Afbeelding Vet Lekker
Recensies

Vet lekker: “Historische reis door de wereld van de snack.”

In Vet lekker laat Danny Jansen je zien hoe rijk de Nederlandse street food cultuur is en dat het maken van snacks – kroketten, zelfgesneden friet en huisgemaakte frikandellen – een ambacht is.

De geschiedenis en recepten

Wat je in Vet Lekker vindt? Onder andere een reis door de tijd: een historisch overzicht van de meest iconische gebeurtenissen op het gebied van snacks, zoals de entree van de frikandel of de populariteit van het raketje. Je vindt er alles over friet, want friet is de basis van elke snackbar. Wist je dat er zelfs 101 verschillende soorten friet zijn? En je vind er ook lekkere recepten, zoals een patatje stoofvlees, steppegras of de satékroket. Allerlei verschillende variaties van friet, kroket, frikandellen, van alles op een stokje of in een jasje, slaatjes, sauzen, milkshakes en ijsjes. En alles is homemade, van het bladerdeeg van de kaassoufflés tot de bouillon van de kroketten.

Interviews met iconen

Naast de geschiedenis en lekkere recepten, staan er ook een aantal interviews in het boek met iconen als Sergio Herman, chef van zijn Frites Atelier Amsterdam. Een interview met Cees Holtkamp, die met zijn familie ervoor zorgde dat zijn kroketten Nederland veroverden. Een interview met Martin de Vries, de godfather van de meest gegeten snack in Nederland: de frikandel. En een interview met Dennis de Borst, de directeur van FEBO; misschien wel de allerbekendste snackbar van Nederland.

"Benieuwd naar wat een friet brandweer precies is, naar de regels van de Franse frietjes of wil je meer informatie over de hamburger? Je vindt het in de snackipedia achter in het boek."

How to's en tips

Vind je het toch nog lastig? Geen zorgen, want in Vet lekker staat een hoofdstuk vol tips waarin stap voor stap wordt uitgelegd hoe je snacks zelf maakt. Uitleg over het garen van snacks en over het maken van friet, een kroket, gemalen snacks en snacks in een flensje. En oefening baart kunst!

Ambacht

Dit boek is gemaakt om te laten zien dat het maken van snacks een ambacht is. Niet naar de snackbar, maar zelf de keuken induiken en jouw vrienden of familie verassen met jouw zelfgemaakte ketchup, berenklauw, zalmsalade of raketje.

Voor wie?

Dus ben jij een groot liefhebber van ‘de vette bek’, wil jij alles weten over de geschiedenis van de meest iconische gebeurtenissen op het gebied van snacks en zou jij weleens zelf mexicano’s, loempia’s of krokante kipvleugels willen maken? Dan is dit boek zeker wat voor jou!

Wil je altijd op de hoogte zijn van de boeken binnen jouw favoriete genre? Stel je voorkeur in en ontvang updates.

Tess
Tess