Cyril, Anthea, Robert en Jane ontdekken een betoverend wezen in de zandafgraving vlak bij hun huis. Het is een zandfee, die elke wens in vervulling kan laten gaan. Wat geweldig! De kinderen gaan meteen aan de slag en wensen alles wat maar in ze opkomt. Wie wil er nu niet rijk zijn, of heel erg knap? Kunnen vliegen, en in een echt middeleeuws kasteel wonen? In Vijf kinderen en Het, door E. Nesbit gaan de wensen steeds op hilarische wijze helemaal mis waarbij ze de vijf kinderen in grote problemen brengen…

Vijf kinderen en Het: “Een wonderlijk sprookje waarin oude tijden worden herleefd.”
Ouderwets en wonderlijk sprookje
Vijf kinderen en Het is een bijzondere vertelling van meer dan honderd jaar oud. Verschenen in 1902 en nu voor het eerst vertaald in het Nederlands. Misschien is het dit gegeven, misschien is het de nostalgische uitstraling van de prachtige cover in combinatie met de namen van de kinderen, waardoor ik meteen dacht aan Nanny McPhee. Het boek waarop de films gebaseerd zijn heb ik niet gelezen, maar de uitstraling is ook zo heerlijk ouderwets met een hoop kinderen op de voorzijde die allerlei bijzondere avonturen gaan beleven.
Sfeervol verteld
Eenmaal aan het lezen reis je meteen een eeuw terug in de tijd, naar de tijd van de lange jurken, de onverharde wegen en rijtuigen met paarden ervoor. Auteur E. Nesbit wist zich duidelijk goed te verplaatsen in de belevingswereld van kinderen en brengt hun ongeduld, onuitputtelijke nieuwsgierigheid en ontdekkingsdrang in dit verhaal op prachtige wijze onder woorden. Hiervoor verdient vertaalster Hannie Tijman ook zeker een compliment. Zij heeft het verhaal bijzonder mooi weten om te zetten van het Engels naar het Nederlands en dan ook nog zo dat het leesbaar is voor mensen uit onze tijd. Het taalgebruik is hier en daar natuurlijk wat ouderwets, maar zeker wel begrijpelijk.
“Het huis lag bijna vijf kilometer van het station, maar het stoffige huurrijtuigje had nauwelijks vijf minuten over de weg gerateld, of de kinderen staken hun hoofd al uit het raam van de koets en vroegen: ‘Zijn we er al?’”
Verborgen wijsheden
In Vijf kinderen en Het volgen we vijf eigenwijze broers en zussen tijdens hun avonturen na de ontdekking van een zandfee. Stel je toch eens voor dat je mag wensen wat je wil, elke dag weer, en dat jouw wens de hele dag blijft bestaan? Je kunt je vast inbeelden hoe kinderen hiermee om zouden gaan: ze wensen wat er maar in ze opkomt, zonder over de gevolgen na te denken. En dat is precies wat de kinderen in het boek ook doen. Ze wensen rijkdom en schoonheid, ze wensen dat hun kleine broertje niet meer huilt en kunnen vliegen lijkt ze ook wel een mooi plan. Helaas stoten ze keer op keer lelijk hun neus en blijkt jezelf zijn helemaal niet zo vervelend… En zo verstopte E. Nesbit onbedoeld een heleboel wijze lessen in haar prachtige sprookje.
“En dat, lieve kinderen, is de les van dit hoofdstuk. Ik was niet van plan er een les in te stoppen, maar lessen hebben de vervelende eigenschap dat ze ongevraagd overal maar opduiken.”
Samen genieten
De hoofdstukken in Vijf kinderen en Het zijn vrij lang en het taalgebruik begrijpelijk, maar niet altijd eenvoudig. Het is geen boek om even snel te lezen, maar echt een verhaal om rustig voor te gaan zitten. Kinderen vanaf circa 10 jaar zouden het zelf kunnen lezen, maar ook op die leeftijd is het nog een mooi voorleesboek om samen van te genieten.
Wil je altijd op de hoogte zijn van de boeken binnen jouw favoriete genre? Stel je voorkeur in en ontvang updates.