Patrick Van Hees
Column

Vijf gelukstips van Patrick van Hees

Slaat de herfstblues nu al in? Geluksexpert en schrijver Patrick van Hees heeft een handig ezelsbruggetje zodat je je hopelijk snel wat beter voelt: Geluk is D.O.M. – de titel van zijn nieuwe boek. Je wordt gelukkiger van Doelen, Oplaadpunten en Mensen.

Geluk is dom?!

Geluk is dom? Nee: geluk is D.O.M. Patrick van Hees stelt dat er drie bouwstenen zijn voor geluk: doelen, oplaadpunten en mensen. Dat klinkt simpel maar hoe werkt het dan precies? Doelen zorgen ervoor dat je iets hebt om naar uit te kijken en dat je je kunt ontwikkelen in wat jij leuk vindt. Oplaadpunten zorgen er letterlijk voor dat je kunt bijtanken en mensen dragen bij aan jouw geluk: het investeren in sterke relaties zorgen voor een gelukkig leven.

Things do not happen, you make them happen

Patrick van Hees

Kun jij wel een beetje geluk gebruiken? Patrick van Hees geeft alvast vijf gelukstips.

Tip 1

Plan oplaadpunten in

Juist als het druk is op je werk, is het belangrijk om je oplaadpunten bewust in de plannen. Zet ze in je agenda voor de komende weken. Een vaste sportavond, yoga of meditatie, een bezoekje aan een vriend(in). Als je ze niet inplant, schieten ze er het snelst bij in, terwijl we er juist zo gelukkig van worden.

Tip 2

Begin elke dag met een One Minute Mail

Begin iedere dag (na het ontbijt) met een One Minute Mail. Dat is een berichtje dat je aan iemand in je omgeving stuurt, puur om even te laten blijken dat je aan diegene moest denken en dat je blij bent dat hij/zij in je leven is. Zonder vragen te stellen!

Tip 3

Sta achter je keuzes

Pas op voor perfectionisme. Het lijkt een mooie eigenschap, maar het hangt samen met een minder gelukkig leven. Vraag je bij een belangrijk doel vooraf af met welke uitkomst je tevreden zult zijn. Zo gauw je een oplossing vindt die aan jouw uitgangspunt voldoet: kies ervoor en sta er verder niet meer bij stil.

Tip 4

Kijk op drie manieren naar ‘problemen’

Bekijk ‘problemen’ voortaan op drie manieren:
1. Wat is het ergste dat zou kunnen gebeuren? (makkelijk voor pessimisten).
2. Wat is het beste dat zou kunnen gebeuren?
3. Wat is het meest waarschijnlijke dat zou kunnen gebeuren?

Tip 5

Muziek luisteren helpt!

Luister tussen de bedrijven door zoveel mogelijk naar muziek. Het staat in de top 5 van favoriete oplaadpunten. Het geeft een sterke stimulans aan het hersengebied dat wordt geassocieerd met positieve gevoelens. Het verlaagt stress, biedt afleiding en inspiratie en het verbindt mensen.

Over de auteur van Geluk is D.O.M.

Patrick van Hees is schrijver en spreker over geluk. Hij geeft lezingen en workshops in binnen- en buitenland, waaronder ook masterclasses over geluk in Cambridge, Engeland.

Win!

Kun jij ook wel een beetje geluk gebruiken? Je maakt kans op een van de vijf exemplaren van Patrick van Hees - Geluk is D.O.M. Stuur jouw ultieme gelukstip naar redactie@bol.com je maakt kans op een exemplaar. De actie loopt tot 24 oktober 2016 en de winnaars krijgen bericht.

Penny Thumb
Penny