis gaan opvoeders bewuster om met aspecten als het sorteren van afval, openbaar vervoer, de kwaliteit van de lucht, gezonde voeding... Dit boek brengt een ode aan de schoonheid van de natuur.

Bekijk op bol.com

8.

Gasland

Gasland

In Gasland reist Stiller door het fysieke en mentale landschap van de gaswinning, op zoek naar antwoorden. Hij schetst glashelder de complexe aard en achtergronden van het probleem, probeert lessen te trekken uit zeventig jaar gasgeschiedenis en onderzoekt mogelijkheden om, net als na de vondst van het gas, snel en groots een weg uit het oude energiestelsel te vinden.

Bekijk op bol.com

9.

Hoe groot is de liefde

Hoe groot is de liefde

Voor het eerst in je leven echt verliefd. Dat overkomt Mila, als ze gaat studeren in Amsterdam. Maar ze is niet de enige die verliefd wordt op de mysterieuze Steffan. Ook Jules, die zangeres is en aan het Vondelpark woont en die zijn vriendin wordt. Toch beleven ze de mooiste herfst van hun leven. Totdat de dingen uit de hand beginnen te lopen. Is liefde zo groot dat je het kunt delen? Zo groot dat je er een ander mee kunt redden? Een verhaal over licht en zwaar, over hard en zacht, over vast en los. Over de liefde dus.

Bekijk op bol.com

10.

Als de schaduw die verdwijnt

Als de schaduw die verdwijnt

Terwijl de FBI naar hem op zoek is voor de moord op Martin Luther King, lukt het James Earl Ray om op valse paspoorten vanuit Amerika Lissabon te bereiken. Met behulp van vrijgekomen FBI-stukken reconstrueert Antonio Muñoz Molina de laatste stappen van Ray voor zijn arrestatie en neemt hij ons mee in diens hersenspinsels en zijn beruchte misdaad.

Bekijk op bol.com

11.

Een kreet is de ramp niet

Een kreet is de ramp niet

Een kreet is de ramp niet is tegelijk zwartgallig en geestdriftig. Om zich heen ziet Tonnus Oosterhoff gekkigheden, leugens... en overal is de dood. Hij is zich bewust hoe weinig hij daar als schrijver tegenin te brengen heeft, hoe klein zijn stem is. De essays in deze bundel vormen samen een gloedvol pleidooi voor literatuur en tasten de grenzen van het genre af: klassieke verhandelingen, dialogen, beschouwingen over kunst en actualiteit. Het geheel weerspiegelt Oosterhoffs kijk op de wereld: veelvormig en één.

Bekijk op bol.com

12.

Het obstakel is de weg

Het obstakel is de weg

We geven te snel op. Wat eerst onoverkomelijke obstakels leken kunnen met een simpele verandering unieke kansen worden. Ryan Holiday laat aan de hand van de stoïcijnse filosofie zien dat dat wat je pad blokkeert in werkelijkheid een nieuw en beter pad opent. Als een tegenstander je bedreigt moet je onbevreesd zijn en moed tonen. Een onmogelijkheid deadline is de kans om te laten zien hoe betrokken je bent.

Bekijk op bol.com

13.

Wat doen we met Toribio

Wat doen we met Toribio

Toribio is een onmogelijk ventje: hij wil niet slapen, zijn haren niet wassen of netjes eten. Aan het eind van de dag zijn zijn ouders uitgeput. Ze houden weliswaar heel veel van hun zoontje, maar 's nachts dromen ze ervan dat Toribio op een dag zal veranderen.

Bekijk op bol.com

14.

Gevaar op grote hoogte

Gevaar op grote hoogte

Je zit strak vastgesnoerd in je stoel aan boord van een kogeltrein. Het spoor gaat zo steil de berg op dat het gangpad bijna verticaal omlaag loopt. Als de trein versnelt tot topsnelheid, glipt een passagier uit zijn stoel en glijdt razendsnel naar het uiteinde van het gangpad. Dit zal ongetwijfeld zijn dood betekenen. Maak je jezelf los om hem te redden of blijf je in je stoel?

Bekijk op bol.com

15.

Wereldhapjes

Wereldhapjes om te delen

Van Azië tot aan Europa, van het Midden Oosten tot aan India en van Latijns-Amerika tot aan de Verenigde Staten: elk land heeft zijn eigen culinaire tradities rondom borreltijd, dat gezellige en lekkere moment van de dag. Met een schaal vol gevarieerde hapjes uit dit boek kun je je gasten kennis laten maken met de smaken en geuren van klassieke gerechten van over de hele wereld. Van klassiek tot verrassend!

Bekijk op bol.com

Wil je altijd op de hoogte zijn van de boeken binnen jouw favoriete genre? Stel je voorkeur in en ontvang updates.