14468516 1783454511971753 1559198346899758731 O

“Volwassenen, wees net zo nieuwsgierig als kinderen” - Floor Rieder

Kinderboekenillustratrice Floor Rieder maakte voor de Kinderboekenweek 2016 een prentenboek over een oma die haar kat kwijt is. Ze vertelt aan Janneke Siebelink, redacteur Boeken bij bol.com, hoe ze op het idee kwam en wat volwassenen van kinderen kunnen leren.

2016 is het jaar van het boek en de verkiezing van het belangrijkste boek. Wat was voor jou het belangrijkste boek in je leven?

De Grote Vriendelijke Reus, en alles van Roald Dahl. Dat vind ik nog steeds heel leuk om te lezen en hij is nog steeds een heel belangrijke schrijver.

Wat wilde je vroeger worden?

Ik wilde kinderboekenillustrator worden.

Wat tekende je als kind graag?

Ik tekende heel veel schatkaarten, prinsessen, dingen uit Disneyfilms, dat soort dingen. Eigenlijk alles wat je maar kon tekenen. Ook ezeltjes.

Prentenboek

Je maakte dit jaar voor de Kinderboekenweek het prentenboek. Kun je daar wat over vertellen?

Het zijn allemaal huisjes. Het boek is twee meter lang en je kunt hem opzetten. Het gaat over een oma die haar kat kwijt is. Een heel belangrijk onderwerp. Ze is nogal hysterisch op zoek naar haar kat. Uiteindelijk vindt ze hem en dan kan kun je het verhaal zien waar de kat allemaal is geweest.

Hoe kwam je op het idee?

Ik dacht aan mijn eigen opa en oma. Die kennen alle buren en hebben het ook vaak over ze. Het leek me leuk om daar wat mee te doen.

Heb je een favoriete kleur?

Vroeger was dat altijd paars en dat was volgens mijn moeder ook het eerste woord dat ik kon zeggen, maar dat geloof ik niet helemaal. Tegenwoordig is het turkoois.

14524340 1783454271971777 6223755287902347944 O

Dromen

Stel dat iemand illustrator wil worden, wat moet je dan doen?

Dan moet je gewoon heel erg veel tekenen, dat is heel belangrijk. En dat je tekent wat je leuk vindt, dus niet wat je leraar of je moeder zegt dat je moet tekenen, maar gewoon wat je leuk vindt. Dat je het leuk blijft houden. En je ouders moet je vragen om goede potloden en goed papier, niet die slechte.

Je bent zwanger. Wat hoop je dat jouw kindje later wordt?

Dat maakt me helemaal niks uit. Ik zou het wel leuk vinden als ik samen met haar kon gaan tekenen, maar daar hoeft ze zeker niets mee te doen, als ze het maar leuk vindt.

Je bent eigenlijk bekend geworden met je illustraties voor “Het raadsel van alles wat leeft”, daar heb je een Gouden Penseel voor gekregen. Waar droom je nog van?

Ik zou nog heel graag een kookboek willen maken, en een theaterstuk. En ik zou nog wel een keer een boek willen maken voor hele kleine kinderen. Dus van alles, eigenlijk.

14500475 1783454125305125 1087982564444267732 O

Voor altijd jong

Als je kinderboeken maakt, moet je dan zelf nog een beetje kind zijn?

Wel een beetje denk ik, of je moet je in ieder geval goed herinneren wat je vroeger leuk vond. En nieuwsgierig blijven. De meeste mensen zijn dat nog wel. Volwassenen zijn eigenlijk maar oude kinderen en andersom geldt dat ook, kinderen zijn kleine volwassenen.

Wat zouden volwassenen van kinderen kunnen leren?

Zoveel. Dat ze heel open overal in staan, dat is denk ik heel belangrijk.

De subtitel van de Kinderboekenweek is: voor altijd jong. Wat is jouw tip om voor altijd jong te blijven?

Door altijd nieuwe dingen te blijven proberen, nieuwsgierig te blijven en om je heen te blijven kijken met een open blik. Denk ik.