Header Vet Bas Robben
Recensies

Vet: "Vet geeft smaak en het heeft een functie in de keuken."

Na zijn kookboek Zuur, schrijft Bas Robben nu Vet. Dat vind ik letterlijk vet, want het is door fitgirls en dieetmoeders zo’n beetje het meest geschuwde ingrediënt. Terwijl vet nu eenmaal onmisbaar is bij het maken van een lekker gerecht. Vet geeft smaak en het heeft een functie in de keuken. Vet is lekker en maakt (bovendien) gelukkig.

Boter Karnen

Na een korte introductie over vet en de verschillende soorten en smaken, gaat Bas in het boek conserveren, frituren, konfijten, infuseren, bakken en zelfs ijs maken. Dat vet ook een smaakmaker kan zijn in drankjes, bewijst Bas in het laatste hoofdstuk, waar hij olie verrassend gebruikt in zomerse cocktails en Tibetaanse boterthee bombardeert tot de perfecte winterdrank.

Thee

Vet variëert van basisrecepten, zoals zelf boter karnen, frituurvet maken en olie infuseren met allerlei smaakmakers, tot spannende volledige recepten zoals groentetempura met nori-eendenvetmayo en traditionele varkensrillettes met gin-kruiden. Ook aan zoetigheid is gedacht. Wat dacht je van kokos-ricottamousse in een kokosnoot, of mascarpone-ijs met granaatappelmelasse?

Ook bevat Vet flink wat Oost-Aziatische ingrediënten, waaronder Japanse en Taiwanese producten. Zo maakt Bas Taiwanese gefrituurde kip, dumplings uit Kaohsiung met decadente chili-olie en noedelsoep van gefrituurd varkensvlees met sjalot. Leuk, want daardoor is het boek uitdagend, en krijgt vet ineens een andere invalshoek.

Noedelsoep

Denk je knettervet te worden van dit boek? Ik kan je geruststellen. Er zitten ook veel recepten in met gezonde ingrediënten. Trouwens, vet lijkt weer populairder te worden. Met de lading nieuwe kookboeken die dit voorjaar gaan verschijnen over het keto-dieet, is vet misschien wel het nieuwe superfood.

Foto's © Jeroen van der Spek

Wil je altijd op de hoogte zijn van de boeken binnen jouw favoriete genre? Stel je voorkeur in en ontvang updates.

Laura
Laura